Szakszuka – pyszne i pożywne śniadanie

Szakszuka – pyszne i pożywne śniadanie

Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne i pełnowartościowe śniadanie, szakszuka będzie trafionym wyborem. Świetnie doprawione jajka w duszonych pomidorach, sprawią, że zaczniesz dzień z energią. Przeczytaj, skąd pochodzi szakszuka. Poznaj przepis na idealną szakszukę. Zobacz, jak dopasować pod siebie składniki i sprawdź, z czym możesz podawać to danie.

Skąd się wzięła szakszuka?

Szakszuka oznacza wielki bałagan – jest to miszmasz składników, które razem smakują pysznie. Danie pochodzi z kuchni tunezyjskiej. To, co odróżnia szakszukę od naszej jajecznicy z pomidorem to dodatek egzotycznych przypraw, które nadają jej orientalny smak i niepowtarzalny charakter.

Szakszuka to lokalne danie, stworzone ze swojskich produktów. Weszło ono także do kart restauracji prowadzonych przez ambitnych szefów kuchni. Powstały przeróżne wariacje tej potrawy – każdy znajdzie coś dla siebie.

Jak przygotować domową szakszukę?

Przygotowanie szakszuki nie jest trudne. Nie jest także czasochłonne – danie to robi się bardzo szybko i przyjemnie. Przepis na szakszukę możesz wykorzystać we własnej kuchni i stworzyć coś oryginalnego. Do jej przygotowania będziesz potrzebował:

  • 3 jajka;
  • pół cebuli;
  • ząbek czosnku;
  • pół papryki;
  • 2 pomidory;
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • olej do smażenia.

Niezbędne będą także przyprawy: sól, pieprz, kumin, ostra i słodka papryka. Najpierw posiekaj drobno cebulę i czosnek – podsmażaj na gorącej patelni do momentu zeszklenia. Następnie dodaj paprykę. Poczekaj, aż trochę się podusi i dodaj pomidory – przedtem sparz je wrzątkiem, obierz ze skóry i posiekaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Na końcu wbij jajka. Zetną się one w gorącym sosie. Pamiętaj, że żółtko musi pozostać płynne.

Do szakszuki możesz dodać także kurki, pieczarki, kiełbasę, szynkę, bakłażan, bazylię, szpinak – każdy może dopasować potrawę do swoich preferencji i wybrać ulubione składniki. Potrawa ta pozostawia duże pole dla wyobraźni – dlatego też nigdy ci się nie znudzi.

Możliwa jest także szakszuka w wersji wegańskiej – zamiast jajek można wykorzystać tofu. Taka potrawa zyskuje na oryginalnym smaku i nieoczywistym połączeniu.

Pamiętaj, że kluczową rolę w tym daniu pełnią przyprawy. To one nadadzą potrawie charakterystycznego dla szakszuki smaku. Zadbaj, aby były one dobrej jakości. Nie żałuj ich. Potrawa wymaga dużej ilości przypraw.

Z czym podawać szakszukę?

Szakszukę można podać ze zwykłym pieczywem. Można też pokusić się na wykonanie tortilli. Nie jest to trudne a stanowi świetne urozmaicenie potrawy. Do czterech porcji potrzebne jest:

  • 250 g mąki orkiszowej;
  • 125 ml gorącej wody;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Należy wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać olej i gorącą wodę – wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odłożyć do miski na 15 minut i przykryć ścierką. Po tym czasie podsypać blat mąką, wyrabiać chwilę ciasto i podzielić je na 4 części, formując je w kulkę. Na pokrytym mąką blacie, wałkować ciasto. Powinien powstać cienki okrągły placek. Taki placek należy umieścić na rozgrzanej patelni. Smażyć go trzeba na średnim ogniu – z każdej strony po około minucie. Gdy na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki, to znak, że czas na obracanie.

Gotowe ciepłe placki i szakszuka to świetne połączenie – idealny duet na leniwe niedzielne śniadania. Danie można przygotować wspólnie z rodziną. Dzięki temu, że możliwa jest tak duża ilość wariacji, na pewno zasmakuje każdemu. Jeżeli szukasz pomysłu na idealne śniadanie, skorzystaj z przepisu i ciesz się niepowtarzalnym smakiem.

Oceń artykuł (2)
3,0
Komentarze
Dodaj komentarz