Artykuł sponsorowany

Parmezan — właściwości, historia i zastosowanie

Parmezan — właściwości, historia i zastosowanie

Wszelkiego rodzaju sery pod różną postacią są podstawowym składnikiem wielu dań, jakie znajdziemy na naszych stołach. Są one przecież stosowane jako dodatek do makaronów, zapiekanek, pizzy czy też zwykłych kanapek bądź sosów. Jednym z popularniejszych obecnie rodzajów sera jest niewątpliwie parmezan, dlatego też warto dowiedzieć się więcej na jego temat. Poznajmy historię, właściwości oraz zastosowanie parmezanu.

Parmezan w aspekcie historycznym

Historia parmezanu, czyli bardzo twardego, żółtego sera według pewnych doniesień rozpoczęła się już w czasach sięgających przedziału pomiędzy XI a XIII wiekiem, kiedy to we włoskiej Parmie na pomysł jego wyprodukowania wpadli zakonnicy (Benedyktyni oraz Cystersi), skąd nieco później trafił na stoły całej Europy. Obecnie ten powszechnie stosowany ser produkowany z krowiego mleka wytwarza się w bardzo małych, regionalnych spółdzielniach mleczarskich, gdzie musi on być umieszczony przez pewien czas w solance. Jako ciekawostkę dodajmy również, iż mleko, z którego wytwarza się wysokiej jakości parmezan musi pochodzić koniecznie od krów górskich (np. fryzyjskich lub lombardzkich).

Jakie właściwości oraz zastosowanie ma parmezan?

Opisując podstawowe właściwości parmezanu, należy wspomnieć o tym, że jest to ser posiadający sporą ilość tłuszczu, który jednak przez specyfikę produkcji parmezanu jest dla nas dobrze przyswajalny. Oprócz tego parmezan jest świetnym źródłem wapnia, który dobrze działa na nasze kości oraz innych pierwiastków takich jak chociażby magnez, fosfor, miedź czy cynk. W kontekście witamin parmezan również jest ich bogatym źródłem. Możemy w nim znaleźć między innymi witaminę A, dzięki której nasze włosy czy paznokcie mają bardzo zdrowy wygląd oraz witaminę B2 (ryboflawinę), która poza tym posiada również właściwości umożliwiające szybsze gojenie ran. W parmezanie znajdziemy również witaminę B12, która z kolei świetnie wpływa na nasz układ krążenia.

Parmezan jest bardzo cenionym oraz często stosowanym rodzajem sera ze względu na swój bardzo wyrazisty, nieco ostry smak. Stosuje się go przede wszystkim do spaghetti, zapiekanek oraz innych typowo włoskich, makaronowych dań. Sprawdzi się on również jako dodatek do pizzy czy jeden z elementów sałatki lub różnego rodzaju zup. Jeżeli chcemy wykorzystać parmezan w naszej kuchni, to warto kupić go w sprawdzonym punkcie takim jak sklep internetowy API Sp. z o.o. który specjalizuje się w sprzedaży produktów związanych z włoską kuchnią. Poza parmezanem oraz innymi serami możemy tam zamówić również wysokiej jakości szynkę, oliwę z oliwek czy słodycze.

Opracowanie:
Ostrów Wielkopolski, Bema 31c
tel. 62 735 64 84
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz