Pomysł na zimową zupę – zupa cebulowa

Pomysł na zimową zupę – zupa cebulowa

Czy wiesz, że zupa z cebuli znana była już za czasów rzymskich? Przez wiele lat uchodziła ona za danie dla biedoty, jednak w XVII w. tarfiła również na królewskie stoły. Teraz z łatwością przygotujesz ją w domu - to świetny pomysł na obiad, gdy za oknem temperatura nie sprzyja spacerom. Karmelizowana cebula, grzanki, bulion i roztopiony żółty ser z pewnością rozgrzeją niejednego łasucha. Sprawdź, jak ją przygotować.

Zupa cebulowa: historia

Zupa z cebuli znana była już w czasach rzymskich i ze względu na tanie oraz łatwo dostępne składniki przez długi czas uważnana była za danie dla biedoty. Wszystko zmieniło się jednak w XVII wieku - to właśnie wtedy zyskała ona uznanie u możnych i pojawiła się na królewskich stołach.

We wprowadzeniu jej na dwór swój udział miał prawdopodobnie Stanisław Leszczyński, który był teściem Ludwika XV. Były polski król w drodze do Wersalu zatrzymał się w Châlons-en-Champagne, gdzie pewnego wieczoru podano mu zupę cebulową przyrządzoną przez Nicolasa Apperta, kucharza i cukiernika. Leszczyński podobno był pod takim wrażeniem smacznej zupy, że zszedł do kuchni i zażądał, aby przygotować ją na jego oczach. W dalszą drogę do królewskiej rezydencji ruszył dopiero, gdy dowiedział się, jak przygotować to niezwykłe danie.

Nicolas Appert umieścił zaś przepis na francuską zupę cebulową w swojej książce Livre de tous les ménages ou l’art de conserver pendant plusieurs années toutes les substances animales et végétales, gdzie nazwana została jako zupa cebulowa a la Stanislas.

Danie to przez wiele lat ulegało modyfikacjom, jednak zupa cebulowa nadal znana jest jako jedna z tradycyjnych francuskich potraw. Sprawdź, jak przygotować ją we własnym domu.

Zupa cebulowa: składniki

  • 900 g cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 250 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 litr bulionu wołowego,
  • 60 ml koniaku, brandy lub sherry,
  • bagietka (może być sucha),
  • ząbek czosnku,
  • 150 g sera żółtego (we Francji tradycyjnie używa się sera gruyère, jednak w Polsce możemy zastąpić go tartą mozarellą),
  • świeży tymianek,
  • sól i pieprz do smaku.

Zupa cebulowa: przygotowanie

Obraną cebulę przekrój wzdłuż na pół i posiekaj w poprzek na półplasterki o grubości około 2 mm. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuść masło z oliwą, dodaj cebulę. Mieszając, smaż minimum pół godziny, aż cebula będzie skarmelizowana. Nabierze wówczas koloru mlecznej czekolady. Jeśli nie masz doświadczenia w karmelizowaniu, smaż cebulę na małym ogniu - wówczas na pewno się nie przypali.

Zwiększ ogień, wlej wino i wymieszaj całość drewnianą łyżką. W niektórych wersjach do zupy cebulowej dodaje się szampana lub białe wino musujące, jednak dobrze sprawdzi się także zwykłe białe wino wytrawne. Gotój przez 3 minuty, a następnie dodaj wrzący bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze około pół godziny. Zupę dopraw solą i pieprzem. Dodaj brandy i pogotuj jeszcze chwilę. 

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Bagietkę pokrój na kromki i opiekaj na złoty kolor z dwóch stron. Grzanki możesz natrzeć odrobiną czosnku i skropić oliwą.

Do 4 małych żaroodpornych misek lub dużego naczynia żaroodpornego wlej gorącą zupę. Przykryj grzankami, posyp tartym serem i świeżym tymiankiem. Zapiekaj około 5 minut, aż ser się roztopi. Jeśli chcesz, możesz położyć grzanki również na spód naczynia, zasypać je serem i dopier wtedy wlać zupę. Smacznego!

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz