Pyszne przepisy na zimowe desery na ciepło
Jak osłodzić sobie zimowy czas i poprawić nastrój, gdy za oknem szaro i buro? Daj się skusić na smakowity deser – koniecznie w wersji na ciepło. Przedstawiamy pyszne i szybkie pomysły na smakołyki z wykorzystaniem owoców, orzechów i rozgrzewających przypraw. Znajdziesz tu klasyczne pomysły i te mniej oczywiste – również w wersji wegańskiej. Przygotuj rozgrzewające desery i ciesz się zimową atmosferą.
Słodkie gruszki karmelizowane
Na początek klasyczna zimowa propozycja, czyli karmelizowane gruszki podawane z dodatkiem chrupiących orzechów. Z pewnością ten deser z gruszkami na ciepło trafi w gust każdego smakosza. Zimowego charakteru doda szczypta kardamonu.
Przygotuj:
- dojrzałe gruszki
- orzechy, np. orzechy włoskie
- cukier – 2 łyżki
- odrobinę masła
- kardamon
Jak zrobić karmelizowane gruszki?
- Obierz gruszki, pokrój na połówki i wydrąż środek.
- Na głębokiej patelni rozpuść cukier z odrobiną wody, podgrzewaj i dodaj masło.
- Wrzuć gruszki do karmelu i posyp przyprawami – podgrzewaj chwilę.
- Wyłóż na talerze i posyp orzechami.
Koniecznie podawaj jeszcze ciepłe – w takiej wersji lub z dodatkiem sera mascarpone.
Aromatyczne figi zapiekane
Z pewnością okres jesienno-zimowy kojarzy ci się z aromatem zapiekanych jabłek z rodzynkami i orzechami. Jeśli masz ochotę na odmianę, zamiast klasycznych jabłek użyj mniej oczywistych owoców, czyli… egotycznych fig. Przekonaj się, że idealnie smakują nie tylko na surowo, ale także w wersji na ciepło – najlepiej w towarzystwie korzennych przypraw i dodatkiem miodu.
Przygotuj:
- kilka fig
- migdały
- miód
- likier, najlepiej amaretto
- przyprawy: cynamon, imbir
Jak zrobić zapiekane figi?
- Przekrój figi i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
- Każdą połówkę polej miodem oraz odrobiną likieru.
- Posyp migdałami i przyprawami.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
Figi możesz podawać z bitą śmietaną lub solo – same w sobie są wyśmienite.
Chrupiące placuszki bananowe
Jeśli masz ochotę na bardziej sycącą propozycję, wypróbuj deser z bananów na ciepło, czyli puszyste placuszki. Placki są proste w wykonaniu, chrupiące i pachnące – aromat wypełni z pewnością całą kuchnię.
Przygotuj:
- 2 banany
- 2 jajka
- łyżkę mąki
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- olej
- cynamon
Jak zrobić placki?
- Zmiksuj wszystkie składniki (oprócz oleju) na gładką masę.
- Rozgrzej olej na patelni i nakładaj porcję ciasta małymi partiami.
- Smaż z obu stron, aż placki będą rumiane.
Podawaj posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury.
Klasyczny ryż z jabłkami
Jeśli masz ochotę na odrobinę klasyki, a nie masz czasu piec szarlotki, przygotuj deser z jabłkami na ciepło w towarzystwie ryżu. Ten aromatyczny przysmak z pewnością przywoła wspomnienia z dzieciństwa i nigdy się nie znudzi.
Przygotuj:
- pół szklanki ryżu
- 2 szklanki mleka
- łyżkę masła
- szczyptę soli
- 2 łyżki cukru
- 2 jabłka
- cynamon
Jak zrobić ryż z jabłkami?
- W garnku rozpuść masło i zagotuj połowę mleka ze szczyptą soli.
- Wrzuć ryż i powoli gotuj, aż ryż wchłonie płyn.
- Dodaj kolejną porcję mleka i gotuj jeszcze kilka minut.
- W międzyczasie pokrój jabłka i podpraż je z cukrem i cynamonem na patelni.
Wyłóż gorący ryż na talerze i dodaj podpieczone jabłka. Posyp deser cynamonem.
Aksamitny budyń jaglany z jagodami
Tym razem mniej oczywista wersja budyniu – wegańska, ale równie słodka, aksamitna i pyszna. Jest banalnie prosta do wykonania, dlatego z przygotowaniem poradzi sobie każdy wielbiciel deserów.
Przygotuj:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka – najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe
- 1 banan
- jagody – mogą być mrożone
- cukier
- Zagotuj mleko z cukrem i dodaj kaszę – gotuj 15-20 minut, aż kasza będzie bardzo miękka.
- Ostudź trochę kaszę, dodaj banana i zblenduj na gładką masę.
- Dodaj jagody. Deser podawaj jeszcze ciepły. Smacznego!
Poznaj pomysły na zimowe napoje.