Artykuł sponsorowany

Popularne przysmaki kuchni orientalnej

Popularne przysmaki kuchni orientalnej

Kuchnia orientalna i jej potrawy stają się coraz bardziej popularne nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Dania kuchni Orientu kuszą wyrazistymi smakami i nietypowymi, często egzotycznymi składnikami. Kto raz zasmakuje kuchni orientalnej, ten będzie chciał próbować jej więcej i wykorzystywać jej przepisy coraz chętniej. Podpowiadamy, czym dokładnie jest kuchnia orientalna i jakie przysmaki do niej zaliczamy!


Czym jest kuchnia orientalna?

Kuchnia orientalna odnosi się do dużego obszaru geograficznego w Azji. Jest to zbiorcza nazwa kulinarnych smaków pochodzących z Japonii, Chin, Tajwanu, Wietnamu, Indonezji czy Korei. Mówiąc o kuchni orientalnej mamy po prostu na myśli tradycyjną kuchnię krajów Dalekiego Wschodu. Polacy coraz częściej jadają dania orientalne, z uwagi na to, że są bardzo smaczne oraz proste w przygotowaniu. Cechą charakterystyczną tej kuchni jest konsumowanie potraw za pomocą pałeczek oraz przyrządzanie wielu potraw w woku.

Dania kuchni orientalnej opierają się na warzywach, chudym mięsie, rybach i owocach morza. Bardzo charakterystyczne jest mieszanie smaków, np. ostrego ze słodkim czy słodkiego z kwaśnym. Przykładem popularnego przysmaku orientalnego jest kurczak w pięciu smakach, tj. słodkim, kwaśnym, słonym, gorzkim i ostrym czy bardzo znany na całym świecie sos sojowy i tofu. Kuchnia orientalna to wiele różnorodnych przypraw o mocnych aromatach.


Przysmaki kuchni orientalnej

Przykładem najbardziej popularnego i uwielbianego przez Polaków orientalnego przysmaku z pewnością jest japońskie sushi. Jest to danie składające się z ryżu zaprawionego octem ryżowym, surowej ryby i sprasowanych alg morskich. Może ono występować pod wieloma postaciami i składać się z przeróżnych dodatków, tj. owoce morza, ryby, warzywa, grzyby, tofu i inne. Z Chin pochodzi bardzo znany i lubiany przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Dania z kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów i można je spotkać w wielu krajach azjatyckich.

W Indiach natomiast narodową potrawą jest curry, czyli kawałki mięsa w dość ostrym sosie zawierającym dużą ilość przypraw. Bardzo popularną potrawą orientalną są również znane wszystkim sajgonki, pierożki czy kim chi, których spróbować możemy w stworzonej z miłości do kuchni orientalnej restauracji chińskiej Lee’s Chinese w Gdańsku, gdzie gotują najlepsi kucharze z Chin. Aby móc rozkoszować się typowymi smakami Azji, możemy zamówić sobie jedzenie z dowozem do domu, dzięki czemu będziemy mogli dzielić się nietypowymi potrawami z przyjaciółmi oraz całą rodziną. Włączenie do diety potraw kuchni Orientu to z pewnością dobry pomysł, ale również sposób na lepszą sylwetkę.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz