Specjały kuchni śląskiej
Województwo śląskie to jeden z najbardziej atrakcyjnych kulinarnie regionów. Kuchnia tych okolic bez wątpienia czerpała z wpływów innych krajów, w tym Austrii, Czech i Niemiec, aby ostatecznie zachwycać różnorodnością bogatym smakiem potraw. Jakie dania szczególnie się wyróżniają i które z nich koniecznie musimy spróbować? Sprawdźmy, ile potraw znamy, a o których z nich nigdy nawet nie słyszeliśmy.
Pyzy śląskie
Nie ma chyba człowieka, który nigdy nie próbowałby śląskich pyz. Zrobione z ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jajka i doprawione solą, pojawiają się na stołach w każdym zakątku Polski. Są podstawowym specjałem kuchni śląskiej i daniem serwowanym tam podczas rodzinnych spotkań. Pyzy śląskie można serwować ze skwarkami, a ich cechą charakterystyczną jest robiona na środku dziurka. Po wyrobieniu ciasta, uformowaniu kształtnych kuleczek i ugotowaniu ich – można się nimi zajadać.
Rolady z wołowiny
Z pyzami śląskimi bardzo często podaje się rolady z wołowiny. To drugi bardzo lubiany przysmak z tych terenów, który jest niezwykle smaczny oraz sycący. Rolady można też serwować z ziemniakami, ale to właśnie z pyzami komponują się nadzwyczaj apetycznie. Aby przygotować tę potrawę, musimy pokroić szynkę w plastry, każdy kawałek rozbić, przyprawić solą i pieprzem oraz posmarować musztardą. Bardzo ważnym elementem tego dania jest farsz, zrobiony z pokrojonych w słupki cebuli, boczku oraz ogórków. Nadziewamy nim każdy plaster mięsa, a następnie zwijamy całość i związujemy szynkę nitką albo spinamy ją wykałaczkami. Kolejny krok polega na obsmażeniu roladek i ich uduszeniu. Na koniec zaprawiamy sos, w którym przygotowywaliśmy roladę, dodając śmietany i mąki. Po kilku minutach gotowania, można nakładać to wyśmienite danie na talerze.
Buchty, czyli kluski na parze
Nie można pominąć klusek na parze, które na Śląsku znane są jako „buchty”. Ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem, mogą być podawane ze śmietaną albo sosem. Przygotowuje się je z drożdży, mąki, mleka, jajek i masła. Najważniejsze jest przygotowanie rozczynu, który stanowi podstawę tej potrawy. Kiedy ciasto wyrośnie i ulepimy kule, układamy je na ściereczce na garnku z wrzątkiem. Aby ładnie wyrosły na parze, nakrywamy je przykrywką. Przekonaj się sam, jak bardzo są apetyczne!
Kołacz
Kołacz, zwany też kołoczem, to tradycyjne śląskie pieczywo. Przyrządzone z ciasta drożdżowego, często zawiera nadzienie w postaci sera, maku czy jabłek. Wierzch tego pieczywa jest dekorowany kruszonką, która tylko wzbogaca jego smak.
Żur śląski
Najbardziej tradycyjną zupą na Śląsku jest żur. Prawdziwy żur robi się z samodzielnie przygotowywanego zakwasu z surowego ciasta chlebowego. Po ugotowaniu żur serwuje się z ziemniakami, dlatego stanowi on pełne danie obiadowe.
Gdzie spróbować specjałów kuchni śląskiej?
Jeżeli nie potrafimy samodzielnie przyrządzić specjałów kuchni śląskiej, powinniśmy jak najszybciej odwiedzić okolice serwujące te przysmaki. A najlepiej odwiedzić restaurację, gdzie można skosztować tradycyjnych, regionalnych potraw. Jakie lokale wybierać, aby nie zawieść swoich oczekiwań? Na to pytanie odpowie nasz ekspert, właściciel Zajazdu Hetman w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej:
Najlepsze restauracje to te, które bazują na oryginalnych przepisach oraz lokalnych produktach. Restauratorzy, którzy dbają o najwyższej jakości składniki i przygotowują dania z największą starannością, zapewniają swoim gościom wyśmienite dania. Zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia oraz zachęcają turystów, jak i okolicznych mieszkańców, do odwiedzania takich lokali w gronie całej rodziny.