Artykuł sponsorowany

Ogrzewanie domu – jaki opał węglowy wybrać

Ogrzewanie domu – jaki opał węglowy wybrać

Do sezonu grzewczego warto przygotowywać się już latem, gdy składy materiałów opałowych mają jeszcze duży wybór asortymentu, a jego ceny są dużo niższe. Przy zakupie produktów istotna powinna być ziarnistość (wielkość) opału, jednak dokonując wyboru, należy zapoznać się również z parametrami dotyczącymi jego wartości opałowej, wilgotności oraz zawartości siarki i pozostałego popiołu.

Rodzaje paliw kopalnych

Paliwa stałe dzielimy na dwie grupy: kopalne oraz pochodzenia roślinnego (np. drewno). Węglowe materiały opałowe występują w kilku postaciach:

  • grysik (5-10 mm),
  • groszek (8-30 mm)
  • eko-groszek (< 25 mm),
  • brykiet i pellet węglowy,
  • orzech I i II (25-80 mm),
  • kostka I i II (60-200 mm),
  • kęsy (ponad 200 mm),
  • oraz koks opałowy.

Charakterystyka opału węglowego

Koks, posiada wartość opałową bliską 30 MJ/kg. W wyniku odgazowania węgla kamiennego w wysokiej temperaturze (1000oC) zawartość pierwiastka (C) wynosi ok. 95%. Podobną energię cieplną posiadają największe bryły: kęsy i kostka. Ze względu na wysoką emisję temperatury produkty te wymagają wytrzymałych pieców żeliwnych. Orzech posiada nieco mniejszą wartość opałową  (25-26 MJ/kg) jednak nadaje się do palenia w wielu rodzajach pieców: żeliwnych, kaflowych, konwencjonalnych i zasypowych, a także w kuchniach węglowych i kominkach.

W piecach z podajnikiem lepiej sprawdza się opał workowany o ziarnistości nieprzekraczającej 30 mm. Dobrym wyborem jest węgiel groszek i grysik, należy jednak zwrócić uwagę na ich wartość opałową, która jest bardzo zróżnicowana. Większą wygodę zapewnia eko-groszek. Jego energia cieplna wynosi ok. 24 MJ/kg, a zawartość siarki (1%) i substancji niepalnych (12%) jest bardzo niska (pozostały popiół ok. 10%). Jako alternatywę dla ekogroszku poleca się brykiet i pellet węglowy np. Varmo, dostępny między innymi w ofercie składu opałowego Opał-Bud. Sprasowany muł lub flotokoncentrat węglowy cechuje się wysoką kalorycznością (26 MJ/kg), około 6% zawartością wody i ilością siarki bliską 1%.

Węgiel kamienny posiada wysoką kaloryczność – jego wartość opałowa może wynieść 25-30 MJ/kg, podczas gdy węgiel brunatny emituje tylko około 10 MJ/kg. Właściwości dobrej jakości węgla kamiennego to mała zawartość tlenku siarki w spalinach (do 1,5%) oraz ilość pozostałego popiołu (4-12%). Dla utrzymania prawidłowej jakości spalania, wilgotność brył węglowych nie powinna przekraczać granic 10-12%. Znaczenie ma również stopień spiekalności węgla (zbrylanie podczas spalania) – by uniknąć uszkodzeń pieca, nie powinna ona przekraczać 20 RI (liczba Rogi).

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz