Artykuł sponsorowany

Poznaj technologię pomp spożywczych oraz higienicznych

Poznaj technologię pomp spożywczych oraz higienicznych

Technologia pomp spożywczych oraz higienicznych, dedykowana jest dla parków technologicznych zakładów przetwórstwa spożywczego, firm mleczarskich i produkujących np. sery, czy też dla przedsiębiorstw z branży kosmetycznej, oraz farmaceutycznej. Często są one również stosowane w przemyśle browarniczym oraz przetwórstwa owocowo-warzywnego. Na czym polega zaś wyjątkowość ich konstrukcji? Na gwarantowaniu 100% sterylności!

Zaprojektowane w ideach sterylności

Zakłady spożywcze, kosmetyczne, czy farmaceutyczne, muszą dbać o to, aby ich produkty nie były zanieczyszczone nawet najmniejszymi drobinkami obcych elementów. To dlatego istotne jest stosowanie się do wielu norm ISO, czy też do standardu GHP, GMP oraz HACCP. Każdy proces wykonywany w takich zakładach musi zatem gwarantować 100% higieniczność. Tak samo jest z technologią, do której należą specjalistyczne pompy higieniczne oraz spożywcze. Warto wiedzieć, że ich zaprojektowanie musi być zgodne ze wszystkimi przepisami prawa europejskiego, czy międzynarodowego. Ważne jest zatem wykorzystywanie unikalnej konstrukcji, tworzonej z elementów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Ważne są certyfikaty materiałowe, czy budowa umożliwiająca szybki demontaż pompy, w celu jej precyzyjnego zautomatyzowanego, lub ręcznego czyszczenia!

Wybór odpowiedniej pompy

Wybór odpowiedniej pompy zależy od wielu czynników. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę jednak na to w jakim środowisku cieczy będzie ona pracowała, pod jaką temperaturą, a  także ciśnieniem pracy. Ważne jest również określenie planowanej wydajności oraz sposobu napływu cieczy do pompy. Wszystkie te własności, zawsze szczegółowo można zatem omówić z dystrybutorem pomp spożywczych oraz higienicznych. Mowa o firmie FHU STENDO, która pomaga swoim klientom modernizować ich parki maszynowe tak, aby były jeszcze bardziej wydajne, jeszcze bardziej sterylne, a przy tym również proekologiczne i energooszczędne!

Rodzaje pomp spożywczych i higienicznych

Na rynku można spotkać się z różnymi rodzajami pomp higienicznych oraz spożywczych. Wyróżnić można między innymi pompy membranowe, perystaliczne, wirowe odśrodkowe, sinusoidalne, śrubowe, jednośrubowe, aseptyczne, czy zatapialne. Dzisiaj jednak najbardziej wydajne, zarówno dla małych przedsiębiorstw, jak i dużych zakładów, są pompy wirowe. Przykładem może być urządzenie PROLAC HCP, które przystosowane jest do pracy przy aplikacjach wymagających wysokiego stopnia higieny, delikatnego tłoczenia produktu oraz odporności na działanie czynników chemicznych. Sprzęt ten spełnia wszystkie standardy IEC, będąc na rynku konstrukcją niesamowicie wydajną oraz bezusterkową. Z pełną specyfikacją tejże pompy, zapoznać się możesz na stronie www, wspomnianego dostawcy pomp, mieszadeł, mikserów i armatury STENDO.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz