Szaszłyki na 5 sposobów – pyszny pomysł na grilla

Szaszłyki na 5 sposobów – pyszny pomysł na grilla

Marynowane mięso, świeże owoce i warzywa idealnie komponują się na grillu. Szukasz inspiracji na przekąski, które możesz tak przygotować? Szaszłyki zrobisz kilka minut - te pyszne przekąski sprawdzą się zarówno na rodzinnym grillu jak i imprezie z przyjaciółmi. Poznaj 5 przepisów na szaszłyki z kurczakiem, wołowiną, tuńczykiem i szaszłyki wegetariańskie. Smacznego!

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem

Przygotuj:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • puszkę ananasa w plastrach,
  • 1 czerwoną paprykę,
  • 1 zieloną paprykę,
  • 1 łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki w proszku,
  • opakowanie przyprawy do kurczaka,
  • oliwę,
  • sos sweet chilli.

Kurczaka i ananas pokrój w kostkę. Przyprawę do kurczaka wymieszaj z oliwą i wędzoną papryką. Do marynaty włóż mięso i pozostaw na ok. 15 minut. Patyczki namocz w wodzie – to zapobiegnie ich paleniu się na grillu.

Po upływie tego czasu wszystkie składniki nabij na przemian na patyczki do szaszłyków. Ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i pozostaw na 15 minut, obracając co chwilę. Gotowe szaszłyki wyłóż na półmisek i polej sosem sweet chili.

Warzywne szaszłyki marynowane w jogurcie

Przygotuj:

  • 1 bakłażana,
  • 1 cukinię,
  • 1 czerwoną paprykę,
  • 1 żółtą paprykę,
  • 10 sztuk cebuli szalotki,
  • dużego batata,
  • 1 papryczkę habanero z puszki.

Na marynatę:

  • przyprawę do grilla,
  • jogurt naturalny,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • limonkę,
  • ostrą papryczkę chili,
  • gałązkę bazylii,
  • gałązkę mięty.

Paprykę, cukinię, batata i bakłażana pokrój w grubą kostkę. Szalotkę obierz i przekrój na pół.

Zmiksuj dokładnie jogurt, imbir, czosnek, chili, miętę, bazylię oraz przyprawę do grilla. W powstałej marynacie zanurz warzywa, a następnie ponadziewaj je na patyki.

Szaszłyki grilluj na tackach pod przykryciem ok. 20 minut, przekręcając je co jakiś czas. Podawaj z sosem na bazie majonezu, jogurtu i soku z limonki.

szaszłyki warzywne

Fit szaszłyki z łososiem i ananasem

Przygotuj:

  • 300 g filetu z łososia,
  • 250 g ananasa,
  • 3 płaskie łyżki pietruszki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • oliwę,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki miodu,
  • pół łyżeczki curry.

Łososia umyj, zdejmij z niego skórę i osusz. Następnie pokrój w kostkę.

Ananasa pokrój w kostkę i nabijaj naprzemiennie z łososiem na patyczki do szaszłyków.

Pozostałe składniki wymieszaj w misce. Do marynaty włóż szaszłyki i pozostaw na ok. godzinę. Po upływie tego czasu grilluj szaszłyki ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem curry.

Szaszłyki z boczkiem, ziemniakami i cukinią

Przygotuj:

  • 300 g młodych ziemniaków,
  • 12 plastrów boczku,
  • 1 cukinię,
  • oliwę,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki umyj i ugotuj, aż będą miękkie. Odstaw do ostudzenia.

Cukinię pokrój na długie plastry obieraczką do warzyw. Przygotuj boczek w plastrach.

Na patyczki nadziewaj pokrojone kawałki ziemniaków na zmianę z zwiniętą w rulonik cukinią i boczkiem.

Przed grillowaniem szaszłyki dopraw solą i pieprzem i polej oliwą. Grilluj na ruszcie lub tacce przez parę minut z obu stron, aż składniki się zarumienią. Podawaj z sosem czosnkowym.

grillowanie

Szaszłyki z wołowiną i pieczarkami

Przygotuj:

  • 1 kg polędwicy wołowej,
  • 1 szklankę pokrojonych pieczarek,
  • 1 zieloną paprykę,
  • 1 czerwoną cebulę,
  • oliwę,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżeczkę mielonego czosnku,
  • 1 łyżkę posiekanej pietruszki.

Na patyczki do szaszłyków nałóż pokrojona w kostkę wołowinę, pieczarki, paprykę oraz cebulę. Dopraw do smaku i polej oliwą. Umieść szaszłyki na grillu i grilluj 4-5 minut z każdej strony.

Masło rozpuść na małej patelni. Dodaj czosnek i smaż przez minutę. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Szaszłyki podawaj posmarowane masłem czosnkowym.

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także