Artykuł sponsorowany

Piec konwekcyjno-parowy - jaki wybrać?

Piec konwekcyjno-parowy - jaki wybrać?

Prowadzenie działalności gastronomicznej nie jest prostym zadaniem. Jeżeli dopiero stawiamy swoje pierwsze kroki w tej branży i nie wiemy jaki piec konwekcyjno-parowy wybrać do kuchni w naszej restauracji, warto poświęcić trochę swojego czasu na przeczytanie niniejszego artykułu. Doradzimy Ci, jakie pytania i kryteria postawić sobie przed zakupem tak ważnego dla naszej restauracji urządzenia, jakim z pewnością jest piec konwekcyjno-parowy.    

Jeśli zależy nam na profesjonalnym wyposażeniu kuchni w naszej restauracji, na pewno musimy rozejrzeć się za piecem konwekcyjno-parowym. Jesto to urządzenie niezbędne dla naszej kuchni, gdyż pomoże nam on w przygotowaniu potraw dla dużej ilości osób. Taki piec umożliwia nam eksperymentowanie w kuchni, dzięki czemu kucharze w naszej restauracji będą mogli stworzyć różne wersje potraw dzięki wykorzystaniu suchego powietrza i pary.

Przed zakupem naszego pieca, musimy dowiedzieć się w paru krokach, czym się kierować i jakiego wyboru dokonać.

 

Pierwszym aspektem, który musimy rozpatrzyć, będzie jego zasilanie. do wyboru mamy piece gazowe i elektryczne. Podstawową różnicą jest cena. Piec gazowy jest droższy w zakupie, ale poźniej taniej go eksploatować niż piec zasilany prądem. Nasz wybór uzależniony jest w tym przypadku, czy dysponujemy odpowiednim zasilaniem, które pozwoli nam na zakup pieca elektrycznego.

Inną sprawą jest wielkość naszego lokalu i ilość serwowanych potraw. Wszystko zależy od tego, czy będziemy przyjmować dużą ilość klientów czy nie. Jeśli wiemy mniej więcej jakie zapotrzebowanie będzie na wykorzystanie pieca, to wiemy jakie funkcje i rozmiar powinien posiadać nasz piec. Zawsze możemy także dopytać się firmy, która sprzedaje takie piece, jaki piec będzie dobry dla naszej restauracji.

Kolejnym pytaniem, które musimy sobie zadać, dotyczy posiadanych funkcji. Tutaj musimy sami określić, jakie potrawy będzie serwować nasza kuchnia i jakie w tym celu wybrać funkcje. Piece konwekcyjno-parowe pozwalają nam na gotowanie na parze, grillowanie, smażenie, pieczenie potraw. W niektórych modelach mogą także występować technologie typu easy cooking.


Czy nasi kucharze posiadają doświadczenie w używaniu pieca konwekcyjno-parowego?

To także ważne pytanie, jakie musimy sobie zadać. Obsługa takiego pieca wymaga bowiem profesjonalizmu.  Jeśli tak, to bez przeszkód możemy zakupić taki piec. 

Na samym końcu cena. Tutaj rozstrzał jest szeroki. Piece konwekcyjno-parowe mogą kosztować od 5000 do nawet 90 000 zł. Na tą cenę wpływają  bowiem wszystkie wymienione wyżej czynniki.  Chcąc zakupić tego typu piec, udaj się do firmy Gastro Borowiec Dawid Borowiec, które oferuje bardzo różne wyposażenie gastronomiczne.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz