Artykuł sponsorowany

Po czym poznać dobre wędliny i kiełbasy?

Po czym poznać dobre wędliny i kiełbasy?

Czy wiesz, że niektóre wyroby mięsne zawierają zaledwie 30-50% mięsa, a resztę produktu stanowią dodatki, głównie substytuty białkowe i woda? Niestety, wielu współczesnych producentów stawia na ilość (i niskie ceny), zaniedbując tym samym jakość wędlin i kiełbas. Całe szczęście są jeszcze firmy, które wolą oferować produkty smaczne, zdrowe i pełnowartościowe. Po czym poznać takie wyroby? Czym się one różnią od zwykłych kiełbas i wędlin?

Po czym poznać dobre wędliny i kiełbasy?

Chcąc kupić dobrej jakości produkty, należy zapoznać się z ich składem i ocenić ich wygląd. Już sam kolor i struktura mięsa mogą być cennym źródłem informacji. Ale po kolei, zacznijmy od składu.

W przypadku produktów gotowych, paczkowanych sprawa jest prosta - wystarczy spojrzeć na etykietę. W przypadku produktów sprzedawanych na wagę, jako klient masz prawo poprosić sprzedawcę o przedstawienie składu produktu - albo z opakowania zbiorczego, albo z odpowiedniej dokumentacji. Pierwszą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest zawartość mięsa. Im go więcej, tym oczywiście lepiej. Za dobry wyrób uważa się taki, który ma w swoim składzie ponad 90% surowca mięsnego. Kolejna ważna rzecz to ilość dodatków, w tym tych oznaczonych jako „E”. Wbrew powszechnej opinii nie każde „E” jest szkodliwe. Jednak ilość dodatków do żywności dopuszczonych do użycia jest tak duża, że nie sposób ich opisać w jednym krótkim artykule. Dlatego warto kierować się prostą zasadą - im mniej „E”, tym lepsze powinny być kiełbasy, polędwice i szynki.

Zwróć również uwagę na wygląd produktu. Świeża i dobrej jakości wędlina nie ma jednolitego koloru - unikaj produktów mięsnych, które są idealnie różowe. Dobre mięso nie powinno się „kleić”, błyszczeć, wizualnie powinno być bardziej suche niż mokre. Ponadto dobre produkty mięsne mają nieregularny kształt, wyjątkiem są oczywiście wyroby przygotowywane w formie, takie jak pasztet.

Innym wskaźnikiem jakości może być także cena - jeśli kilogram danego produktu kosztuje mniej lub tyle samo co kilogram tego rodzaju mięsa, to jest to bardzo prawdopodobne, że produkt zawiera sporo dodatków obniżających jego jakość.

Tradycyjne wędzonki - alternatywa dla „zwykłych” wędlin

Jeśli poszukujesz wyborów mięsnych dobrej jakości, sięgnij po tradycyjne kiełbasy, wędliny i inne wędzonki, na przykład z firmy Wolarek sp.j.. Tego typu produkty są oparte na dawnych, regionalnych recepturach, które gwarantują wyborny smak, cudowny aromat i wspaniałą jakość. Jako że nie zawierają sztucznych konserwantów, barwników i innych substancji, tradycyjne wyroby nie powodują alergii i innych problemów zdrowotnych, są również polecane dla dzieci.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz