Artykuł sponsorowany

Pieczywo na zakwasie - poznaj jego zalety

Pieczywo na zakwasie - poznaj jego zalety

Pieczywo jest zazwyczaj obecne w diecie każdego człowieka na co dzień, wyjątkiem są osoby z nietolerancją glutenu lub te, które po prostu za nim nie przepadają. Wybór dobrej jakości chleba wbrew pozorom nie jest prosty. Nie warto zwracać uwagi tylko na wygląd. Główną rolę powinien odgrywać skład oraz technologia przygotowania. W tym artykule dowiesz się, na co zwrócić uwagę kupując chleb, a także jakie są zalety pieczywa na zakwasie.

Pieczywo na zakwasie, czy z użyciem drożdży?

Zazwyczaj w markecie możesz zakupić chleb z dodatkiem drożdży i to taki społeczeństwo polskie spożywa najczęściej. Mało kto ma świadomość, że zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest chleb na zakwasie. Zakwas dojrzewa minimum kilka dni, w tym czasie rozwijają się w nim bakterie, które mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Co więcej, chleb na zakwasie zawiera więcej składników odżywczych. Jeżeli masz wybór, postaw na pieczywo na naturalnym zakwasie! Jednym z miejsc, gdzie zakupisz wysokiej jakości chleb jest piekarnia Stadler. Znajdziesz tam między innymi:

  • pieczywo na naturalnym zakwasie
  • pieczywo pszenne, żytnie, mieszane
  • bułko
  • pieczywo fit.

W ofercie jest również pieczywo dla cukrzyków. Jest ono zalecane osobom, które zmagają się z tą chorobą i nie powinny spożywać zbyt dużych ilości białej, przetworzonej mąki. 

Jakie zalety ma spożywanie pieczywa na zakwasie?

Podczas przygotowywania pieczywa na zakwasie, ilość kwasu fitynowego znacznie spada, jest to zjawisko pozytywne, gdyż zbyt duże jego ilości utrudniają wchłanianie składników odżywczych. Kolejną zaletą jest obecność probiotycznych bakterii kwasu mlekowego. Są one wytwarzane podczas procesu fermentacji zakwasu! Uwzględniając je w swojej diecie, poprawisz działanie układu trawiennego oraz systemu immunologicznego.

Indeks glikemiczny to wartość, na którą sporo osób zwraca uwagę. Na przykład największą wartością cechuje się chleb pszenny na drożdżach, natomiast najniższą właśnie chleb na zakwasie (szczególnie żytni razowy). Warto wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym ze względu na zmniejszone ryzyko skoków insuliny.

Czy słyszałeś kiedyś o aflatoksynach? Zapewne tak. Są to szkodliwe substancje, które wytwarzają niektóre gatunki grzybów i pleśni. Niestety mają one działanie mutagenne oraz teratogenne, dlatego też należy dbać, aby było ich jak najmniej w pożywieniu. Chleb na zakwasie ma ich zdecydowanie mniej niż ten wypiekany z dodatkiem drożdży. Ponadto wspomniane bakterie kwasu mlekowego pomagają w ich unicestwieniu.

Jak widzisz, chleb na zakwasie jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż tradycyjne wypieki na drożdżach. Musisz jednak pamiętać, aby wybierać taki ze sprawdzonego źródła, najlepiej z pełnoziarnistej mąki żytniej! Dzięki takiemu pieczywu dostarczysz wiele witamin swojemu organizmowi.

 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz