Artykuł sponsorowany

Restauracje w Warszawie. Gdzie dobrze zjeść?

Restauracje w Warszawie. Gdzie dobrze zjeść?

Stołeczne restauracje mają sporo do zaoferowania. Nawet najwięksi smakosze nie mają tu powodów do narzekań – w Warszawie można spróbować kuchni z odległych zakątków świata, ale też pysznych, rodzimych specjałów. W stolicy znajdą coś dla siebie także wegetarianie i weganie. Wybór restauracji jest tak duży, że niekiedy ciężko zdecydować się, gdzie zjeść obiad lub zaprosić najbliższych na uroczystą kolację.

Dla miłośników orientu i japońskiej kuchni

Warszawa jest pełna miejsc, w których można skosztować specjałów z odległej Azji. Tajskie przysmaki czy pikantne curry są tu przygotowywane na naprawdę wysokim poziomie przez utalentowanych szefów kuchni. Niektórzy z nich pokonali tysiące kilometrów, aby móc gotować w warszawskich restauracjach. Są to rodzimi Azjaci, dlatego też potrafią oni doskonale gotować oryginalne, dalekowschodnie przysmaki.

Restauratorzy z Warszawy dbają o to, aby sprowadzać produkty i przyprawy z innych kontynentów. Ma to wpływ na to, że dania wydają się jeszcze bardziej nieoczywiste i ciekawe. Do samego gotowanie używa się też azjatyckich woków, a dania serwuje się czasami na gorących kamieniach.

W stolicy mieszka również sporo amatorów sushi. Do jego przygotowywania wykorzystuje się zawsze świeże, surowe ryby, które pochodzą od sprawdzonych dostawców.

Kuchnia europejska

W Warszawie można wybrać się na typową włoską pizzę. Nie ma ona wiele wspólnego z jej domową wersją – puszyste ciasto jest tu zastąpione przez cienki, chrupiący spód. Piecze się ją w piecach, które są opalane drewnem. Dodatki do pizzy to sery prosto z kraju w kształcie buta i dojrzewająca szynka. Natomiast makaron to zawsze własnoręcznie przygotowana pasta.

W stolicy nie brakuje miejsc, w których można poznać kuchnię bałkańską, hiszpańską, francuską, a nawet gruzińską. Baza gastronomiczna w Warszawie jest wręcz stworzona dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki.

Doskonała polska kuchnia

Zjedzenie obiadu w restauracji z polską kuchnią jest zawsze trafionym pomysłem. Rodzima kuchnia pozostawała przez pewien czas w cieniu. Dziś jednak powraca – i to w wielkim stylu. Jak grzyby po deszczu pojawiają się restauracje, gdzie można zjeść przepyszny, polski, tradycyjny obiad. Jak mówi pracownik z restauracji Antresola w Warszawie:

„Polskie specjały to prawdziwe bogactwo wyjątkowych smaków i aromatów. Kuszący zapachem rosół z gęsi, domowe pieczywo na zakwasie czy soczysty schabowy z kością to tylko niewielka część tego, co ma do zaoferowania nasza rodzima kuchnia”. 


Dobrze zjeść lubimy także w porze śniadaniowej. Szybkie śniadanie w centrum Warszawy, aby zyskać energię przed ważnym spotkaniem i intensywnym dniem, czy też leniwe, późne śniadanie w weekend – niezależnie od opcji, w stolicy bez problemu znajdziemy miejsce dla siebie. Restauracja Antresola oferuje bogaty bufet śniadaniowy z możliwością dokładek i pyszną kawą. Produkty śniadaniowe znajdziemy tam w wersji z mięsem i bez, skosztujemy też wypiekanego na miejscu pieczywa. Warto też zwrócić uwagę, że wykorzystywane produkty pochodzą od lokalnych dostawców – są zdrowe i zawsze świeże.

Restauracja z polską kuchnią jest miejscem, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie – na śniadanie, obiad czy kolację. 

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz