Pomysły na wiosenne sałatki z sezonowych warzyw i owoców

Pomysły na wiosenne sałatki z sezonowych warzyw i owoców

Wiosna to doskonała pora na “dietę sałatkową”. W kwietniu i maju na straganach zaczynają pojawiać się świeże jabłka, rzodkiewka, szczypiorek, marchew czy szparagi. Sezonowe warzywa i owoce warto wykorzystać w sałatkach, które można przygotować łatwo i szybko. Dowiedz się, jakie sezonowe warzywa są dostępne wiosną i poznaj pomysły na wiosenne sałatki na obiad lub zdrową przekąskę.

Sezonowe warzywa i owoce - co jest dostępne wiosną?

Wiosną do swojego menu warto wprowadzić świeże warzywa i owoce. W kwietniu, maju czy czerwcu są one bardzo smaczne i mają niską cenę. Na straganach pojawiają się wtedy:

  • szczypiorek,
  • roszponka,
  • cebula,
  • rzodkiewka,
  • młoda marchew,
  • rabarbar,
  • jabłka,
  • młode ziemniaki,
  • szparagi,
  • sałata,
  • seler,
  • agrest,
  • botwina.

Pomysły na wiosenne sałatki

Sałatka z marchwi z sosem vinaigrette

Przygotuj:

  • 0,5 kg startej marchewki,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon,
  • 1 łyżkę świeżo wyciskanego soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki,
  • 2 cebule dymki,
  • sól, pieprz.

Marchew zetrzyj na tartce lub w robocie kuchennym. W misce na sałatkę wymieszaj musztardę, sok z cytryny, miód, oliwę, sól i pieprz. Sos połącz z marchwią i dodaj do niej posiekaną cebulę dymkę oraz pietruszkę. Gotową sałatkę pozostaw do schłodzenia w lodówce. Podawaj do obiadu.

marchew

Wiosenna sałatka ziemniaczana

Przygotuj:

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 pomidora,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 czerwoną cebulę,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść świeżej pietruszki,
  • garść koperku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżkę octu winnego,
  • 1 łyżkę musztardy,
  • sól i pieprz.

Młode ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w łupinach w osolonej wodzie. Poczekaj, aż wystygną. Pokrój selera i pomidora na małe kawałki, pomidorki koktajlowe i orzechy przekrój na pół, cebulę posiekaj na drobne kawałki. Wszystkie składki włóż do dużej miski.

Przygotuj dressing - wymieszaj jogurt, ocet winny oraz musztardę, aż uzyskają gładką konsystencję. Następnie dodaj dressing do miski z sałatką i całość wymieszaj. Sałatkę posyp koperkiem i pietruszką.

ziemniaki

Sałatka z rukolą, serem kozim i szparagami

Przygotuj:

  • 200 g sera koziego,
  • 6 łyżek mąki migdałowej lub 2 garście migdałów,
  • 1 garść słonecznika,
  • 125 g rukoli,
  • pęczek szparagów,
  • 1 czerwoną paprykę,
  • ocet balsamiczny.

Szparagi ugotuj na parze, aż będą miękkie (ok. 5 minut). Paprykę pokrój na małe kawałki. Jeśli używasz migdałów, zmiel je na mąkę. Słonecznik upraż na patelni. Z sera koziego uformuj małe kuleczki i obtocz je w mące migdałowej. Do dużej miski dodaj wszystkie składniki. Posyp całość prażonym słonecznikiem i polej octem balsamicznym.

szparagi (2)

Sałatka z rabarbarem i kurczakiem

Przygotuj:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 gałązki rabarbaru,
  • sałatę,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • oliwę z oliwek
  • sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy.
Pierś dopraw i usmaż na patelni z obu stron. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i dodaj na jeszcze ciepłą patelnię po mięsie. Podgrzewaj przez minutę, a potem przełóż do miski. 

Sałatę umyj i wysusz. Porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na pół i dodaj do rabarbaru. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i polej sosem czosnkowo-ziołowym.
rabarbar

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz