Artykuł sponsorowany

Rynek przetwórstwa cebuli w Polsce

Rynek przetwórstwa cebuli w Polsce

Cebula jest w Polsce warzywem, na które jest olbrzymie zapotrzebowanie. Bez niej smak tradycyjnych polskich potraw nie byłby taki sam. To dlatego dzisiaj bardzo rozwinięty jest rynek przetwórstwa cebuli. Najlepsze firmy współpracują z rolnikami dostarczającymi wiele ton warzyw, a następnie w odpowiednich procesach produkcyjnych, przystosowują je do odpowiedniego zastosowania. Poznaj rynek przetwórstwa cebuli w Polsce!

Rodzaj obróbki cebuli

Warto wiedzieć, że w procesach przetwórstwa cebuli bardzo ważny jest dobór odpowiedniego rodzaju obróbki. Dzisiaj wyróżniamy bowiem kostkowanie warzywa, jego plasterkowanie, pierścieniowanie, bądź tylko i wyłącznie obieranie, co pozwala między innymi na wdrożenie procesu marynowania. Istotne jest przy tym to, iż tak przygotowane produkty są również w odmienny sposób pakowane. Najczęściej wykorzystuje się torebki foliowe, opakowania próżniowe, worki raszlowe, skrzynki, kartony, skrzynio palety plastikowe, worki typu big-bag, czy też beczki. Rodzaj sposobu pakowania, jest ściśle związany z rodzajem metody przetwórczej. Dla przykładu, pocięte warzywa, które w tymże procesie, wydają ze swojego wnętrza soki, nie mogą być transportowane na skrzynkach. Prawidłowy ich przewóz to m.in. opakowania próżniowe zapewniające sterylność, a także zachowanie ich długotrwałej świeżości.

Niski poziom konkurencyjności

Warto wiedzieć, że rynek przetwórstwa cebuli w Polsce wyróżnia się niskim poziomem konkurencyjności. Mowa o tym, iż w branży z powodzeniem może działać wiele firm, które nie stanowią dla siebie realnego zagrożenia. Dzieje się tak, dlatego iż na cebulę jest w naszym kraju olbrzymie zapotrzebowanie. Roczne spożycie cebuli w Polsce przypadające na jednego mieszkańca, wynosi bowiem około 10-15 kilogramów. To daje zatem konieczność rocznego obrotu 600 milionów kilogramów warzywa, które musi być w odpowiedni sposób składowane, a także przetwarzane. Warto jednak wiedzieć, że pomimo niskiego poziomu konkurencyjność, wciąż w Polsce można wyróżnić firmy, które kierują rodzimym rynkiem.

Jeden z liderów rynku przetwórstwa cebuli w Polsce

Jednym z liderów przetwórstwa cebuli w Polsce, jest firma Intermax PHU Export-Import. Swoją wysoką pozycję rynkową zawdzięcza ona wysokimi standardami swoich działań, które oparte są o wykorzystanie nowoczesnej technologii i długoletniej wiedzy wyspecjalizowanych pracowników z branży spożywczej. Ważne są również wdrożone systemy HACCP, GMP i GHP, które dla przetwórstwa żywieniowego, mają olbrzymie znacznie. Zapewniają one bowiem działania produkcyjne w ramach najwyższych standardów sanitarnych!

Warto wiedzieć: W Polsce powierzchnia upraw cebuli wynosi około 24000 hektara, z czego 300 hektarów przeznaczonych jest na uprawy cebuli zimującej, a 700 ha tej sadzenia jesiennego.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz