Artykuł sponsorowany

Okapy dla gastronomii

Okapy dla gastronomii

Okap jest bardzo przydatny w zwykłej domowej kuchni, a co dopiero mówić o profesjonalnych pomieszczeniach i istnych kulinarnych pracowniach, w których stale gotuje się na dużą skalę! Okap do użytku profesjonalnego różni się nieco od tych, które znamy z domów. Co wyróżnia okapy dla gastronomii oraz przemysłu i po co się je instaluje? Czy są konieczne?

Okapy – po co ich używamy?

Gotowanie sprawia, że powstaje sporo pary wodnej. Podczas dłuższego przyrządzania potraw wypełnia pomieszczenie i kuchnia zmienia się w saunę, jeżeli para nie jest odprowadzana. Dochodzą do tego także inne, trudniejsze do usunięcia substancje, których drobinki są w niej zawieszone, jak np. olej. Po dłuższym czasie można zauważyć, że bezpośrednio przy kuchence pojawia się delikatny oleisty osad, do którego łatwo przyklejają się zabrudzenia, takie jak np. kurz, dając w efekcie niezwykle trudną do usunięcia brudną i tłustą warstwę.

Przyrządzanie potraw wiąże się także z zapachami – czasem przyjemnymi, a czasem takimi, że trudno wytrzymać w pomieszczeniu. Niektóre mają przykry zwyczaj wnikania w miękkie i chłonne materiały, takie jak np. firany czy drewno.

Przed tymi wszystkimi niedogodnościami chroni nas okap. Podczas gotowania wciąga on parę wodną oraz zawieszone w niej drobinki tłuszczu i zapachy, aby kuchnia bezpośrednio po gotowaniu była dokładnie tak samo czysta i sucha, jak przed przystąpieniem do pracy, a zapachy, które nam towarzyszą, były tylko tymi, których chcemy.

Okapy profesjonalne – niezastąpione w gastronomii i przemyśle

Okapy stosowane w profesjonalnej gastronomii i przemyśle mają znacznie utrudnione zadanie. Muszą cechować się wyższą wydajnością, mają też więcej funkcji. Okapy przemysłowe i dla branży gastronomicznej nie tylko usuwają zanieczyszczone powietrze, ale też redukują temperaturę, co jest niezmiernie ważne dla bezpieczeństwa i higieny pracy osób przebywających niemal stale w kuchni. Dodatkowo np. w ofercie  www.sklep.jugema.com.pl można znaleźć okapy do użytku profesjonalnego, które nie dość, że wyciągają gorące i zanieczyszczone powietrze, to dla wyższego komfortu pracy nawiewają nowe, świeże. 

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz