Artykuł sponsorowany

Rola preparatów błonnikowych od firmy Mars w przetwórstwie mięsnym

Rola preparatów błonnikowych od firmy Mars w przetwórstwie mięsnym

Mięso w diecie Polaków wciąż odgrywa niebagatelną rolę. Jest najlepszym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a ponadto zawiera aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mięso dostarcza również składników mineralnych: fosforu, cynku, magnezu, siarki oraz miedzi. W przetwórstwie mięsnym do produkcji wyrobów bardzo często wykorzystuje się preparaty błonnikowe oferowane np. przez firmę Mars, które poprawiają walory estetyczne i odżywcze produktu. 

Co warto wiedzieć o błonniku?

Błonnik pokarmowy lub inaczej włókno pokarmowe to substancja pochodzenia roślinnego odgrywająca bardzo ważną rolę w poprawnym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Pojęcie błonnika pokarmowego pierwszy raz zostało użyte w 1953 roku dla określenia celulozy, ligniny oraz hemicelulozy. Według norm żywienia dla populacji Polski dorosła osoba powinna spożywać przynajmniej 25 g błonnika dziennie, a Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje przyjmowanie nawet 40 g włókna roślinnego. Preparaty błonnikowe to również dodatki funkcjonalne w przetwórstwie mięsnym mające za zadanie poprawę jakości produktu, jego walorów estetycznych i wartości odżywczych. Błonnik pokarmowy opóźnia opróżnianie żołądka, pozwalając na dłużej zachować sytość, wspomaga prawidłową pracę jelit, reguluje stężenie cholesterolu we krwi, poprawia perystaltykę jelit, zapewniając odpowiedni rytm wypróżnień, a także sprzyja rozwojowi korzystnej flory jelitowej. Włókno roślinne wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne i moczopędne. 

Jaką rolę odgrywają preparaty błonnikowe w przemyśle mięsnym? 

Niewątpliwie błonnik to istotny element w diecie każdego człowieka. Jednak jego właściwości zostały również docenione przez producentów mięs i wędlin. Przede wszystkim błonnik wykazuje niezwykłe zdolności wiązania wody. Okazuje się, że w zależności od użytego preparatu błonnik może trwale związać nawet 1200% wody w produkcie. Wyroby, do których produkcji użyto preparatów błonnikowych cechują się mniejszymi ubytkami w czasie obróbki termicznej. Ponadto błonnik poprawia konsystencję i strukturę wyrobu, wpływa na jego soczystość i minimalizuje wycieki. Jak przekazuje przedstawiciel firmy Mars będącej importerem preparatów błonnikowych, już niewielki dodatek błonnika ułatwia formowanie mięsa i pomaga zachować otrzymany kształt podczas obróbki termicznej. Mars istnieje na polskim rynku od ponad 15 lat, zajmując się importem i eksportem przypraw oraz artykułów masarskich. Mars zaopatruje klientów w surowce spożywcze, artykuły pomocnicze oraz dodatki funkcjonalne.

Opracowanie:
Ostrów 216A
tel. 509 196 009
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz