Artykuł sponsorowany

Poznaj niecenione źródło mikroelementów pyłku kwiatowego

Poznaj niecenione źródło mikroelementów pyłku kwiatowego

Miód od dawna wykorzystywany jest zarówno w medycynie tzw. ludowej, naturalnej, jak i do produkcji wielu lekarstw i kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów. Wszechstronne wykorzystanie miodu i produktów pszczelich związane jest z ich niedocenianą mocą leczniczą, na wiele na co dzień dokuczających nam przypadłości. Zobaczmy, jakie są rodzaje produktów pszczelich? Jakie właściwości ma pyłek kwiatowy?

Miód jest produkowany przez pszczoły z różnych gatunków kwiatów. Miód dzielimy na 3 zasadnicze typy:

  • miody nektarowe,

  • miody spadziowe,

  • mieszane.

Miody mieszane mogą być w zależności od udziału spadzi i nektaru:

  • Miody spadziowo – nektarowe,

  • Miody nektarowo – spadziowe.

Jakie produkty pszczele dostarczają nam pszczoły?

Pszczoły dostarczają nam różnych surowców i produktów, które są wykorzystywane w farmacji, kosmetyce, żywieniu człowieka w formie bezpośredniej, bądź przetworzonej. Do produktów pszczelich, w zależności od sposobu wytworzenia zalicza się:

  • Produkty będące bezpośrednim wytworem organizmów pszczół robotnic:

  • jad pszczeli,

  • mleczko pszczele

  • wosk pszczeli

  • produkty wytworzone przez pszczoły z surowców zebranych w środowisku:

  • miód,

  • propolis

  • pyłek kwiatowy (w postaci obnóży i pierzgi).

Warto jednak zaopatrzyć się w i produkty pszczele i miód ze sprawdzonych pasiek, chociażby od firmy Specjalistyczne Gospodarstwo Pszczelarskie Łukasz Gładys, które dba o właściwe odżywianie pszczół oraz np. zbieranie miodu w odpowiednich warunkach, aby uzyskać produkt finalny maksymalnie odżywczy.

Warto tu wspomnieć, iż krystalizacja miodu, wbrew powszechnie krążącej opinii nie jest związana z oszukiwaniem „dosładzaniem miodu”, a związana jest z jego naturalnym etapem dojrzewania. Szybkość procesu krystalizacji zależny jest z kolei od ilościowego stosunku glukozy do fruktozy w miodzie (im więcej glukozy, tym szybciej zachodzi krystalizacja).

Za co cenimy pyłek kwiatowy, jakie ma właściwości?

W gospodarstwach domowych dużą popularnością cieszy się pyłek kwiatowy. Pyłek jest przynoszony do ula przez robotnice na odnóżach w postaci małych granulek (obnóży) przechowywanych w komórkach plastrów. Pszczoły wypierają z niego powietrze i powlekają warstwą miodu, celem utrwalenia warunków beztlenowych. Właśnie w takich warunkach powstaje warstwa stałą miodu (pierzga), która cechuje wyższym poziomem przyswajania przez organizm ludzki niż świeży pyłek. Ogólnie pyłek kwiatowy to produkt bogaty w:

  • ·Makro- i mikroelementy,

  • Wysoko wartościowe białko,

  • Aminokwasy,

  • Enzymy,

  • Hormony (acetylocholina),

  • Witaminy, przede wszystkim B1, B2, B3, B6, B12, PP, P, C, D, K

Dobrej jakości pyłek to nieocenione źródło witamin, pomaga w:

  • Wzmocnieniu odporności,

  • Regulacji przemiany materii,

  • Leczeniu chorób układu pokarmowego (np. wrzodów),

  • Wzmaga apetyt,

  • Poprawia pracę jelit.

Oceń artykuł (1)
2.0
Komentarze
Dodaj komentarz