Materiał Partnera

Program ochrony przed szkodnikami i audyty biologa terenowego

Program ochrony przed szkodnikami i audyty biologa terenowego

Zakłady przemysłowe zajmujące się produkcja i dystrybucja produktów spożywczych, obiekty gastronomiczne zajmujące się wytwarzaniem i sprzedażą żywności oraz firmy zajmujące się transportem i dystrybucją tych produktów muszą mieć wdrożony monitoring HACCP. Jednym z elementów tego monitoringu jest program zwalczania szkodników. 

Jak skutecznie zabezpieczyć zakład przed szkodnikami?

Najwłaściwszą metodą systemu zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami jest Zintegrowana Metoda Ochrony przed Szkodnikami IPM (Integrated Pest Management). Elementem podstawowym tej metody jest monitorowanie obecności szkodników. Profesjonalna ekipa DDD wraz z przeszkolonym pracownikiem zakładu, tzw. koordynatorem ds. zwalczania szkodników, systematycznie kontroluje                 i szczegółowo odnotowuje wyniki bieżącej kontroli w dokumentacji – Karta Kontroli Obecności Szkodników, będącej elementem Programu Ochrony przed Szkodnikami.

Systemy zabezpieczenia obiektów – program ochrony przed szkodnikami

Firma TEDAN.PL posiada wieloletnie doświadczenie w dziedzinie skutecznego zabezpieczania zakładu przed szkodnikami. Program zabezpieczenia obiektów prowadzimy zgodnie z systemami HACCP, GMP/GHP, BRC, IFS, TESCO. Kontrolę obecności szkodników przeprowadzamy z wykorzystaniem profesjonalnych urządzeń monitorujących. Wykryte szkodniki likwidujemy zgodnie z procedurą zwalczania szkodników przyjętą w Programie DDD. Dodatkowo w każdym zakładzie współpracującym z firmą TEDAN.PL, przeprowadzamy odpowiednie szkolenia dla załogi oraz zapoznajemy z Instrukcją zabezpieczenia obiektu przed szkodnikami.  

Audyt biologa terenowego

W celu sprawdzenia czy w zakładzie prawidłowo został wdrożony i prowadzony Program Ochrony przed Szkodnikami, zaleca się przeprowadzanie (co najmniej raz w roku) kontroli zewnętrznej przez certyfikowanego biologa terenowego. Biolog terenowy posiada gruntowną wiedzę w zakresie zabezpieczania przed szkodnikami oraz ich zwalczania w różnego typu obiektach. Po przeprowadzonym audycie, biolog terenowy sporządza szczegółowy raport, w którym ocenia prawidłowość wdrożonego programu, poprawność wewnętrznej kontroli urządzeń DDD oraz prowadzonych działań interwencyjnych w przypadku wystąpienia szkodników.

Prowadzimy audyty biologa terenowego zgodnie z wymaganiami standardów HACCP, BRC, IFS, TESCO. Posiadamy gruntowną wiedzę zdobytą w drodze wieloletniego doświadczenia pracy w branży DDD potwierdzoną ukończonymi kursami, szkoleniami oraz certyfikatem Biologa Terenowego.

Opracowanie:
Warszawa, Górczewska 228b lok. U4
tel. 600 922 505
Oceń artykuł (0)
0,0
Komentarze
Dodaj komentarz