Artykuł sponsorowany

Produkcja i dystrybucja kochanych przez Polaków surówek!

Produkcja i dystrybucja kochanych przez Polaków surówek!

Polska to jeden z krajów, w którym różnego rodzaju surówki są zaliczane do tradycyjnych regionalnych dodatków do dań. Mało kto wyobraża sobie potrawy domowe bez właśnie tego typu żywności. Świetnie komponują się one bowiem między innymi z młodymi ziemniaczkami z koprem i soczystym mięsem. Często jednak ich przyrządzanie ze świeżych warzyw zabiera wiele czasu. To dlatego na rynku dzisiaj można uzyskać surówki gotowe, które smakiem idealnie odwzorowują te, które możemy skosztować na stołach swoich babć!

W czym tkwi sekret polskich surówek?

Każdy z nas wie, że surówki muszą wyróżniać się swoją świeżością. To ona jest jednym z sekretów, przez które dzisiaj niemalże każda osoba zajada się nimi co najmniej kilka razy w miesiącu. Istotą całej magii tego rodzaju dodatków do różnego rodzaju dań jest jednak ich babcina receptura. Domowy smak dzieciństwa, który tak bardzo różni się od tego, oferowanego w sklepach jest dzisiaj najważniejszym wyznacznikiem przy zakupie gotowych surówek. Można bowiem wyróżnić w Polsce producentów, którzy gwarantują dodatki do dań, które oparte są o przepisy staropolskie. Te zaś mówią o wykorzystaniu świeżych i zdrowych warzyw, naturalnych i aromatycznych przypraw, a także zastosowaniu różnorodności. Babcine receptury mieszają bowiem smaki wielu warzyw, dzięki czemu dane surówki świetnie komponują się z odmiennymi typami mięsa, czy też rybami, a nawet owocami morza! Warto jednak wiedzieć, że na rynku polskim działa niewielu producentów, dla których ten wyjątkowy domowy smak jest najważniejszy. Niestety wiele z nich stawia na ilość, a nie na jakość swoich wyrobów. Tak nie jest w przypadku firmy Salvit-Prima z Gdańska, która dostarcza swoje surówki, sałatki, a także dania garmażeryjne w różne zakątki Polski. Warto podkreślić również prospołeczne działania przedsiębiorstwa, które bierze czynny udział w projektach unijnych: „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w szkole”.

Starannie selekcjonowane warzywa – szeroka oferta surówek

Warto wiedzieć, że najlepsi producenci surówek, a także wspomnianych sałatek oraz dań garmażeryjnych, przede wszystkim dbają o jakość, zdrowie i proekologiczność swoich produktów. Warzywa są staranie selekcjonowane, magazynowe i oczywiście wcześniej kupowane od sprawdzonych dostawców, którzy swoje uprawy testują laboratoryjnie. Istotne są również działania produkcyjne według najwyższych standardów według ISO, czy systemów HACCP, GMP i GHP. To pozwala uzyskać zdrowe surówki, których smak będzie przypominał ten domowy. Jeśli chodzi o produkcję na terenie Polski, można wyróżnić podmioty oferujące bardzo różnorodne dodatki do dań. Mowa o surówkach z kiszonej kapusty, surówkach marchwiowo-ananasowych, wielowarzywnych, pekińskich, weneckich, z czerwonej kapusty, z rzepy, z buraczków, czy też surówkach kalafiorowych, selerowych, letnich, wiosennych, wiejskich z kiszonymi ogórkami, oraz weneckich i wiedeńskim. Pierwsze z nich to kombinacja białej kapusty, marchewki, kukurydzy złocistej, poru, koperku, oleju, octu winnego oraz przypraw, a druga – wiedeńska – to mieszanka: świeżego ogórka, papryki konserwowej, fasolki czerwonej, cebulki, rzodkiewki, kapusty pekińskiej, majonezu, a także oczywiście przypraw. Wielu Polaków kocha również kuchnię śródziemnomorską, w tym surówki i sałatki greckie!

Oceń artykuł (1)
1.0
Komentarze
Dodaj komentarz