Ser halloumi, czyli specjał kuchni cypryjskiej

Ser halloumi, czyli specjał kuchni cypryjskiej

Nie bez powodu serek halloumi uznawany jest za znak rozpoznawczy kuchni Cypru. W wielu gospodarstwach domowych wywarzany jest tam od wieków, a jego recepturę mieszkańcy przekazują sobie z pokolenia na pokolenie. Charakterystyczny smak wyrobu docenia się już nawet poza granicami Europy. Zapoznaj się z naszym artykułem i poznaj najlepsze przepisy na bazie popularnego sera. Sprawdź, czy warto i jak go jeść.    

Strony www Strony www

Charakterystyka sera halloumi

Jest sztandarowym produktem eksportowym Cypru, stał się nieodzownym elementem narodowej kuchni Grecjj i zdobył ogromną popularność w Wielkiej Brytanii. Serek halloumi można bez problemu kupić również w Polsce – zarówno w sklepach z greckimi produktami, jak i w zwykłych supermarketach. Coraz częściej wybierany jest jako zamiennik tradycyjnych serów ze względu na wysoką zawartość witamin i składników mineralnych.

Z czego jest halloumi? Ser produkuje się z mleka koziego lub owczego – a zazwyczaj z ich mieszanki. Coraz częściej ze względów ekonomicznych dodaje się do niego również mleko krowie. Za bardzo ważny dodatek do wytworu uchodzi suszona mięta, która wzmacnia smak i chroni przed zepsuciem. Aby specjał mógł być przechowywany przez dłuższy czas, podczas wytwarzania moczy się go w solance.

Oryginalny ser halloumi wytwarzany jest wyłącznie na Cyprze i jest ważnym elementem narodowych potraw wyspy. Ma biały kolor i cechuje się dużą elastycznością. Należy do półtwardych produktów mlecznych o zwartej strukturze oraz słonym smaku. Jest często porównywany do włoskiej mozzarelli ze względu na podobny sposób przygotowywania. Koszt specjału kuchni śródziemnomorskiej nie musi być wysoki – ceny za opakowanie 250 g zaczynają się już od 10 zł. Nie należy przesadzać jednak z jedzeniem przysmaku, ponieważ kaloryczność halloumi jest dosyć wysoka (100 g to ok. 325 kcal).    

charakterystyka halloumi

Jak jeść ser halloumi?

Choć ser cypryjski można jeść na surowo, to przede wszystkim sprawdza się w wersji smażonej, grillowanej lub zapiekanej. To właśnie w wyniku obróbki termicznej wydobywane są wszelkie walory smakowe produktu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań kuchni greckiej, cypryjskiej czy tureckiej. Halloumi to pyszna alternatywa dla jajek czy mięsa w różnych potrawach. Co ciekawe równie dobrze odnajduje się w słodkich wariacjach. Aby zmniejszyć jego słony smak, można zamoczyć go na kilkanaście minut w mleku.   

W sklepach możemy zazwyczaj odnaleźć dwie wersje sera halloumi – krojoną i w kawałku. Pierwsza z nich to opcja idealna do sałatek, kanapek czy burgerów. Druga daje nam szersze możliwości dotyczące obróbki. Większa kostka pasuje np. do szaszłyków oraz lepiej sprawdza się podczas pieczenia czy smażenia – dobrze przyrządzony będzie miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. Czym można zastąpić halloumi? Zbliżony smak i konsystencję ma biały oscypek.    

Przepisy na dania z serem halloumi

Sałatka grecka z serem cypryjskim

Choć w greckich sałatkach bardzo często wykorzystuje się ser typu feta, to w przypadku tej sałatki smażone halloumi sprawdzi się rewelacyjnie. Do jej przygotowania potrzebujemy dressingu na bazie cytryny, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i przypraw (oregano, soli, czosnku, chili i pieprzu). Poza tym należy przygotować: mieszankę sałat, oliwki bez pestek oraz pomidorki koktajlowe.

Podstawę sałatki stanowi umiejętnie przygotowany ser. Jak smażyć halloumi? Wystarczy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek położyć plastry grubości 0,5-1 cm i podpiekać z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru. Gdy produkt ostygnie, dodajemy go do pokrojonych warzyw i zalewamy całość dresingiem.  

sałatka z halloumi

Grillowany ser halloumi na słodko

Cypryjski przysmak smakuje wyjątkowo w potrawach wytrawnych, ale równie często podawany jest z różnymi owocami. Popularny dodatek stanowi mango czy melon. Dziś przedstawimy przepis na ser halloumi z truskawkami i ananasem. Do przygotowania potrawy potrzebujemy:

  • 1 łyżkę soku z cytryny lub limonki;
  • 1 łyżkę miodu lub syropu z agawy;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 1/2 ananasa;
  • 100 g truskawek;
  • szczypta soli i pieprz do smaku;
  • 150 g sera halloumi;
  • kilka listków posiekanej mięty;

ser halloumi na słodko

Na początku należy przygotować dressing, łącząc oliwę, miód lub syrop z agawy z sokiem z wybranego cytrusa i poszatkowanym ziołem. Następnie obtoczone w oliwie plasterki sera halloumi grillujemy po obu stronach do otrzymania lekko brązowego koloru. Następnie na grillu umieszczamy ananasa i smażymy przez kilka minut. Na koniec wykładamy serek oraz owoce na talerz i skraplamy wszystko gotowym sosem z dodatkiem świeżego pieprzu. Podajemy danie natychmiast po przygotowaniu. 

Poznaj również inne specjały kuchni śródziemnomorskiej i sprawdź, popularne przepisy na greckie potrawy.

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Polecane firmy

Prawdziwe włoskie smaki w Twoim domu? Odwiedź nasz sklep Renik Mozzarella & MiM i przekonaj się,...
Specjalizujemy się w eksporcie polskich artykułów mleczarskich, takich jak odtłuszczone i pełne...