Szaszłyki na 5 sposobów – pyszny pomysł na grilla

Marynowane mięso, świeże owoce oraz warzywa idealnie komponują się na grillu. Szukasz inspiracji na potrawę, którą możesz w taki sposób przygotować? Szaszłyki zrobisz w zaledwie kilka minut - te pyszne przekąski sprawdzą się zarówno na rodzinnym grillu jak i imprezie z przyjaciółmi. Poznaj 5 przepisów na szaszłyki z kurczakiem, wołowiną, tuńczykiem i w opcji wegetariańskiej. Smacznego!


Szaszłyki z kurczakiem i ananasem
Przygotuj:
- 2 piersi z kurczaka,
- puszkę ananasa w plastrach,
- 1 czerwoną paprykę,
- 1 zieloną paprykę,
- 1 łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki w proszku,
- opakowanie przyprawy do kurczaka,
- oliwę,
- sos sweet chilli.
Kurczaka i ananasa pokrój w kostkę. Przyprawę do kurczaka wymieszaj z oliwą i wędzoną papryką. Do marynaty włóż mięso i pozostaw na ok. 15 minut. Patyczki namocz w wodzie – to zapobiegnie ich paleniu się na grillu.
Po upływie tego czasu wszystkie składniki nabij na przemian na patyczki do szaszłyków. Ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i pozostaw na 15 minut, obracając co chwilę. Gotowe szaszłyki wyłóż na półmisek i polej sosem sweet chili.
Warzywne szaszłyki marynowane w jogurcie
Przygotuj:
- 1 bakłażana,
- 1 cukinię,
- 1 czerwoną paprykę,
- 1 żółtą paprykę,
- 10 sztuk cebuli szalotki,
- 1 dużego batata,
- 1 papryczkę habanero z puszki.
Na marynatę:
- przyprawę do grilla,
- jogurt naturalny,
- kawałek świeżego imbiru,
- limonkę,
- ostrą papryczkę chili,
- gałązkę bazylii,
- gałązkę mięty.
Paprykę, cukinię, batata i bakłażana pokrój w grubą kostkę. Szalotkę obierz i przekrój na pół.
Zmiksuj dokładnie jogurt, imbir, czosnek, chili, miętę, bazylię oraz przyprawę do grilla. W powstałej marynacie zanurz warzywa, a następnie ponadziewaj je na patyki.
Wegetariańskie szaszłyki grilluj na tackach pod przykryciem ok. 20 minut, przekręcając je co jakiś czas. Podawaj z sosem na bazie majonezu, jogurtu i soku z limonki.
Fit szaszłyki z łososiem i ananasem
Przygotuj:
- 300 g filetu z łososia,
- 250 g ananasa,
- 3 płaskie łyżki pietruszki,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- oliwę,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki miodu,
- pół łyżeczki curry.
Chcesz przygotować pyszne szaszłyki na grilla w wersji fit? W takim razie zacznij od umycia łososia. Następnie zdejmij z niego skórę, osusz i pokrój w niedużą kostkę.
Ananasa pokrój w kostkę i nabijaj naprzemiennie z łososiem na patyczki do szaszłyków.
Pozostałe składniki wymieszaj w misce. Do marynaty włóż szaszłyki i pozostaw na ok. godzinę. Po upływie tego czasu grilluj tak przygotowane przekąski ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem curry.
Szaszłyki z boczkiem, ziemniakami i cukinią
Przygotuj:
- 300 g młodych ziemniaków,
- 12 plastrów boczku,
- 1 cukinię,
- oliwę,
- sól, pieprz.
Ziemniaki umyj i ugotuj, aż będą miękkie. Odstaw do ostudzenia.
Cukinię pokrój na długie plastry obieraczką do warzyw. Przygotuj boczek w plastrach.
Na patyczki nadziewaj pokrojone kawałki ziemniaków na zmianę z zwiniętą w rulonik cukinią i boczkiem.
Przed grillowaniem szaszłyki dopraw solą i pieprzem oraz polej oliwą. Grilluj na ruszcie lub tacce przez parę minut z obu stron, aż składniki się zarumienią. Podawaj z sosem czosnkowym.
Szaszłyki z wołowiną i pieczarkami
Przygotuj:
- 1 kg polędwicy wołowej,
- 1 szklankę pokrojonych pieczarek,
- 1 zieloną paprykę,
- 1 czerwoną cebulę,
- oliwę,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżeczkę mielonego czosnku,
- 1 łyżkę posiekanej pietruszki.
Na patyczki do szaszłyków nałóż pokrojoną w kostkę wołowinę, pieczarki, paprykę oraz cebulę. Dopraw do smaku i polej oliwą. Umieść szaszłyki na grillu i podsmażaj 4-5 minut z każdej strony.
Masło rozpuść na małej patelni. Dodaj czosnek i smaż przez minutę. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Tak przygotowane mięsne szaszłyki podawaj posmarowane masłem czosnkowym.
Więcej sprawdzonych przepisów na grilla znajdziesz pod tym linkiem.