Artykuł sponsorowany

Rodzaje wag

Rodzaje wag

Na rynku mamy obecnie bardzo szeroką ofertę urządzeń wagowych, rozpoczynając od najzwyklejszych wag osobowych, które każdy z nas ma w domu, poprzez bardzo dokładne wagi kuchenne czy sklepowe, aż po wysoce zaawansowany sprzęt, który wykorzystywany jest w laboratoriach. Istnieją też wagi wykonywane na specjalne zamówienie, które dostosowane są do indywidualnych wymagań i potrzeb nabywcy.

 Wagi laboratoryjne

Wśród nich wyróżniamy wagi analityczne, jubilerskie, precyzyjne, techniczne i wagosuszarki. Poszczególne z nich różnią się pod względem dokładności pomiaru oraz kalibracji. Wykorzystuje się je do pracy w laboratoriach, aptekach i zakładach jubilerskich, gdzie bardzo ważne są dokładne pomiary.

Wagi sklepowe

Te wagi dzielimy na: podstawowe, kalkulacyjne płaskie, z wysięgnikiem, boksy kasowe, wiszące, etykietujące, liczące, magazynowe, a także wodoodporne. Należą do podstawowego wyposażenia prawie każdego rodzaju sklepu. Tego rodzaju urządzenia wymagają legalizacji.

Wagi przemysłowe

Tu wyróżniamy wagi fundamentowe, nierdzewne, hakowe, hermetyczne, paletowe, inwentarzowe, kolejkowe, najazdowe, platformowe, płozowe, przenośne i techniczne. Urządzenia ważące są niezbędne w przemyśle i handlu. Postęp technologiczny pozwala obecnie na integrację pracy nowoczesnych wag z urządzeniami automatyki przemysłowej i wewnętrznymi systemami komputerowymi, co przekłada się na wydajniejszą pracę.

Wagi samochodowe

Dzielą się na: betonowe, stalowe, osiowe i przenośne. Ich cechą charakterystyczną jest wysoka wytrzymałość i trwałość oraz solidne wykonanie. Urządzenia te przystosowane są do pracy w trudniejszych warunkach.

Wagi dla służy zdrowia

Wśród tych wag wyróżniamy wagi apteczne, osobowe, krzesełkowe, niemowlęce i weterynaryjne. Nie ma chyba placówki zdrowia, w której nie korzystałoby się z wag. Znajdują się one w podstawowym wyposażeniu niemalże każdego gabinetu medycznego. Tego rodzaju urządzenia również bezwzględnie wymagają legalizacji.

Wagi domowe

W gospodarstwach domowych najczęściej używamy wag magazynowych, kieszonkowych, kuchennych i osobowych. W domu najczęściej wykorzystujemy podstawowe wagi do analizy masy ciała. Coraz częściej z urządzeń tych korzystamy również w kuchni, gdzie w zależności od potrzeb odważamy odpowiednią porcję posiłku.

Wagi specjalne

Na specjalne życzenie można zamówić wykonanie wagi dostosowanej do naszych indywidualnych potrzeb i wymagań, np. wagi do liczenia sztuk, etykietujące, dozujące, na ciężarówki, do ładowarek kołowych, taśmociągowe, czy do wózków widłowych.

Wykonywanie wag specjalnych znajdziemy m.in. w ofercie Przedsiębiorstwa Robót Specjalnych Torfbud, którym kieruje Dawid Szopa. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz