Artykuł sponsorowany

Rodzaje stali

Rodzaje stali

Stal jest stopem żelaza oraz węgla, do którego często dodaje się inne pierwiastki. Dzięki temu otrzymuje się różne właściwości. Podczas procesu przerabiania stal poddawana jest walcowania na zimno lub na gorąco, ciągnięciu, prasowaniu oraz kuciu. Stal może być stosowane w produkcji różnych produktów. Stal może być poddawana różnych procesom, takim jak cięcie laserem czy gięcie jej w dowolne kształty.

Skład stopów żelaza i węgla

Stal jest podobna w swoim składzie do żeliwa, jednakże rozróżnia jest zawartość masowa węgla. Graniczną wartością jest zawartość masowa węgla w stopie równa 2,11% - jeśli zawartość ta jest większa, to mowa o żeliwie, a nie o stali. W stopach stali mogą występować różne pierwiastki, jednak określona jest ich maksymalna zawartość masowa. Pierwiastki występujące w stali i ich maksymalna zawartość masowa to:

  • Mn - 1,65%
  • Si - 0,50%
  • Cu, Pb - po 0,40% każdy
  • Cr, Ni - po 0,30% każdy
  • Al, Bi, Co, Se, Te, V, W - po 0,10% każdy
  • Mo - 0,08%
  • Nb - 0,06%
  • Ti, Zr, La - po 0,05% każdy
  • B - 0,0008%
  • inne (oprócz C, P, S, N) - po 0,05% każdy.

Jeżeli zawartość chociaż jednego pierwiastka przekracza maksymalną wartość, wtedy stal jest określana jako stal stopowa. W zależności od składu, stal może inaczej reagować i wymagać innych ustawień na przykład podczas cięcia stali.

Jak wyróżnić gatunki stali

Jak mówią nam eksperci z firmy Pacostal Sp z o.o., gatunek stali można oznaczyć na trzy sposoby. Stosuje się:

  • symbole literowe i cyfrowe, wskazujące na zastosowanie oraz mechaniczne i inne właściwości, metoda stosowana szczególnie przez konstruktorów;
  • symbole literowe i cyfrowe, wskazujące na skład chemiczny stali, jest to najpopularniejsza metoda oznaczania stali w technologii spawalnictwa;
  • numer stali - ta metoda stosowana jest do wewnętrznych celów rozliczeniowych i zestawieniowych.

Jak wybrać rodzaj stali? W sklepach zazwyczaj znaleźć można stal kwasoodporną, stal nierdzewną oraz stal żaroodporną. Stal kwasoodporna odporna jest na działanie kwasów o mocy mniejszej od kwasu siarkowego. Najpopularniejszym rodzajem stali jest stal nierdzewna, nazywana także stalą INOX, która stosowana jest między innymi do garnków i przedmiotów mających kontakt z żywnością. Z kolei stal żaroodporna stosowana jest w kontakcie z gorącymi przedmiotami i nawierzchniami. Firmy oferujące sprzedaż stali z pewnością są w stanie doradzić klientowi, jaka stal najlepiej sprawdzi się w jego przypadku. Warto sprawdzić oznaczenia zakupionego materiału i skontrolować, czy spełnia on stawiane przed takim rodzaje stali normy wytrzymałości.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz