Materiał Partnera

Sekrety kuchni amerykańskiej

Sekrety kuchni amerykańskiej

Kuchnia amerykańska kojarzy nam się przede wszystkim z obfitymi porcjami, aromatycznymi mięsami i smażeniem na głębokim tłuszczu, ale takie do niej podejście może być nieco krzywdzące. Musimy przede wszystkim wiedzieć, że kuchnia amerykańska to konglomerat wielu różnych pomysłów na odżywianie się. Stany Zjednoczone Ameryki to kraj imigrantów, toteż w daniach tworzonych na jego terenie widać wpływy kuchni wielu narodów.

Sos BBQ – podstawa amerykańskiego grilla

Popularność kuchni amerykańskiej rośnie wraz z powstawaniem dobrych restauracji wyspecjalizowanych w tym kierunku – takich jak warszawska BBQ House. Jak sama nazwa wskazuje, lokal ten oferuje przede wszystkim dania grillowe, z tym że na amerykańską modłę. Grill w USA ma wiele pewne cechy wspólne z polskim, ale nie może obyć się bez klasycznego sosu barbecue. W najbardziej tradycyjnym wymiarze sos ten przyrządzany jest poprzez długie duszenie uprzednio zgrillowanego mięsa w specjalnie przygotowanej mieszance przypraw. Sos barbecue (BBQ) ma charakterystyczny, dymny posmak i stanowi bazę wielu dań oferowanych w restauracjach oferujących kuchnię amerykańską. Warto przede wszystkim spróbować pieczonych żeberek, skrzydełek czy polędwiczek podawanych z sosem barbecue. Specyficzny klimat amerykańskiego grilla poczujemy nie tylko dzięki sosowi BBQ, ale także obfitości różnych mięs – na przykład w grillowanych burgerach często znajdziemy niezwykle popularny w USA bekon. Dania kuchni amerykańskiej obfitują także w różnego rodzaju sery jeszcze bardziej podkreślające ich wyjątkowy smak.

Jakie dania są najpopularniejsze w USA?

Jednym z ciekawych, popularnych w USA dań są frytki z sosem pieczeniowym gravy. Chociaż pochodzą one z Kanady, mają wielu zwolenników w Stanach. Inna ich nazwa to poutine. Frytki tego typu podaje się często z kawałkami zważonego mleka (cheese curds), które powstają w trakcie produkowania sera typu cheddar. Klasycznymi dla kuchni amerykańskiej daniami są oczywiście znane wszystkim hot dogi oraz hamburgery. Ociekające aromatycznymi sosami, z niebagatelnym doborem dodatków i najwyższej jakości mięsem potrafią rozkochać w sobie każdego. Idąc do amerykańskiej restauracji zdecydowanie warto zamówić burgera – teoretycznie każdy zna to danie, ale w klasycznym wydaniu prosto ze Stanów nie ma sobie ono równych. Na deser możemy zamówić typową amerykańską szarlotkę, wyrośnięte naleśniki czy czekoladowe brownie. Jeśli marzy się nam szybki lunch, zawsze możemy zamówić coś mniejszego, na przykład grillowaną kanapkę z pieczonym mięsem oraz sosem BBQ.

Opracowanie:
Warszawa, Ogińskiego 5B
tel. 512 956 875
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz