Artykuł sponsorowany

Rodzaje i charakterystyka piekarniczych pieców konwekcyjnych

Rodzaje i charakterystyka piekarniczych pieców konwekcyjnych

W piekarniach wykorzystuje się różnego rodzaju piece. Jednymi z nich są piece konwekcyjne, które umożliwiają pieczenia na małej powierzchni z cyrkulacją gorącego powietrza. Zaletą ich jest łatwa obsługa i najwyższa jakość wypieków. W zależności od typu pieca konwekcyjnego może on spełniać rozmaite wymagania. Do takich pieców zaliczamy Dibas blue, E3, Euromat, czy Minimat. Czym się one charakteryzują?

Charakterystyka pieca Dibas blues i E3

Dibas blue to piec konwekcyjny wykorzystywany w piekarniach i sklepach, który posiada drzwi chowające się podczas otwierania. Drzwi te mogą być otwierane ręcznie lub automatycznie. Dzięki temu rozwiązaniu można zaoszczędzić miejsce w pomieszczeniu, ponieważ drzwi nie będą go zabierały. Piec ten charakteryzuje się tym, że w komorze pieczenia wokół wyrobów cyrkuluje gorące powietrze. Z kolei sterownik Wtouch z kolorowym wyświetlamecz zapewnia odpowiednie parametry pieczenia, gwarantujące dobrą jakość pieczonych wyrobów.

W standardowym wyposażeniu pieca Dibas blue oprócz sieciowego dotykowego panelu sterowania Wtouch znajduje się oświetlenie LED, które wystarcza na około 50000 godzin pracy, rura zaparowania, czy też wentylator dwukierunkowy. W takim piecu piekarniczym można wybrać nawet 8 prędkości wentylatora. Taki piec można również wyposażyć w dodatkowe elementy, który są m.in.:

  • okap,
  • podstawa dolna,
  • garownia,
  • system załadowczy,
  • piec modułowy.

W piecu Dibas blue możliwe jest zastosowanie kilku poziomów blach. W przypadku pieców S są to 4 lub 5 blach, pieców M 6 lub 7 blach, pieców L 8 lub 10 blach.

Piec E3 charakteryzuje się maksymalną pojemnością komory pieczenia. Poza tym jego design jest funkcjonalny. Dzięki temu urządzeniu możliwe jest wytworzenie takiej samej ilości wypieków w trakcie mniejszej ilości pieczeń. Poza tym piec konwekcyjny E3 posiada zoptymalizowaną izolację i technologię 3-szybowych pakietów, które zapewniają pozostanie energii w miejscu, gdzie jest ona potrzebna, czyli wewnątrz pieca. W zależności od potrzeb piekarni, drzwi takiego pieca mogą być przekładane z lewej na prawą stronę i odwrotnie.

Piec piekarniczy E3, który znajdziemy w ofercie firmy Wiesheu Polska, posiada w pełni dotykowy sieciowy sterownik Wtouch, oświetlenie LED pracujące nawet 50000 godzin, system mycia ProClean, rurę zaparowania, a także wentylator dwukierunkowy. Podobnie jak w piecu Dibas blues, w E3 również istnieje ośmiostopniowa regulacja prędkości pracy wentylatora. Piec E3 posiada półki E3 S: 6 blach lub E3 L: 11 blach. Dodatkowe wyposażenie tego pieca składa się z okapu, podstawy dolnej oraz systemu załadowczego.

W piekarniach i sklepach, które na miejscu produkują wypieki, piece konwekcyjne Dibas blue i E3 mogą być bardzo przydatnymi urządzeniami. Czynnikami wpływającymi na to, na który piec się zdecydujemy są głównie indywidualne potrzeby. Tam, gzie potrzeba większej przestrzeni, lepiej sprawdzi się piec Dibas blue, a tam, gdzie wymaga się większej ilości produkowanych wypieków za jednym razem, lepszy będzie piec E3.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz