Rodzaje kotłów grzewczych
Podział pod względem konstrukcyjno-technologicznym
Kotły grzewcze można podzielić na kilka kategorii. Pierwszą z nich jest podział pod względem rozwiązań konstrukcyjno-technologicznych, które to decydują o funkcjonalności oraz efektywności kotłów. W tej grupie wyróżniamy:
- kotły zapasowe ręczne – w tego typu kotłach spalanie paliwa następuje w dużej komorze paliwa na ruszcie stałym. Spalane paliwo wystarcza na kilka do kilkunastu godzin. Minusem tych kotłów jest konieczność dosypywania paliwa do komory i przegrabienia żaru na ruszcie, co trzeba robić raz na kilka godzin. Ponadto, kotły te nie posiadają w zasadzie opcji regulacji procesu spalania, dlatego nie wyróżniają się wysokim poziomem sprawności.
- kotły z podajnikiem automatycznym – w tych kotłach paliwo spala się na małym palniku zasilanym małymi porcjami paliwa w sposób ciągły. Paliwo podawane jest automatycznie raz na kilka do kilkudziesięciu sekund wprost z zasobnika, który mieści porcję paliwa na tyle dużą, by kocioł mógł pracować przez kilka dni. Jako, że paliwo dostarczane jest automatycznie, tego typu kotły wymagają niewielkich nakładów pracy – kiedy palnik jest dobrze wyregulowany, a zima przebiega łagodnie, wystarczy obsługiwać go raz na kilka dni (wybrać popiół i uzupełnić paliwo).
W czasie srogiej zimy kotłów z automatycznym podajnikiem paliwa nie powinno się obsługiwać częściej, niż raz na dobę – radzi ekspert z firmy HurtBig.
Podział pod względem cenowym
Kotły można podzielić również względem ceny. W tej kategorii znajdują się kotły z niskiej, średniej i wysokiej grupy cenowej. Różnią się one między sobą swoimi właściwościami, a ich jakość jest adekwatna do ceny jaką trzeba zapłacić za dany kocioł.
Jak można się domyślić, najlepsze są kotły wchodzące w skład grupy cenowej wysokiej. Do nich zaliczają się kotły automatyczne z nadmuchem wentylatorowym, które zasilane są węglem, groszkiem lub miałem. Sprawność tych najwyższej jakości dochodzi nawet do 90%.