Pistacje - pyszna i zdrowa przekąska. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

Pistacje - pyszna i zdrowa przekąska. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

Pistacje to pyszna i zdrowa przekąska, po którą możesz sięgnąć podczas wycieczki lub wykorzystać do zrobienia śniadania lub deseru. Zawierają wiele składników mineralnych i witamin, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Kto powinien sięgnąć po pistacje? Przeczytaj nasz poradnik.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Wartości odżywcze pistacji

Pistacje, podobnie jak inne orzechy, są źródłem dużej ilości białka roślinnego a także jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które sprawiają, że ich wartość energetyczna jest bardzo wysoka.

Mimo że składają się one głównie z tłuszczu, nie zawierają cholesterolu. Charakteryzują się za to bardzo dużą ilością fitosteroli roślinnych - aż 214 mg w 100 g produktu.

Niesolone pistacje należą do orzechów o najwyższej zawartości białka - ilość tego makroskładnika jest równie wysoka co w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jego wartość biologiczną ocenia się jednak jako niską.

W orzechach pistacjowych znajdują się także duże ilości błonnika pokarmowego, zawierają one aż 9 g błonnika w 100 g produktu. Ponadto pistacje są cennym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B6, ale także biotyny, tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu pantotenowego. To także ważne źródło kwasu foliowego, magnezu i miedzi. 

Kiedy warto wprowadzić pistacje do swojej diety?

Pistacje polecane są szczególnie kobietom w okolicy 40 roku życia. Spożywanie dużych ilości białka roślinnego, zawartego między innymi w tych orzechach, może bowiem znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo wczesnego wejścia w okres menopauzy, a tym samym zmniejszyć ryzyko zdrowotne związane z menopauzą w młodym wieku.

Dodatkowo, pistacje ze względu na zawartość selenu poprawiają wygląd włosów, wzmacniają je i przeciwdziałają wypadaniu. Polecane są w diecie osób z niedoczynnością tarczycy, w przebiegu której pacjentki szczególnie skarżą się na dużą utratę owłosienia głowy. Włączenie do menu pistacji ma też zbawienny wpływ na paznokcie, które przestają się kruszyć i łamać. 

Jeśli chcesz schudnąć, również możesz sięgnąć po pistacje. Mają one dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i białka, które sprawiają, że szybciej poczujesz się pełny i pomogą w utracie wagi. Pamiętaj jednak, że są one bardzo bogate w składniki odżywcze i 100 g orzechów to aż 600 kalorii! Dlatego nie należy z nimi przesadzać.

Pistacje polecane są też osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, szczególnie jeśli te osoby regularnie uprawiają sport. Pomagają one nie tylko dostarczyć do organizmu odpowiedniej ilości energii ze względu na swoją kaloryczność, ale są też świetnym źródłem dobrze strawnych białek. Regularnie trenujesz? Pamiętaj, aby na najbliższych zakupach sięgnąć po pistacje.

zdrowe śniadanie

O czym warto pamiętać, gdy sięgamy po pistacje?

Pistacje zawierają cenne składniki mineralne i makroelementy niezbędne zarówno osobom aktywnym, jak i tym prowadzącym siedzący tryb życia. Pomagają zachować zdrowie, poprawiają wygląd i usprawniają pracę układu trawiennego. Są świetnym źródłem białka i pierwiastków, co jest niezwykle istotne szczególnie dla wegetarian i wegan.

Luteina zawarta w pistacjach zapobiega utracie wzroku. Badania dowodzą też, że pistacje działają antynowotworowo i zmniejszają ryzyko pojawienia się guzów. Witaminy z grupy B, które są obecne w ich składzie, powodują, że zwiększa się odporność na stres.

Czy mają same zalety? Na ich niekorzyść przemawia jedynie fakt, że są one jednym z bardzo silnie działających alergenów. Ciężko jest też je dostać w sklepach w formie nieprzetworzonej. Solone pistacje nie są już tak zdrowe. Tak duży dodatek chlorku sodu nie wpływa pozytywnie ani na nasze zdrowie, ani urodę.

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz