Artykuł sponsorowany

Poznaj smak gruzińskich chinkali z Pierogarni Radziejowice

Poznaj smak gruzińskich chinkali z Pierogarni Radziejowice

Rodzajów staropolskich oraz domowych pierogów jest naprawdę wiele. Każdy Polak zna pierogi za kapustą i grzybami, pierogi z twarogiem, pierogi z jagodami czy też te nadziewane gęsiną lub mięsem wieprzowym. Dużą popularnością cieszą się również pierogi ruskie, litewskie oraz ukraińskie. Kupić je można w Pierogarni Radziejowice, która słynie także ze sprzedaży wyrobów garmażeryjnych, które pozwalają poznać prawdziwy smak Gruzji. Szczególnie warto skosztować napełnione przepysznym bulionem chinkali. Czym one są?

Chinkali, czyli „klejnot Kaukazu”

Chinkali, które zwie się gruzińskimi pierożkami, stanowią jedną z tradycyjnych potraw Gruzji i są przez wielu określane mianem „klejnotu Kaukazu”. Cenione są one za swoje bogactwo smaku oraz za pożywność. Sekret ich przyrządzania przekazywany jest zaś z pokolenia na pokolenie, a według legend pierwsze chinkali przywiezione zostały w regiony dzisiejszej Gruzji przez Mongołów. Na szczęście wyjątkowe receptury dotarły również i do Polski, z czego chętnie korzysta Pierogarnia Radziejowice. Jej oferta wyrobów garmażeryjnych składa się na ponad 60 różnych odmian pierogów, ale to właśnie chinkali gruzińskie obok polskich przysmaków cieszą się największym powodzeniem. Czym się one jednak wyróżniają?

Pierogi z Gruzji znacznie różnią się od odmian polskich. Jak tłumaczą sprzedawcy z Pierogarni Radziejowice, chinkali to specjalne sakiewki przygotowane z wysokiej klasy ciasta, skrywające w swoim wnętrzu wyjątkowy przekąskę. Stanowi ją bulion wraz z mięsnym farszem i aromatycznymi przyprawami. Przede wszystkim jest to kminek, kolendra, pieprz oraz słodka papryka, które wzbogacają smak aromatycznego rosołu i zatopionej w nim wołowiny. Niekiedy elementem farszu są także pieczarki, górski ser oraz ziemniaki.

Ciekawą propozycją dla osób, które kochają smaki zachodniej Azji i znają już chinkali, są również manty kazachskie i czebureki, chaczapuri i pielmieni. Bez problemu można dostać je w Pierograni Radziejowice.

Chinkali na każdą okazję

Jak podkreślają właściciele Pierogarni Radziejowice, chinkali gruzińskie cieszą się bardzo dużą popularnością. W dużych ilościach kupują je firmy cateringowe, organizatorzy wesel, gal biznesowych oraz zabaw karnawałowych, a nawet restauracje specjalizujące się w serwowaniu orientalnych specjałów. Pierogi gruzińskie chętnie kupowane są również przez osoby indywidualne, które zapewniają sobie szybki, tani, przepyszny i syty obiad. Warto też wiedzieć, że chinkali świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą one zatem stanowić przysmak podczas pikniku, ogniska lub można zabrać je ze sobą do pracy.

Sprzedawcy z Pierogarni Radziejowice polecają również, by serwować chinkali na stołach bożonarodzeniowych, sylwestrowych czy podczas innych rodzinnych uroczystości. Z pewnością zachwycą one gości swoim orientalnym smakiem i wyrazistym aromatem. Kupując je zaś w radziejowickiej pierogarni, każdy gwarantuje sobie ich najwyższą jakość. Wyroby garmażeryjne tworzące bogatą ofertę tego miejsca, pochodzą od producentów, którzy dbają, by kultywować tradycje przodków.  

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz