Materiał Partnera

Plusy spożywania produktów zawierających żelatynę

Plusy spożywania produktów zawierających żelatynę

Żelatyna kojarzy się głownie z galaretkami. Jest to substancja, która ma szerokie zastosowanie w kuchni oraz przemysłowej produkcji żywności. Jej właściwości umożliwiają zmianę konsystencji produktów spożywczych. Służy głównie tworzeniu galaret, dodawana jest do wędlin, aby nie wypływała z nich woda, zagęszcza jogurty oraz nadaje puszystości bitej śmietanie. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wpływa na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu?

Zastosowanie żelatyny

Na wstępie krótko zarysowaliśmy bogate zastosowanie żelatyny, jednak chcielibyśmy bliżej się temu przyjrzeć. Żelatyna ma szerokie zastosowanie zarówno w domowych kuchniach, jak i przemyśle spożywczym. Gospodynie domowe najczęściej używają jej do przygotowywania słodkich deserów, takich jak np. galaretki z owocami, a także do pysznych galaret mięsnych, np. z bulionu i mięsa drobiowego. Żelatyna jest tak chętnie stosowana, ponieważ przygotowanie potraw z jej udziałem jest bardzo proste. Jeśli chodzi o przemysł spożywczy, żelatyna jest tu wykorzystywana jako środek żelujący m.in. w produkcji jogurtów, serów, słodyczy i konserw. W przypadku jogurtów żelatyna nie tylko poprawia ich konsystencję, ale podnosi również walory smakowe.

Wpływ żelatyny na funkcjonowanie organizmu

Liczne badania udowodniły, że żelatyna jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Musimy tylko pamiętać, że trzeba spożywać ją z umiarem. Jeśli do przygotowanych z udziałem żelatyny galaret nie dodamy tłustych dodatków, danie będzie lekkostrawne. Jest więc bezpieczna dla wszystkich, nawet tych, którzy zmagają się z chorobami układu pokarmowego.

Zastosowanie żelatyny w diecie odchudzającej

Żelatyna jest bezpieczna dla zdrowia i zawiera duże ilości białka, dzięki czemu może być składnikiem takich diet, jak niskowęglowodanowa, niskoglikemiczna czy proteinowa. Żelatyna ma bardzo niską wartość energetyczną, dlatego możemy spożywać ją, nie martwiąc się o sylwetkę.

Smaczny i dietetyczny deser możemy przygotować na bazie żelatyny, wykorzystując owocową herbatę lub świeżo wyciśnięty sok rozmieszany z wodą, do tego typu dań doskonale nadają się również świeże lub mrożone owoce. Wykorzystać możemy także mleko, które w połączeniu z żelatyną i chudym serkiem homogenizowanym da nam dietetyczny sernik na zimno – powiedział specjalista z firmy PIĄTEK, która zajmuje się m.in. przetwórstwem ryb.



Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz