Pomysły na wiosenne sałatki z sezonowych warzyw i owoców

Wiosna to doskonała pora na “dietę sałatkową”. W kwietniu i maju na straganach zaczynają pojawiać się świeże jabłka, rzodkiewka, szczypiorek, marchew czy szparagi. Sezonowe warzywa i owoce warto wykorzystać w sałatkach, które można przygotować łatwo i szybko. Dowiedz się, jakie sezonowe warzywa są dostępne wiosną i poznaj pomysły na wiosenne sałatki na obiad lub zdrową przekąskę.


Sezonowe warzywa i owoce - co jest dostępne wiosną?
Wiosną do swojego menu warto wprowadzić świeże warzywa i owoce. W kwietniu, maju czy czerwcu są one bardzo smaczne i mają niską cenę. Na straganach pojawiają się wtedy:
- szczypiorek,
- roszponka,
- cebula,
- rzodkiewka,
- młoda marchew,
- rabarbar,
- jabłka,
- młode ziemniaki,
- szparagi,
- sałata,
- seler,
- agrest,
- botwina.
Pomysły na wiosenne sałatki
Sałatka z marchwi z sosem vinaigrette
Przygotuj:
- 0,5 kg startej marchewki,
- 2 łyżeczki musztardy dijon,
- 1 łyżkę świeżo wyciskanego soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1-2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki,
- 2 cebule dymki,
- sól, pieprz.
Marchew zetrzyj na tartce lub w robocie kuchennym. W misce na sałatkę wymieszaj musztardę, sok z cytryny, miód, oliwę, sól i pieprz. Sos połącz z marchwią i dodaj do niej posiekaną cebulę dymkę oraz pietruszkę. Gotową sałatkę pozostaw do schłodzenia w lodówce. Podawaj do obiadu.
Wiosenna sałatka ziemniaczana
Przygotuj:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1 pomidora,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 czerwoną cebulę,
- garść orzechów włoskich,
- garść świeżej pietruszki,
- garść koperku,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżkę octu winnego,
- 1 łyżkę musztardy,
- sól i pieprz.
Młode ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w łupinach w osolonej wodzie. Poczekaj, aż wystygną. Pokrój selera i pomidora na małe kawałki, pomidorki koktajlowe i orzechy przekrój na pół, cebulę posiekaj na drobne kawałki. Wszystkie składki włóż do dużej miski.
Przygotuj dressing - wymieszaj jogurt, ocet winny oraz musztardę, aż uzyskają gładką konsystencję. Następnie dodaj dressing do miski z sałatką i całość wymieszaj. Wiosenną sałatkę posyp koperkiem i pietruszką.
Sałatka z rukolą, serem kozim i szparagami
Przygotuj:
- 200 g sera koziego,
- 6 łyżek mąki migdałowej lub 2 garście migdałów,
- 1 garść słonecznika,
- 125 g rukoli,
- pęczek szparagów,
- 1 czerwoną paprykę,
- ocet balsamiczny.
Szparagi ugotuj na parze, aż będą miękkie (ok. 5 minut). Paprykę pokrój na małe kawałki. Jeśli używasz migdałów, zmiel je na mąkę. Słonecznik upraż na patelni. Z sera koziego uformuj małe kuleczki i obtocz je w mące migdałowej. Do dużej miski dodaj wszystkie składniki. Posyp całość prażonym słonecznikiem i polej octem balsamicznym.
Sałatka z rabarbarem i kurczakiem
Przygotuj:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 gałązki rabarbaru,
- sałatę,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- oliwę z oliwek
- sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy.
