Pyszne przepisy na zimowe desery na ciepło

Pyszne przepisy na zimowe desery na ciepło

Jak osłodzić sobie zimowy czas i poprawić nastrój, gdy za oknem szaro i buro? Daj się skusić na smakowity deser – koniecznie w wersji na ciepło. Przedstawiamy pyszne i szybkie pomysły na smakołyki z wykorzystaniem owoców, orzechów i rozgrzewających przypraw. Znajdziesz tu klasyczne pomysły i te mniej oczywiste – również w wersji wegańskiej. Przygotuj rozgrzewające desery i ciesz się zimową atmosferą.

Słodkie gruszki karmelizowane

Na początek klasyczna zimowa propozycja, czyli karmelizowane gruszki podawane z dodatkiem chrupiących orzechów. Z pewnością ten deser z gruszkami na ciepło trafi w gust każdego smakosza. Zimowego charakteru doda szczypta kardamonu.

Przygotuj:

  • dojrzałe gruszki
  • orzechy, np. orzechy włoskie
  • cukier – 2 łyżki
  • odrobinę masła
  • kardamon

Jak zrobić karmelizowane gruszki?

  1. Obierz gruszki, pokrój na połówki i wydrąż środek.
  2. Na głębokiej patelni rozpuść cukier z odrobiną wody, podgrzewaj i dodaj masło.
  3. Wrzuć gruszki do karmelu i posyp przyprawami – podgrzewaj chwilę.
  4. Wyłóż na talerze i posyp orzechami.

Koniecznie podawaj jeszcze ciepłe –  w takiej wersji lub z dodatkiem sera mascarpone.

gruszki karmelizowane

Aromatyczne figi zapiekane

Z pewnością okres jesienno-zimowy kojarzy ci się z aromatem zapiekanych jabłek z rodzynkami i orzechami. Jeśli masz ochotę na odmianę, zamiast klasycznych jabłek użyj mniej oczywistych owoców, czyli… egotycznych fig. Przekonaj się, że idealnie smakują nie tylko na surowo, ale także w wersji na ciepło – najlepiej w towarzystwie korzennych przypraw i dodatkiem miodu.

Przygotuj:

  • kilka fig
  • migdały
  • miód
  • likier, najlepiej amaretto
  • przyprawy: cynamon, imbir

Jak zrobić zapiekane figi?

  1. Przekrój figi i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  2. Każdą połówkę polej miodem oraz odrobiną likieru.
  3. Posyp migdałami i przyprawami.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.

Figi możesz podawać z bitą śmietaną lub solo – same w sobie są wyśmienite.

figi z miodem

Chrupiące placuszki bananowe

Jeśli masz ochotę na bardziej sycącą propozycję, wypróbuj deser z bananów na ciepło, czyli puszyste placuszki. Placki są proste w wykonaniu, chrupiące i pachnące – aromat wypełni z pewnością całą kuchnię.

Przygotuj:

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • łyżkę mąki
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • olej
  • cynamon

Jak zrobić placki?

  1. Zmiksuj wszystkie składniki (oprócz oleju) na gładką masę.
  2. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj porcję ciasta małymi partiami.
  3. Smaż z obu stron, aż placki będą rumiane.

Podawaj posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury.

placki bananowe

Klasyczny ryż z jabłkami

Jeśli masz ochotę na odrobinę klasyki, a nie masz czasu piec szarlotki, przygotuj deser z jabłkami na ciepło w towarzystwie ryżu. Ten aromatyczny przysmak z pewnością przywoła wspomnienia z dzieciństwa i nigdy się nie znudzi.

Przygotuj:

  • pół szklanki ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • łyżkę masła
  • szczyptę soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jabłka
  • cynamon

Jak zrobić ryż z jabłkami?

  1. W garnku rozpuść masło i zagotuj połowę mleka ze szczyptą soli.
  2. Wrzuć ryż i powoli gotuj, aż ryż wchłonie płyn.
  3. Dodaj kolejną porcję mleka i gotuj jeszcze kilka minut.
  4. W międzyczasie pokrój jabłka i podpraż je z cukrem i cynamonem na patelni.

Wyłóż gorący ryż na talerze i dodaj podpieczone jabłka. Posyp deser cynamonem.  

ryż z jabłkami

Aksamitny budyń jaglany z jagodami

Tym razem mniej oczywista wersja budyniu – wegańska, ale równie słodka, aksamitna i pyszna. Jest banalnie prosta do wykonania, dlatego z przygotowaniem poradzi sobie każdy wielbiciel deserów.

Przygotuj:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka – najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe
  • 1 banan
  • jagody – mogą być mrożone
  • cukier
Jak zrobić budyń jaglany?
  1. Zagotuj mleko z cukrem i dodaj kaszę – gotuj 15-20 minut, aż kasza będzie bardzo miękka.
  2. Ostudź trochę kaszę, dodaj banana i zblenduj na gładką masę.
  3. Dodaj jagody. Deser podawaj jeszcze ciepły. Smacznego!
budyń jaglany

Poznaj pomysły na zimowe napoje.

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz