Artykuł sponsorowany

Organizujesz szkolenie lub imprezę firmową? Zadbaj o odpowiedni catering

Organizujesz szkolenie lub imprezę firmową? Zadbaj o odpowiedni catering

Organizowanie szkolenia lub imprezy firmowej to pod wieloma względami skomplikowane zadanie, zdecydowanie różniące się specyfiką i potrzebami od przyjęć w gronie rodzinnym. Dotyczy to także stworzenia właściwego menu oraz doboru odpowiednich potraw. Dlatego też mając w planach tego typu przedsięwzięcie warto skorzystać z usług firmy oferującej usługi cateringowe, która zapewni nam kompleksową obsługę imprezy firmowej.

Na co zwracać uwagę zamawiając catering na potrzeby firmy

Organizacja różnego rodzaju szkoleń, konferencji, a także firmowych imprez to jeden
z ważniejszych elementów funkcjonowania firmy, który wpływa zarówno na podnoszenie kwalifikacji i umiejętności kadry pracowniczej, jak również działanie mające na celu integrację oraz wzmocnienie pozytywnych relacji pomiędzy pracownikami.
W miesiącach letnich mogą to być różnego rodzaju grille lub inne imprezy plenerowe, zaś jesienią i zimą chętniej organizowane są bankiety, szkolenia oraz konferencje. Nie da się przy tym ukryć, że zdecydowana większość tego typu wydarzeń wymaga zapewnienia odpowiedniego poczęstunku, którego jakość, smak i wykonanie w wielu przypadkach stanowi o sukcesie imprezy. Dlatego też zadbanie o gastronomiczną stronę takich spotkań warto powierzyć wyspecjalizowanym firmom świadczącym usługi cateringowe, na przykład Bistro Objektkulinarny Forsmeble Wioleta Marciniak. Niemniej jednak poszukując odpowiedniej dla nas obsługi cateringowej powinniśmy wziąć pod uwagę kilka podstawowych aspektów:

  • charakter i miejsce imprezy – inaczej wygląda stworzenie menu na formalne spotkanie biznesowe lub szkolenie, a inaczej na plenerowy wyjazd integracyjny,
  • liczba gości – co również należy wziąć pod uwagę, gdyż przygotowanie kompleksowej usługi gastronomicznej dla kilkuset osób wymaga od firmy cateringowej posiadania niezbędnej infrastruktury, zaplecza oraz odpowiedniej ilości zatrudnionych osób,
  • szeroki wybór potraw – co pozwoli dopasować dania dla gości o zróżnicowanych gustach. Należy przy tym także uwzględnić różnego rodzaju alergie oraz brak tolerancji na niektóre składniki potraw mogące występować u uczestników imprezy. Warto także wziąć pod uwagę, że niektóre osoby nie jedzą mięsa, inne ze względu na stan zdrowia są zmuszone do unikania cukru czy glutenu,
  • opinie o firmie świadczącej obsługę imprez – które możemy znaleźć w internecie lub wśród znajomych osób korzystających z tego typu usług,
  • cena – która co prawda jest dość ważnym czynnikiem, jednakże nie powinna ona być najważniejszym aspektem decydującym o wyborze firmy. Warto pamiętać, że wysoka jakość potraw, dobre składniki oraz praca wykwalifikowanych kucharzy
    i przeszkolonego personelu, mają wpływ na koszt całej usługi.

Najczęściej wybierane formy cateringu

W przypadku obsługi gastronomicznej imprez firmowych warto pamiętać, że charakter tego typu wydarzeń wpływa zazwyczaj na formę serwowania potraw. Niemniej jednak decydując się na catering na imprezę firmową mamy do wyboru kilka możliwości:

  • szwedzki stół – stanowiący jeden z najczęściej wybieranych sposobów serwowania posiłków w hotelach, restauracjach, ale także na przyjęciach firmowych, spotkaniach biznesowych itp. W tym przypadku oferujemy gościom określoną liczbę potraw znajdujących się na jednym, dużym stole, przy którym nie ma krzeseł. Taka forma udostępniania posiłków nie przeszkadza w żaden sposób w rozmowach
    i nawiązywaniu kontaktów pomiędzy uczestnikami,
  • stół tradycyjny – gdzie zaproszeni goście, siedzący przy stole, mogą dostać gotowe przygotowane porcje na talerzu lub nakładać je sobie z półmisków. Rozwiązanie to stosowane jest przy bardziej formalnych spotkaniach lub kiedy impreza odbywa się na przykład w eleganckiej restauracji czy sali bankietowej. W takim przypadku potrawy zwykle serwowane są do stolików, a jedynie przekąski ustawione na szwedzkim stole.

Odpowiednio wybrana firma cateringowa, która zorganizuje catering na imprezę dla pracowników lub kontrahentów, bądź na konferencję czy szkolenie, może przesądzać
o sukcesie całego przedsięwzięcia, wpływając jednocześnie na atmosferę w firmie lub sposób jej postrzegania.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz