Poznaj niecenione źródło mikroelementów pyłku kwiatowego
Miód od dawna wykorzystywany jest zarówno w medycynie tzw. ludowej, naturalnej, jak i do produkcji wielu lekarstw i kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów. Wszechstronne wykorzystanie miodu i produktów pszczelich związane jest z ich niedocenianą mocą leczniczą, na wiele na co dzień dokuczających nam przypadłości. Zobaczmy, jakie są rodzaje produktów pszczelich? Jakie właściwości ma pyłek kwiatowy?
Miód jest produkowany przez pszczoły z różnych gatunków kwiatów. Miód dzielimy na 3 zasadnicze typy:
- miody nektarowe,
- miody spadziowe,
- mieszane.
Miody mieszane mogą być w zależności od udziału spadzi i nektaru:
- Miody spadziowo – nektarowe,
- Miody nektarowo – spadziowe.
Jakie produkty pszczele dostarczają nam pszczoły?
Pszczoły dostarczają nam różnych surowców i produktów, które są wykorzystywane w farmacji, kosmetyce, żywieniu człowieka w formie bezpośredniej, bądź przetworzonej. Do produktów pszczelich, w zależności od sposobu wytworzenia zalicza się:
- Produkty będące bezpośrednim wytworem organizmów pszczół robotnic:
- jad pszczeli,
- mleczko pszczele
- wosk pszczeli
- produkty wytworzone przez pszczoły z surowców zebranych w środowisku:
- miód,
- propolis
- pyłek kwiatowy (w postaci obnóży i pierzgi).
Warto jednak zaopatrzyć się w i produkty pszczele i miód ze sprawdzonych pasiek, chociażby od firmy Specjalistyczne Gospodarstwo Pszczelarskie Łukasz Gładys, które dba o właściwe odżywianie pszczół oraz np. zbieranie miodu w odpowiednich warunkach, aby uzyskać produkt finalny maksymalnie odżywczy.
Warto tu wspomnieć, iż krystalizacja miodu, wbrew powszechnie krążącej opinii nie jest związana z oszukiwaniem „dosładzaniem miodu”, a związana jest z jego naturalnym etapem dojrzewania. Szybkość procesu krystalizacji zależny jest z kolei od ilościowego stosunku glukozy do fruktozy w miodzie (im więcej glukozy, tym szybciej zachodzi krystalizacja).
Za co cenimy pyłek kwiatowy, jakie ma właściwości?
W gospodarstwach domowych dużą popularnością cieszy się pyłek kwiatowy. Pyłek jest przynoszony do ula przez robotnice na odnóżach w postaci małych granulek (obnóży) przechowywanych w komórkach plastrów. Pszczoły wypierają z niego powietrze i powlekają warstwą miodu, celem utrwalenia warunków beztlenowych. Właśnie w takich warunkach powstaje warstwa stałą miodu (pierzga), która cechuje wyższym poziomem przyswajania przez organizm ludzki niż świeży pyłek. Ogólnie pyłek kwiatowy to produkt bogaty w:
- ·Makro- i mikroelementy,
- Wysoko wartościowe białko,
- Aminokwasy,
- Enzymy,
- Hormony (acetylocholina),
- Witaminy, przede wszystkim B1, B2, B3, B6, B12, PP, P, C, D, K
Dobrej jakości pyłek to nieocenione źródło witamin, pomaga w:
- Wzmocnieniu odporności,
- Regulacji przemiany materii,
- Leczeniu chorób układu pokarmowego (np. wrzodów),
- Wzmaga apetyt,
- Poprawia pracę jelit.