Artykuł sponsorowany

Rarytasy ze strusiny z restauracji „Głową w piach”

Rarytasy ze strusiny z restauracji „Głową w piach”

Czy wiesz, że niezbyt popularna do tej pory strusina, jest coraz bardziej doceniana przez polskich konsumentów? Mięso ze strusia charakteryzuje się bowiem wysoką jakością – przede wszystkim nie zawiera sztucznych hormonów, sterydów i konserwantów, które nierzadko są obecne w drobiu, wieprzowinie czy wołowinie. Dodatkową zaletą są również walory smakowe. Rarytasy ze strusiny można zjeść w restauracji „Głową w piach”.

Kilka słów o wartościach odżywczych mięsa ze strusia

Niewątpliwie, strusina zajmuje pierwsze miejsce wśród różnego rodzaju mięs - pod względem zdrowotnych właściwości. Mięso ze strusia jest bowiem uważane za najchudsze - średnio w 100 gramowej porcji, znajduje się tylko 0,9% tłuszczu. Oprócz tego, jest ono bogate w kwas arachidonowy, który w znacznym stopniu wpływa na poprawę kondycji układu nerwowego i wzmacnia odporność. Jeden z pracowników restauracji „Głową w piach” wymienił kilka innych zalet strusiny.

Mięso ze strusia zawiera mnóstwo witamin i wartościowych składników. Są to przede wszystkim: witamina B12, B6, niacyna, fosfor, selen oraz cynk. Warto również nadmienić, że w dobie wszechobecnych ulepszaczy i hormonów wzrostu, stosowanych w hodowlach przemysłowych, strusina jest naturalna i wolna od wszelkich konserwantów.

Potrawy ze strusiny – których warto spróbować?

Strusina zachwyciła podniebienie niejednej osoby. Mięso można podać na różne sposoby – zarówno jako główną część dania jak i jako tylko jeden z dodatków do potrawy. Przykładowo, w restauracji „Głową w piach”, klienci mogą zjeść tytułowe danie, które składa się z makaronu tagliatelle, smażonego mięsa strusiego oraz zielonych warzyw. Nie jest to jednak jedyny dostępny tam rarytas. Jako danie główne polecane są również bardziej egzotyczne potrawy, takie jak np.:

  • Struś w Tajlandii – danie ze strusiną, makaronem ryżowym, orzechami nerkowca, cebulą czerwoną, grzybami shimeji, kiełkami, limonką, kolendrą i kilkoma innymi przyprawami,
  • Struś w Turcji – grillowana strusina podawana jest na patyku, w skład dania wchodzi takżem.in.  grillowana tortilla czy też sałatka sezonowa.

A może domowy fast food ze strusiny?

Warto również wiedzieć, że ze strusiny można przyrządzić także domowe fast foody. Są one bowiem zdecydowanie zdrowsze niż te z baraniny lub innego mięsa. Wyjątkowy smak burgery zawdzięczają również umiejętnościom kulinarnym personelu, który pracuje w restauracji „Głową w piach”. Zatem, każdy, kto jest ciekawy nowego, wyjątkowego smaku, może zamówić danie w tym lokalu gastronomicznym.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz