Artykuł sponsorowany

Pieczywo niejedno ma imię - sprawdź co będzie dla Ciebie najlepsze

Pieczywo niejedno ma imię - sprawdź co będzie dla Ciebie najlepsze

Pieczywo to jeden z ważniejszych produktów spożywczych, który bardzo często stanowi podstawę śniadań, kolacji lub innych posiłków w naszych domach. Warto jednak zadbać  aby w naszych nawykach żywieniowych dominowało pieczywo zdrowe i bogate w wiele substancji odżywczych. Niemniej jednak w chwili obecnej w piekarniach i na półkach sklepowych znaleźć można ogromną różnorodność tego typu produktów, a co za tym idzie wybór najlepszego dla nas pieczywa nie zawsze jest prosty i oczywisty.

Różnorodność, zdrowie i smak

Pieczywo to nie tylko pyszny i sycący dodatek do naszych posiłków, ale zazwyczaj jest to także produkt zawierający dużą ilość składników odżywczych. Wynika to z faktu, że w chwili obecnej bez problemu nabędziemy wyroby piekarskie, które odznaczają się dużą zawartością witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, cynku, wapnia, żelaza, fluoru, jodu, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Warto jednak pamiętać, że zawartość tych składników w pieczywie może być różna w zależności od rodzaju wybranego przez nas wyrobu. Dlatego podczas codziennych zakupów należy uwzględnić, że podstawowy podział pozwala rozróżnić pieczywo ze względu na rodzaj wykorzystanej przy jego produkcji mąki. Jest to przede wszystkim:

  • pieczywo pszenne – gdzie z oczyszczonej mąki pszennej z dodatkiem zakwasu lub drożdży wypieka się tradycyjny chleb jasny lub typu graham oraz popularne bułki śniadaniowe, kajzerki, a także wyroby półcukiernicze takie jak np. chałki. Pieczywo pszenne jest lekkostrawne, ma jasny kolor, pulchny miękisz i ciemniejszą skórkę,
  • pieczywo żytnie - powstaje z mąki żytniej jasnej lub ciemnej na zakwasie, z której wypiekany jest np. chleb razowy lub pełnoziarnisty. Produkty tego typu są bogate w zdrowe i odżywcze składniki, błonnik, niacynę, witaminę B oraz kwas foliowy. Pieczywo z mąki żytniej ma także niski indeks glikemiczny,
  • pieczywo z mąk mieszanych – które najczęściej otrzymuje się z dwóch rodzajów mąki – głównie pszennej i żytniej,
  • pieczywo z mąk mniej popularnych – gdzie wykorzystuje się mąkę orkiszową, kukurydzianą, jaglaną czy gryczaną lub z amarantusa, które bardzo często łączy się z mąką pszenną, co pozwala uzyskać wartościowe pieczywo o ciekawym, ale łagodnym smaku.

Każdy znajdzie coś dla siebie

Pieczywo to produkt, który można spożywać z wieloma dodatkami, a jego smak rzadko się nudzi. Warto jednak pamiętać, że choć pod wieloma względami jest to produkt niezwykle wartościowy, to bywają sytuacje gdy przy zakupie pieczywa szczególną uwagę zwracamy na jego rodzaj. Dotyczy to przede wszystkim osób będących na różnego rodzaju dietach,
z których wspomnieć warto o:

  • diecie bezglutenowej – dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu doskonałym rozwiązaniem jest zakup specjalnego pieczywa, którego opakowanie oznaczone jest znakiem przekreślonego kłosa. W tym przypadku wykluczyć należy wypieki powstające na bazie mąk, które zawierają gluten (pszennej, żytniej lub z dodatkiem jęczmiennej, orkiszowej czy owsianej) i wybrać chleb kukurydziany oraz ryżowy lub chleby wzbogacane innymi pełnowartościowymi mąkami bezglutenowymi, jak np. mąką gryczaną lub słonecznikową,
  • diecie cukrzycowej – gdzie do grupy niebezpiecznych pokarmów zalicza się białe pieczywo, czyli chleb i bułki wykonane z mąki z oczyszczonego ziarna. W tym przypadku doskonałą alternatywą są produkty z mąki z pełnego przemiału, żytniej, razowej, owsianej lub z dodatkiem naturalnego błonnika owsianego,
  • diecie w przypadku chorób przewodu pokarmowego, takich jak wrzody żołądka – gdzie np. pieczywo razowe żytnie może być ciężkostrawne i u niektórych osób powodować problemy trawienne. W takim przypadku lepszą alternatywą będzie chleb pszenny z mąki o możliwie jak najwyższym typie, np. graham,
  • diecie odchudzającej – w której nie chodzi o to aby pieczywo zupełnie wyeliminować z jadłospisu, ale wybierać produkty odpowiedniego rodzaju i racjonalnie wkomponować je plan naszego żywienia. Godne polecenia w tej sytuacji jest np. pieczywo mieszane lub chleb żytni.

Produkty zbożowe, w tej liczbie również pieczywo, w piramidzie zdrowego żywienia stanowią ważny element prawidłowego jadłospisu. Na szczęście czasy gdy na półkach dominował jeden lub dwa gatunki pieczywa już dawno minęły, zaś współczesne piekarnie, takie jak Produkcja Handel s.c. B. Jeż, O. Jeż, oferują nam ogromny wachlarz wyrobów, które są zarówno smaczne jak i zdrowe.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz