Przepisy na knedle ze śliwkami i nie tylko. Przygotuj je w swoim domu
Przełom lata i jesieni to sezon na śliwki. Te pyszne owoce możemy z powodzeniem wykorzystać na przykład do zrobienia pysznych knedli. Nie wiesz, jak przygotować tradycyjne knedle ze śliwkami? A może masz ochotę na kulinarne eksperymenty? W naszym poradniku znajdziesz przepisy na knedle ze śliwkami, z serem, austriackie knedle z morelami oraz wersję na słono – z dodatkiem pieczarek. Smacznego!
Tradycyjne knedle ze śliwkami
Aby rozkoszować się knedlami ze śliwkami, musisz przygotować:
1 kg ziemniaków,
1 kg śliwek węgierek,
4 jajka,
2,5 szklanki mąki pszennej,
szczyptę soli.
Najpierw umyj ziemniaki i ugotuj je w łupinkach. Po ostudzeniu przepuść je przez praskę lub przetrzyj przez sito. Następnie wymieszaj z jajkami, dodaj mąkę i całość posól. Rozwałkuj ciasto i odrywaj po kawałku. Z każdego kawałka formuj kulkę, a do środka wetknij wypestkowany owoc i zamknij otwór. Knedle ze śliwkami gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
Knedle ze śliwkami i serem
Przygotuj:
1 kg ziemniaków,
1 kg śliwek węgierek,
2 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki mąki krupczatki,
200 g twarogu,
1 łyżkę masła,
1 jajko,
szczyptę soli.
Najpierw, podobnie jak w przypadku tradycyjnych knedli, obierz ziemniaki i ugotuj je. Gdy ostygną, przepuść przez praskę. Następnie zmiel twaróg w maszynce i dodaj go razem z mąką oraz jajkiem do ziemniaków. Rozwałkuj ciasto. Odrywaj po kawałku, formując kulki. Do każdej kulki wetknij po śliwce i zalep otwór ciastem. Gotuj około 5 minut od czasu, gdy wypłynął na powierzchnię.
Knedle z serem na słodko
Przygotuj:
700 gramów ugotowanych i zmielonych ziemniaków,
3/4 szklanki mąki,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
szczyptę soli,
pół kilograma twarogu,
1 łyżkę miękkiego masła,
1 żółtko,
1 łyżkę cukru,
masło i bułkę tartą do polania + cukier do posypania.
Do ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków dodaj obie mąki, jajko, sól i wyrób na gładką masę. Następnie zmiel twaróg i dodaj do niego masło, żółtko oraz cukier. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich kule. Następnie każdą z nich spłaszcz i na środku ułóż farsz. Zlep boki placka i uformuj kulę. Knedle gotuj w osolonej wodzie po wypłynięciu przez około 1-2 minuty. Podawaj polane sosem z roztopionego masła i bułki tartej oraz posypane cukrem.
Austriackie knedle z morelami
Przepis na austriacką wersję knedli na słodko jest niezwykle prosty. Przede wszystkim przygotuj następujące składniki:
200 g twarogu,
2 łyżki oleju,
1 jajko,
250 g mąki pszennej,
16 sztuk moreli,
16 kostek cukru,
4 łyżki masła,
5 łyżek bułki tartej,
50 ml likieru Grand Marnier.
Najpierw połącz twaróg z olejem, jajkiem, solą oraz mąką i wyrób gładkie ciasto. Z moreli usuń pestki, nie rozdzielając połówek do końca. W miejsce pestek włóż kostkę cukru. Ciasto podziel na 16 części. Posyp ręce mąką i obkładaj każdy owoc częścią ciasta, formując kulę. Gotowe knedle włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu około 1-2 minut. Następnie roztop masło i podsmaż na nim bułkę tartą oraz cukier. Dodaj likier i obtocz w bułce ugotowane knedle.
Knedle z pieczarkami
Przygotuj:
1 kg ziemniaków,
20 dag mąki pszennej,
3 jajka,
czubatą łyżeczkę soli,
40 dag pieczarek,
średnią cebulę,
3 łyżki oleju,
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz.
Aby przyrządzić knedle na słono musisz jak zwykle umyć ziemniaki i ugotować je bez obierania. W czasie gotowania przygotuj też farsz – cebulę posiekaj drobno, pieczarki pokrój na małe plasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż około 2 minuty, cały czas mieszając. Dodaj pieczarki i smaż około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź, dodaj 1 jajko i tartą bułkę. Dokładnie wymieszaj.
Po obraniu i ostudzeniu ziemniaków przeciśnij je przez praskę lub ugnieć tłuczkiem. Do masy dodaj mąkę, sól i jajka. Zagnieć ciasto. Na stolnicy formuj z ciasta wałki o średnicy około 4 cm, a następnie pokrój je na kawałki o długości 3 cm i formuj okrągłe placuszki. Na każdym z nich kładź porcję farszu. Następnie zawiń i uformuj zgrabną kulkę. Knedle wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj 3 minuty do momentu, aż wypłyną. Podawaj ze zrumienioną cebulką.
Poznaj więcej przepisów na knedle w wersji słonej. Zapraszamy do lektury!