Materiał Partnera

Projektowanie mebli kuchennych

Projektowanie mebli kuchennych

Meble kuchenne produkowane na wymiar są połączeniem estetyki, wygody i funkcjonalności. Osiągnięcie zamierzonego efektu wymaga jednak dużego zaangażowania oraz pracy nad projektem kuchni. Wykonanie poszczególnych szafek oraz ich montaż to najmniejszy problem. Dużo większym wyzwaniem jest odpowiednie zaplanowanie rozmieszczenia wszystkich elementów wyposażenia kuchni.

Jak wykonać projekt szafek?

W trakcie projektowania szafek kuchennych należy wziąć pod uwagę wiele zmiennych. Pierwszym i jednym z najważniejszych etapów jest dokonanie szczegółowych pomiarów kuchni. To pozwoli dopasować wymiary poszczególnych szafek. Standardowa głębokość mebli kuchennych wynosi 55-60 cm. Należy jednak pamiętać, że jest to głębokość szafek stojących. W przypadku szafek wiszących trzeba zastosować inny wymiar. Nie mogą być one tak samo głębokie, ponieważ to znacznie utrudni korzystanie z blatu kuchennego. Szafki wiszące przeważnie mają głębokość 35-40 cm.

Na etapie projektu warto zaplanować systemy przesuwne, które pozwolą na wygodne wyciąganie z szafek dawno nieużywanych naczyń.

Oprócz wymiarów szafek należy także określić surowiec, z jakiego mają być wykonane. Wśród najczęściej stosowanych materiałów możemy wymienić:

  • Laminat

  • Płytę MDF

  • Fornir

  • Drewno

Płyta MDF może być dodatkowo lakierowana lub pokryta folią PVC. Konkretne rozwiązanie warto dostosować do założonego wcześniej budżetu.

Czym jest złota zasada projektowania?

Po wyborze materiałów i sprzętu AGD kolejnym krokiem jest rozmieszczenie poszczególnych elementów wyposażenia kuchni. Wszyscy projektanci wnętrz zgodnie podkreślają, że w kuchni musi obowiązywać zasada trójkąta. Trójkąt łączy ze sobą trzy najważniejsze elementy kuchni, a więc:

  • Lodówkę

  • Płytę kuchenną

  • Zlewozmywak

Wymienione sprzęty muszą znaleźć się na przeciwległych wierzchołkach trójkąta. To daje nam coś na wzór szkieletu, na którym możemy „osadzić” pozostałe elementy wyposażenia kuchni. Zastosowanie zasady trójkąta pozwala podnieść ergonomię w kuchni, dzięki której unikamy zbędnych ruchów przygotowując potrawy. Wykonując daną czynność, wszystkie niezbędne sprzęty musimy mieć pod ręką.

Projektując meble kuchenne, bardzo ważne jest także zachowanie odpowiednich odległości pomiędzy konkretnymi elementami. Dotyczy to przede wszystkim:

  • Odległości pomiędzy lodówką i zlewozmywakiem – 1,2-2,0 m

  • Odległości pomiędzy zlewozmywakiem i kuchenką – 1,2-2,0 m

  • Odległości pomiędzy lodówką i kuchenką – 1,5-2,5 m

Na jakie strefy podzielić kuchnię?

Projektując kuchnię, należy ją podzielić na strefę:

  • Zaopatrzenia w jedzenie

  • Zmywania

  • Przygotowania posiłków

W strefie zaopatrzenia muszą znaleźć się szafki, półki oraz lodówka. Strefa zmywania obejmuje zlewozmywak oraz fragment blatu po obu stronach zlewu, a także kosz na śmieci i zmywarkę. Strefa przygotowania posiłków to stół, miejsca do siedzenia, szafki na naczynia oraz szuflady na sztućce.

Projekt i wykonanie mebli kuchennych warto powierzyć firmie z doświadczeniem. Michestrade Sp. z o.o. ma na koncie długą listę realizacji zarówno dla osób prywatnych, jak i przedsiębiorców. Zlecając wykonanie mebli kuchennych profesjonalistom, macie pewność, że stworzona kuchnia będzie piękna, funkcjonalna i trwała.

Opracowanie:
Gdańsk, Szczęśliwa 46
tel. 665 291 669
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz