Artykuł sponsorowany

Sprawna organizacja imprezy okolicznościowej.

Sprawna organizacja imprezy okolicznościowej.

W dużych i średnich miastach organizacja spotkania rodzinnego w restauracji jest powszechnie stosowanym rozwiązaniem. Jedynym ograniczeniem są terminy w trakcie sezonu letniego, który rozpoczynają przyjęcia komunijne, a kończą śluby. W mniejszych miejscowościach lokali organizujących imprezy okolicznościowe jest zdecydowanie mniej, dlatego ich mieszkańcy skłaniają się ku tzw. domówkom z opcją cateringu.

Przyjęcie rodzinne w domu?

Jeszcze ćwierć wieku temu w polskiej rzeczywistości większość imprez rodzinnych była organizowana w mieszkaniach, a jedzenie było przygotowywane z kilkudniowym wyprzedzeniem. Zaangażowani byli wszyscy domownicy i często sąsiedzi, którzy użyczali mebli, wspierali w zakupach i pieczeniu ciast. Pani domu pracowała w kuchni do późnej nocy. Współcześnie kobiety są zaangażowane w życie zawodowe, które pochłania znaczną część ich czasu i energii. Dlatego, jeśli zachodzi konieczność przygotowania przyjęcia w warunkach domowych, chętnie korzystają ze wsparcia restauracji oferujących dostawę gotowych dań do domu. Chełmża to miasteczko liczące niespełna 15 tysięcy mieszkańców. Nie mamy tu zbyt wielu dużych lokali gastronomicznych, a sygnały płynące od naszych klientów wyraźnie mówią nam o zapotrzebowaniu na usługi cateringowe. Specjalizujemy się w daniach kuchni włoskiej, ale jeśli klient będzie chciał u nas zamówić polski tradycyjny rosół serwowany z okazji przyjęcia, to z przyjemnością go przygotujemy. Relacjonuje Paweł Kołodziejski z Pizzerii Pablo. Wiem, że wszyscy to podkreślają, ale zależy nam na zadowoleniu Klientów, dlatego zawsze przygotowujemy dania ze świeżych składników. Tak przygotowane zupy, drugie dania i przystawki dostarczamy terminowo do domu klienta. Popularnym rozwiązaniem w okresie letnim, jest serwowanie dań w przydomowym ogrodzie, gdzie można postawić wynajęty pawilon, który osłoni zarówno przed słońcem, jak i majowym deszczem.

Menu na przyjęcie okolicznościowe.

Jedzenie serwowane na stół powinno cieszyć oczy i podniebienie gości. Zaletą dań przygotowanych na zamówienie jest oszczędność czasu i uniknięcie niepotrzebnego stresu spowodowanego tym, że kurczak się zanadto przypiekł, a surówka nie jest taka jak w restauracji. Dostawa odbywa się zawsze na czas i wszystko zapakowane jest w termoporty gwarantujące utrzymanie temperatury dań gorących i zimnych przekąsek. Innego rodzaju menu będzie na przyjęcie urodzinowe nastolatka, który z pewnością wybierze pizzę i słodkie napoje gazowane, a inne pojawi się na przyjęciu z okazji I Komunii Świętej. Tu z pewnością nie zabraknie rosołu, żurku w chlebie, kotleta schabowego z ziemniakami, risotta z kurczakiem czy spaghetti. Wybierając jedzenie, warto porozmawiać z właścicielem restauracji, którego wieloletnie doświadczenie może okazać się pomocne. Niekiedy dania, które wydają się eleganckie np. zupa z krem brokułowy z groszkiem ptysiowym, może być nie do zaakceptowania przez najmłodszych, za to z pewnością zostanie doceniona przez osoby starsze, które szukają intrygujących smaków i połączeń.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz