Artykuł sponsorowany

Sezon na grzyby – smaczne potrawy z dodatkiem grzybów suszonych

Sezon na grzyby – smaczne potrawy z dodatkiem grzybów suszonych

Prowadzisz restaurację i zastanawiasz się jakie jesienne menu usatysfakcjonuje Twoich gości? Jesień to czas grzybów, warto więc postawić na potrawy, które je zawierają. Zobacz, dlaczego warto zakupić suszone grzyby dla Twojej restauracji oraz w jaki sposób je przyrządzić, by podbiły serca i podniebienia wszystkich osób odwiedzających Twój lokal.

Dania z grzybów, które kochają Polacy

Polacy kochają grzyby. Gdy tylko zaczyna się jesień, zabierają noże oraz koszyki i wędrują w poszukiwaniu najładniejszych okazów – często z samego rano, nie chcąc zostać wyprzedzonym przez innego grzybiarza. Później jedzą je w różnych formach lub suszą. Nic więc dziwnego, że również w restauracyjnym menu jesienią goście poszukują potraw zawierających ukochany przysmak.

Zastosowanie suszonych grzybów w kuchni daje wiele możliwości. Wystarczy spojrzeć na ilość przepisów w książkach kucharskich lub na forach internetowych. Do najczęściej wybieranych grzybów należą kurki, borowiki oraz pieczarki.

Jedną z najpopularniejszych potraw grzybowych jest zupa, gotowana z suszonych grzybów z dodatkiem śmietanki oraz bulionu. Jest to aromatyczna i sycąca potrawa, która powinna znaleźć się w sezonowym menu każdej restauracji.

Duże kapelusze prawdziwków świetnie sprawdzają się jako kotlety – można podawać je w panierce, z ulubionymi dodatkami. Suszone prawdziwki i podgrzybki to również doskonały składnik na farsz – do uszek, pierogów i krokietów.

Suszone grzyby stanowią także ważny składnik jednej z tradycyjnych polskich potraw – mowa tu oczywiście o bigosie. Nie sposób również nie wspomnieć o doskonałym sosie grzybowym, który podkreśli smak każdej pieczeni.

Suszone grzyby  i ich właściwości

Suszone grzyby i podgrzybki są znacznie bardziej aromatyczne niż produkty świeże. Spożywanie grzybów suszonych jest korzystne dla organizmu człowieka ze względu na dużą zawartość białka oraz składników mineralnych – żelaza oraz magnezu. Najlepsze do suszenia są okazy o twardych kapeluszach z dużą zawartością miąższu – czyli prawdziwki i podgrzybki, ponadto suszy się też kurki, pieczarki i koźlaki.  Produkty te zakupić możesz w firmie F.H.U. „SEWERYN” Marek Seweryn, zajmującej się sprzedażą suszonych grzybów dla lokali gastronomicznych oraz hurtowni.

W ofercie firmy znajdziesz zarówno suszone grzyby krojone, całe kapelusze, jak i mąkę z grzybów. Warto wspomnieć też o tym, że suszone grzyby łatwo nasiąkają i łapią zapachy, dlatego należy przechowywać je w odpowiednich warunkach.

Jak wybrać dobrego dostawcę grzybów?

Jakość grzybów ma ogromny wpływ nie tylko na ich smak, ale również zawartość mikroelementów i szkodliwych substancji. Na pewno zależy Ci na tym, gdy serwować klientom jedynie smaczne i zdrowe potrawy, dlatego warto wybierać sprawdzonych dostawców z wieloletnim doświadczeniem. Wiedzą oni, gdzie znaleźć najładniejsze i najzdrowsze okazy oraz posiadają doświadczenie w suszeniu i przechowywaniu grzybów, dzięki czemu trafiają do Ciebie jedynie smaczne i aromatyczne produkty.

Warto wspomnieć też o tym, ze w dobrych hurtowniach suszone grzyby dostępne są cały rok – jeśli Twoim klientom zasmakują potrawy grzybowe, możesz włączyć je do całorocznego menu.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz