Orzechy – które są najzdrowsze? Poznaj ich niezwykłe właściwości

Orzechy – które są najzdrowsze? Poznaj ich niezwykłe właściwości

Orzechy to smaczna i zdrowa przekąska, po którą możemy sięgnąć podczas wycieczki, pikniku czy rodzinnej imprezy. Czy zastanawiałeś się jednak kiedyś, które z nich są najzdrowsze? Poznaj właściwości orzechów włoskich, laskowych i innych rodzajów i przekonaj się, po które z nich warto sięgać na co dzień. Zapraszamy do lektury!

Strony www Strony www

Kto może jeść orzechy?

Czy wiesz, że orzechy to przekąska dla każdego? Trzeba jednak pamiętać, że są one dość kaloryczne. Średnio mają 500-600 kcal na 100 gramów. 

Błędne jest jednak przekonanie, że nie mogą ich spożywać osoby na diecie odchudzającej. Wręcz przeciwnie – to smaczna przekąska, która dostarcza organizmowi istotnych tłuszczów nienasyconych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Ponadto orzechy mają niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są przez dietetyków pacjentom na diecie niskoglikemicznej i białkowej. Są także wskazane dla cukrzyków, mogą po nie sięgać też osobom z nietolerancją glutenu.

Jedyne na co należy zwrócić uwagę, to że orzechy są bardzo silnymi alergenami.

orzechy

Orzechy – rodzaje i właściwości

Wszystkie orzechy wykazują pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Mówi się, że są skutecznymi poprawiaczami nastroju, dobrze działają na mózg oraz koncentrację, a także wspomagają urodę. Poszczególne rodzaje różnią się nie tylko smakiem, ale także właściwościami! 

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są bardziej kaloryczne, niż inne odmiany. Wynika to stąd, że cechują się wysoką zawartością tłuszczu. Mimo tego są cennym źródłem przeciwutleniaczy, magnezu oraz błonnika. Z powodu zawartości fosforu, są również nazywane żywnością dla mózgu, dlatego warto, by do swojej diety włączyli je uczniowie, studenci i osoby pracujące umysłowo.

Orzechy laskowe

To jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych orzechów. Czym się wyróżniają? Często mówi się o nich w kontekście poprawy potencji – to dlatego, że zawierają dużą ilość witaminy E, która jest uznawana za witaminę witalności i młodości. Orzechy laskowe są też źródłem potasu, a więc wspomagają regulację ciśnienia krwi i ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiegają miażdżycy. 

Orzechy ziemne

To właśnie z orzechów ziemnych powstaje uwielbiane przez wiele osób masło orzechowe. Fistaszki to nie tylko pyszna przekąska, ale również drogocenne źródło białka. Spośród wszystkich orzechów to właśnie one mają go najwięcej! Ponadto mogą pochwalić się dużą zawartością witaminy B3, która koi, uspokaja, wycisza, ułatwia zasypianie. Powinny po nie sięgać osoby chore na nadciśnienie tętnicze krwi i na cukrzycę.

Orzechy nerkowca

Nerkowce zawierają dużo potasu i fosforu. Są również dobrym źródłem witaminy K, która przeciwdziała zakrzepom. Ponadto wspierają funkcjonowanie układu krążenia i układu nerwowego, poprawiają wygląd skóry i włosów. Szczególną uwagę powinny zwrócić na nie osoby żyjące w ciągłym stresie, ponieważ orzechy mają działanie kojące, poprawiające samopoczucie i koncentrację.

Pistacje

Pistacje charakteryzują się dużą zawartością witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B6, która pozytywnie wpływa na układ nerwowy, uspokajając i poprawiając nastrój. Nie jest to jednak ich jedyne działanie. Te orzechy dobroczynnie działają na cały organizm – znajdziemy w nich kwasy nienasycone, błonnik, przeciwutleniacze, potas, fosfor i karotenoidy, niewystępujące w żadnym innym rodzaju orzechów.

Sprawdź, dlaczego warto sięgać po pistacje.

Migdały

Choć migdały przez wielu uważane są za jedne z najlepszych orzechów, to tak naprawdę są jadalnymi nasionami migdałowca zwyczajnego. Jakie właściwości posiadają? Przede wszystkim są one dobrym źródłem witaminy E, która ma pozytywny wpływ na elastyczność skóry i wzrost libido. Warto też podkreślić, że migdały charakteryzują się większą ilością błonnika niż wspomniane wyżej orzechy, a więc mogą po nie sięgać osoby na diecie odchudzającej. Polecane są też kobietom na początku ciąży, ponieważ skutecznie niwelują nudności.

Przeczytaj nasz kolejny artykuł, a poznasz właściwości i zastosowanie migdałów.

Opracowanie:
Martyna
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz