Artykuł sponsorowany

Organizacja imprez plenerowych

Organizacja imprez plenerowych

W letnim sezonie bardzo dużą popularnością cieszą się imprezy plenerowe. Organizowane są one głównie na wsiach lub w małych miasteczkach. Imprezy w plenerze najczęściej dotyczą świętowania jakiejś ważnej uroczystości dla danej gminy, miasta, regionu itd. Organizacja eventów jest niezwykle ważna dla włodarzy, ponieważ przyciąga wiele osób. Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, organizatorzy muszą zadbać o każdy szczegół, w tym jedzenie dla gości.

Jak wyglądają imprezy plenerowe?

Imprezy plenerowe każdego roku cieszą się ogromnym zainteresowaniem społeczeństwa. Najczęściej organizowane są:

  • imprezy dożynkowe,
  • obchody rocznicowe,
  • zawody i pokazy strażackie.

Wyżej wymienione imprezy organizowane są głównie na terenach wiejskich. W trakcie takich imprez ludzie mają możliwość spotkania się i wspólnego świętowania jakiejś uroczystości oraz można aktywnie spędzić czas na świeżym powietrzu. Organizowane są konkursy z nagrodami i upominkami. Nie zapomina się również o najmłodszych uczestnikach takich imprez. Dla nich również zawsze przewiduje się różnego rodzaju atrakcje, np. zjeżdżalnie. Poza takimi atrakcjami często zapraszane są zespoły muzyczne.

Dożynki i inne uroczystości zazwyczaj odbywają się na otwartych przestrzeniach, np. na boiskach piłkarskich. W takich miejscach trudno jest zapewnić dostęp do kuchni, dlatego na czas takich imprez wynajmowany jest catering, który zapewni przygotowywaniem jedzenia w plenerze. Jedzenie w trakcie trwania takich imprez jest bardzo ważne, ponieważ takie zabawy trwają kilka, a nawet kilkanaście godzin. Bez posiłków nie byłoby możliwe przeprowadzenie tak długich uroczystości lub nie cieszyłyby się one tak dużym zainteresowaniem. Potrawy przygotowywane przez firmy cateringowe dają również możliwość skosztowania tradycyjnego, swojskiego jedzenia.



Sprzęty potrzebne do przygotowywania jedzenia w plenerze

W celu przygotowywania jedzenia na imprezach plenerowych potrzebne są odpowiednie sprzęty, dzięki którym będzie to możliwe. Jednym z nich, a zarazem podstawowym elementem cateringu plenerowego jest kuchnia polowa. Przystosowana jest ona do szybkiego i łatwego przewozu, dlatego chętnie wykorzystują ją firmy cateringowe, które oferują wykonanie jedzenia na imprezach plenerowych. Jednakże kuchnie polową głównie stosuje się w wojsku, dlatego nazywana jest również kuchnia wojskową.

Jak tłumaczy specjalista działający w tej branży z firmy Zbigniew Szpinda Catering w Plenerze, kuchnia polowa wyposażona jest w kotły, które przede wszystkim przystosowane są do przyrządzania w nich płynnych potraw, głównie zup. Podczas imprez okolicznościowych na kuchni polowej najczęściej szykowana jest grochówka wojskowa. Innymi popularnymi potrawami, które oferowane są przez firmy cateringowe podczas plenerowych imprez masowych są swojskie flaki, swojski bigos, wojskowy gulasz, swojski żurek na zakwasie.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz