Artykuł sponsorowany

Oscypek – niepowtarzalny smak prosto z Podhala

Oscypek – niepowtarzalny smak prosto z Podhala

Oscypki to wyjątkowe serki o słomkowej barwie, wyrabiane z mleka owczego. Są najpopularniejszymi serami w Polsce. Górale zapewniają, że jedzenie oscypków gwarantuje dobre zdrowie i dużo energii. Czy naprawdę są zdrowe? Czy warto je jeść? Czy są bardzo kaloryczne? I przede wszystkim – jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.

Prawdziwy oscypek – czyli jaki?

Prawdziwe oscypki są polskim produktem regionalnym, który jest chroniony przez prawo unijne. Wyrabia się je w okresie od maja do września. Sprzedawać można je do końca października. Oscypki powstają z mleka owczego – tradycyjny wyrób opiera się na moczeniu sera w solance i późniejszym wędzeniu go nad paleniskiem. Oryginalny oscypek ma kształt dwustronnego stożka, a na środkowej części wytłoczone ozdobne wzory. Prawdziwe oscypki charakteryzują się słomkowym kolorem na zewnątrz i kremowym w środku. Ważą ok. 60-80 dag i mierzą od 17 do 23 cm. Charakterystyczny smak oscypki zawdzięczają nie tylko tradycyjnemu wyrobowi, ale przede wszystkim wyjątkowym właściwościom owczego mleka.

Oscypki warto jest kupować u sprawdzonych sprzedawców. Wysokiej jakości sery, w tym tradycyjnie wyrabiane oscypki, możemy zakupić w gospodarstwie rolnym Adama Kurosa w Morawczynie w woj. małopolskim.

Tradycyjny oscypek – samo zdrowie

Owcze mleko, z którego wyrabia się oscypki, jest bogatym źródłem białka, kazeiny i składników mineralnych. Zawiera bardzo dużo witamin z grupy A i B, a także żelaza, cynku i manganu. W oscypkach występuje spora dawka CLA, który ma działanie przeciwnowotworowe. Spora dawka witamin i aminokwasów zawartych w owczym mleku ma silne działanie wzmacniające naczynia krwionośne oraz korzystny wpływ na metabolizm.

Oscypki są uważane za dość kaloryczne. 100 gram tego sera to prawie 400 kcal. Jednak ser ten jest bardzo syty. Nie ulega też wątpliwości, że jego wartości odżywcze są bardzo wysokie, dlatego zaleca się jego spożywanie nawet osobom na diecie.

Oscypek może stanowić doskonałą przekąskę podczas wysiłku fizycznego, jakim jest np. spacer po górach. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do sałatek, czy przekąska na grilla.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz