Artykuł sponsorowany

Tajemnica smaku Italii – czyli dlaczego pizza jest tak pyszna?

Tajemnica smaku Italii – czyli dlaczego pizza jest tak pyszna?

Kuchnia włoska dla wielu Polaków od lat pozostaje tą ulubioną. Kto z nas nie kocha pizzy, makaronów, risotto i innych doskonałych włoskich specjałów? Na czym polega ich tajemnica? I czy magię włoskiej kuchni możemy przenieść na polskie stoły? Odpowiedzi postaramy się przedstawić w tym tekście.

Tradycja smaku

Kuchnia włoska bazuje na wielowiekowej tradycji. Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dzisiejsi włoscy kucharze swoją wiedzę kulinarną czerpią od przodków – dlatego stawiają na potrawy stosunkowo proste, oparte na świeżych, lokalnych składnikach i przyprawione rosnącymi tam ziołami. Posiłki najlepiej smakują w dobrym towarzystwie, dlatego Włosi starają się celebrować jedzenie – kolację starają się zawsze jadać w gronie najbliższych, celebrując każdy kęs włoskich potraw. Być może właśnie to szczególne podejście do posiłków dodaje im dodatkowego smaku. Pizza, risotto czy makarony smakują nam nie tylko ze względu na świetnie skomponowane włoskie produkty. Jedzenie pochodzące z Italii ma smak i aromat prawdziwej radości życia.

Pomidory, zioła i owoce morza

Kuchnia śródziemnomorska – czyli ta, którą znajdziemy we włoskich restauracjach – jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Jak to możliwe? – można zapytać, myśląc o pizzy z podwójnym serem i tysiącem różnych dodatków. Cóż, taka pizza ma włoskie korzenie, jednak z tą podawaną przez włoskich kucharzy niewiele ją łączy. Włosi stawiają na prostotę i świeżość. Ich pizza to placek pokryty sosem z dojrzałych pomidorów, świetnej jakości mozzarellą i odrobiną wysokiej jakości dodatków. Włosi jedzą wiele owoców morza, ryb i dobrych mięs, zawsze podając je w towarzystwie dojrzałych warzyw i aromatycznych ziół. Proste połączenia tradycyjnych smaków to ich zdaniem przepis na doskonałe danie.

Zjedz u Włocha

Najlepszy sposób, żeby zjeść po włosku, nie wyjeżdżając do Italii, to odwiedzenie restauracji, w której jedzenie przygotowuje ktoś wychowany na tamtejszej kuchni. Nie każda restauracja, która nazywa się „włoską”, w menu ma prawdziwe włoskie potrawy. Doskonałą włoską pizzę i makarony znajdziemy w Ristorante Pizzeria Taormina, której właściciele pochodzą ze słonecznej Italii.

– Nie bez przyczyny nasza restauracja nosi nazwę Taormina. Ta piękna miejscowość, która jest przedstawiona na ścianach naszej restauracji, jest naszym miastem rodzinnym. Swoją restaurację prowadzi tam nasza włoska rodzina. Tu, w Polsce, chcemy przybliżyć naszym klientom nie tylko tamtejszą kuchnię, ale też kulturę i muzykę regionu Sycylii, gdzie leży Taormina. Kuchni bogatej w warzywa, mięso, a przede wszystkim owoce morza i ryby. W naszej ofercie znajdują się wyśmienite dania z najlepszych i oryginalnych włoskich składników i wspaniała pizza mówią właściciele restauracji. Jeśli zatęsknimy za smakiem wakacji na Sycylii wystarczy, że wybierzemy się do tej pizzerii – włoska uczta gwarantowana!

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz