Artykuł sponsorowany

Rola i znaczenie okapów gastronomicznych

Rola i znaczenie okapów gastronomicznych

Okap to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia zaplecza gastronomicznego. 

W zależności od warunków lokalowych i profilu działalności wyróżniamy kilka popularnych modeli. Rolą wszystkich jest pochłanianie zapachów oraz pary wodnej unoszącej się
w trakcie gotowania. Usuwają też nadmiar ciepła i tłuszcz. Zobacz charakterystykę poszczególnych okapów.

Okap kuchenny to element niezbędny w domu prywatnym i w obiekcie gastronomicznym. Znajduje zastosowanie w stołówce, barze, restauracji czy kawiarni – wszędzie tam, gdzie gotuje się dużo i często, a szefowie kuchni dbają o jakość potraw i komfort pracowników. Wyróżniamy kilka typów modeli, w tym okapy z wbudowanym wentylatorem. Ich rolą jest odprowadzanie na zewnątrz kuchennych oparów, aby w pomieszczeniu panował przyjazny mikroklimat.

Rola okapu w profesjonalnej kuchni

Instalacja wentylacyjna w kuchni jest bardzo ważna. Pozwala odprowadzić na zewnątrz parę wodną, ciepło, cząsteczki tłuszczów oraz zapachy, które wydzielają się w trakcie gotowania. Do jej sprawnego funkcjonowania niezbędny jest odpowiednio dobrany okap gastronomiczny. Oczyszcza on powietrze z pozostałości po gotowaniu, filtruje tłuszcz i wraz z parą wodną odprowadza go na zewnątrz. Ponadto pomaga pozbyć się wilgotnego powietrza, które jest środowiskiem sprzyjającym rozwojowi pleśni i grzybów. Przyczynia się do regulowania i utrzymania optymalnej temperatury wewnątrz pomieszczenia.

Czym powinny się wyróżniać profesjonalne okapy?

Profesjonalne okapy kuchenne są narażone na ciągłą pracę w wymagających warunkach. Na zapleczu gastronomicznym panują zazwyczaj wysokie temperatury, a sprzęt AGD jest narażony na rozpryski tłuszczu, wody i innych cieczy. Dlatego ważne jest, aby były odporne na szkodliwe czynniki, nie korodowały i były łatwe w utrzymaniu czystości. Producent okapów Belmag jest jednym z tych, którzy dostarczają meble i wyposażenie kuchenne spełniające powyższe kryteria.

Rodzaje okapów gastronomicznych

Okapy gastronomiczne można podzielić na:

  • okapy przyścienne,
  • okapy centralne,
  • trapezowe,
  • skrzynkowe,
  • skośne od góry.

To podstawowy podział ze względu na miejsce montażu i konstrukcję. Tam, gdzie kuchenka znajduje się przy ścianie, można zamontować okap przyścienny (np. trapezowy), natomiast nad wyspą sprawdzi się model montowany w środkowej części kuchni (np. skrzynkowy).

Innym ważnym kryterium jest tryb pracy. Wyróżniamy okapy:

  • wyciągowe —odprowadzające na zewnątrz parę wodną, zapachy, wilgoć, pomagające regulować temperaturę w pomieszczeniu,
  • nawiewowo-wyciągowe — umożliwiają dużą wymianę powietrza, jego efektywne oczyszczanie oraz uzupełnianie.

Aby wybrać właściwy, warto skonsultować się z doradcą, który po przeanalizowaniu potrzeb lokali wskaże odpowiednie urządzenia.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz