Ostre danie na zimę, czyli chilli con carne na 2 sposoby

Ostre danie na zimę, czyli chilli con carne na 2 sposoby

Nie masz pomysłu na rozgrzewające danie? Koniecznie wypróbuj przysmaku z dalekiego Meksyku, czyli chilli con carne. Jeśli lubisz ostre smaki, z pewnością danie przypadnie ci do gustu. To świetna opcja zarówno na obiad, jak i imprezową przekąskę w formie dipu do nachosów. Dowiedz się, jak zrobić chilli con carne na dwa sposoby. Przy okazji poznaj przepis na meksykański deser.

Jak zrobić chili con carne? Przepis na 2 sposoby

Chilli con carne to danie prosto z gorącego Meksyku, które idealnie poprawi humor nawet w mroźny dzień. Potrawę można przygotować na dwa podstawowe sposoby. W formie bardziej płynnej, czyli zupy, a także w formie sosu do nachosów, ryżu lub makaronu podawanego jako danie główne lub przekąska. Poniżej przedstawiamy dwa popularne przepisy na chilli con carne.

Chili con carne jako drugie danie lub przekąska

Do przygotowania chilli con carne w podstawowej wersji potrzebujesz:

  • pół kilograma mielonej wołowiny
  • 1 puszkę fasoli czerwonej
  • 1 puszkę kukurydzy
  • 2 papryki – może być czerwona i żółta
  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszkę pomidorów
  • 1 łyżkę oleju
  • 1 łyżeczkę chilli w proszku
  • 1 łyżeczkę kuminu
  • 1 łyżeczkę suszonego oregano
  • sól, pieprz

Wykonanie jest bardzo proste:

  1. Pokrój w drobną kostkę paprykę i cebulę
  2. Zeszklij cebulę na oleju
  3. Dodaj mięso i chwilę podsmażaj
  4. Dodaj wszystkie przyprawy – chilli, kumin, oregano oraz sól i pieprz.
  5. Dodaj resztę składników – fasolę, kukurydzę, paprykę i pomidory
  6. Duś przez 15-20 minut

Gotowe!

chilli con carne

Zupa chili con carne

Do przygotowania zupy chilli con carne potrzebujesz:

  • Wszystkich składników, które były potrzebne do podstawowego przepisu oraz 1,5 litra bulionu.

Przygotowanie zupy:

  1. Wykonaj wszystkie kroki z podstawowego przepisu
  2. Dodaj bulion i zagotuj

Gotowe!

zupa chilli con carne

Z czym podawać chilli con carne?

Tradycyjnie w meksykańskiej restauracji chilli con carne podawane jest z nachosami. Nie jesteś miłośnikiem kukurydzianych chipsów? Żeby nie było nudno, możesz poeksperymentować i podawać chilli con carne z różnymi dodatkami. Znajdź swoje ulubione połączenie z:

  • Ryżem
  • Makaronem
  • Kaszą – jaglaną, jęczmienną lub gryczaną
  • Pieczonymi ziemniakami
  • Awokado

Dlaczego warto jeść chilli con carne?

Warto wprowadzić potrawę do menu, ponieważ składniki, z której jest przygotowywana, nie tylko rozgrzewają, ale także zawierają cenne witaminy i składniki mineralne ważne dla zdrowia i urody.

Papryka, a w szczególności jej pikantna odmiana, to źródło witaminy A i B6, a także żelaza, potasu, magnezu i manganu. Z kolei zawartość papryczki chilli spodoba się przede wszystkim osobom dbającym o linię. Papryczki te zwierają kapsaicynę, która odpowiada za ostry smak. Słynie z właściwości antynowotworowych, działa bakteriobójczo, zapobiega miażdżycy, a dodatkowo wspomaga spalanie tłuszczu i utratę wagi.

A na deser… churros!

Po ostrym czas na słodycz! Pozostajemy w klimacie Meksyku i na deser serwujemy tradycyjny słodki przysmak. Churros popularne są zarówno w Hiszpanii, jak i Meksyku. Ten podłużny smakołyk formuje się z ciasta parzonego i smaży na głębokim tłuszczu. Churros serwowane są w towarzystwie gorącego sosu czekoladowego i obsypane cukrem pudrem. Wyróżniają się tym, że są chrupiące na zewnątrz, a pozostają miękkie w środku. 

churros

Do wykonania churros potrzebujesz:

  • szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżki cukru (lub 2 w zależności, jak słodki smak lubisz)
  • 1 łyżki cukru waniliowego
  • 190 g mąki
  • 4 jajka
  • szczyptę soli
  • smalec lub olej

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko z masłem, dodaj cukier i sól
  2. Dodaj mąkę i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty
  3. Ostudź ciasto i dodawaj po jednym jajku, mieszając mikserem
  4. Przełóż do rękawa cukierniczego
  5. Rozgrzej olej i wyciskaj kawałki ciasta
  6. Smaż przez kilka minut
  7. Wykładaj na papierowy ręcznik

Podawaj z sosem czekoladowym i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Poznaj przepisy na 7 słodkich przekąsek na karnawał i ostatki.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz