Przepisy na knedle ze śliwkami i nie tylko. Przygotuj je w swoim domu

Przepisy na knedle ze śliwkami i nie tylko. Przygotuj je w swoim domu

Przełom lata i jesieni to sezon na śliwki. Te pyszne owoce możemy z powodzeniem wykorzystać na przykład do zrobienia pysznych knedli. Nie wiesz, jak przygotować tradycyjne knedle ze śliwkami? A może masz ochotę na kulinarne eksperymenty? W naszym poradniku znajdziesz przepisy na knedle ze śliwkami, z serem, austriackie knedle z morelami oraz wersję na słono – z dodatkiem pieczarek. Smacznego!

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Tradycyjne knedle ze śliwkami

Aby rozkoszować się knedlami ze śliwkami, musisz przygotować:

  • 1 kg ziemniaków,

  • 1 kg śliwek węgierek,

  • 4 jajka,

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,

  • szczyptę soli.

Najpierw umyj ziemniaki i ugotuj je w łupinkach. Po ostudzeniu przepuść je przez praskę lub przetrzyj przez sito. Następnie wymieszaj z jajkami, dodaj mąkę i całość posól. Rozwałkuj ciasto i odrywaj po kawałku. Z każdego kawałka formuj kulkę, a do środka wetknij wypestkowany owoc i zamknij otwór. Knedle ze śliwkami gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię.

knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami i serem

Przygotuj:

  • 1 kg ziemniaków,

  • 1 kg śliwek węgierek,

  • 2 szklanki mąki pszennej,

  • 3 łyżki mąki krupczatki,

  • 200 g twarogu,

  • 1 łyżkę masła,

  • 1 jajko,

  • szczyptę soli.

Najpierw, podobnie jak w przypadku tradycyjnych knedli, obierz ziemniaki i ugotuj je. Gdy ostygną, przepuść przez praskę. Następnie zmiel twaróg w maszynce i dodaj go razem z mąką oraz jajkiem do ziemniaków. Rozwałkuj ciasto. Odrywaj po kawałku, formując kulki. Do każdej kulki wetknij po śliwce i zalep otwór ciastem. Gotuj około 5 minut od czasu, gdy wypłynął na powierzchnię.

Knedle z serem na słodko

Przygotuj:

  • 700 gramów ugotowanych i zmielonych ziemniaków, 

  • 3/4 szklanki mąki,

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,

  • 1 jajko,

  • szczyptę soli,

  • pół kilograma twarogu,

  • 1 łyżkę miękkiego masła,

  • 1 żółtko,

  • 1 łyżkę cukru,

  • masło i bułkę tartą do polania + cukier do posypania.

Do ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków dodaj obie mąki, jajko, sól i wyrób na gładką masę. Następnie zmiel twaróg i dodaj do niego masło, żółtko oraz cukier. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich kule. Następnie każdą z nich spłaszcz i na środku ułóż farsz. Zlep boki placka i uformuj kulę. Knedle gotuj w osolonej wodzie po wypłynięciu przez około 1-2 minuty. Podawaj polane sosem z roztopionego masła i bułki tartej oraz posypane cukrem.

Austriackie knedle z morelami

Przepis na austriacką wersję knedli na słodko jest niezwykle prosty. Przede wszystkim przygotuj następujące składniki:

  • 200 g twarogu,

  • 2 łyżki oleju,

  • 1 jajko,

  • 250 g mąki pszennej,

  • 16 sztuk moreli,

  • 16 kostek cukru,

  • 4 łyżki masła,

  • 5 łyżek bułki tartej,

  • 50 ml likieru Grand Marnier.

Najpierw połącz twaróg z olejem, jajkiem, solą oraz mąką i wyrób gładkie ciasto. Z moreli usuń pestki, nie rozdzielając połówek do końca. W miejsce pestek włóż kostkę cukru. Ciasto podziel na 16 części. Posyp ręce mąką i obkładaj każdy owoc częścią ciasta, formując kulę. Gotowe knedle włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu około 1-2 minut. Następnie roztop masło i podsmaż na nim bułkę tartą oraz cukier. Dodaj likier i obtocz w bułce ugotowane knedle.

knedle z morelami

Knedle z pieczarkami

Przygotuj:

  • 1 kg ziemniaków,

  • 20 dag mąki pszennej,

  • 3 jajka,

  • czubatą łyżeczkę soli,

  • 40 dag pieczarek,

  • średnią cebulę,

  • 3 łyżki oleju,

  • 2 łyżki bułki tartej

  • sól i pieprz.

Aby przyrządzić knedle na słono musisz jak zwykle umyć ziemniaki i ugotować je bez obierania. W czasie gotowania przygotuj też farsz – cebulę posiekaj drobno, pieczarki pokrój na małe plasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż około 2 minuty, cały czas mieszając. Dodaj pieczarki i smaż około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź, dodaj 1 jajko i tartą bułkę. Dokładnie wymieszaj.

Po obraniu i ostudzeniu ziemniaków przeciśnij je przez praskę lub ugnieć tłuczkiem. Do masy dodaj mąkę, sól i jajka. Zagnieć ciasto. Na stolnicy formuj z ciasta wałki o średnicy około 4 cm, a następnie pokrój je na kawałki o długości 3 cm i formuj okrągłe placuszki. Na każdym z nich kładź porcję farszu. Następnie zawiń i uformuj zgrabną kulkę. Knedle wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj 3 minuty do momentu, aż wypłyną. Podawaj ze zrumienioną cebulką.

Poznaj więcej przepisów na knedle w wersji słonej. Zapraszamy do lektury!

Opracowanie:
Martyna
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz