Artykuł sponsorowany

Od kiedy tort stał się tradycją w Polsce – Cukiernia Śnieżka Marcin Frank?

Od kiedy tort stał się tradycją w Polsce – Cukiernia Śnieżka Marcin Frank?
Tort sprowadziła z Włoch do Polski królowa Bona w 1518 r. Już wtedy biszkopty przekładane były różnego rodzaju kremami. Ciasto ma jednak dłużą historię, sięgającą czasów starożytności. Różniły się od dzisiejszych wypieków, bo powstawały z ciasta chlebowego, do którego dodawano miód, owoce i bakalie. Zmieniły się przepisy, ale pozostał okrągły kształt, który symbolizował cykle życia. Dziś możemy zamawiać torty w Cukierni Śnieżka Marcin Frank.

Dlaczego zamawiamy tort na uroczystość?

Odkąd królowa Bona sprowadziła tort do Polski, wypieki pojawiały się na stołach przy różnych ważniejszych okazjach. Do dziś pod tym względem nic się nie zmieniło, poza nowymi przepisani na biszkopty i kremy. Ciasto jest królem na każdej uroczystości. Nie musimy jednak piec, bo Cukiernia Śnieżka Marcin Frank przygotuje taki jaki zamówimy. Wesele, chrzest, Pierwsza Komunia Św. jubileusz, urodziny, wieczór panieński i kawalerski, to najważniejsze okazje, na których zawsze jest na stole tort.

Ciasto jest główną atrakcją imprezy, bo wygląda apetycznie i smakuje wyśmienicie. Dużą rolę odgrywa dekoracja, która jest wręcz arcydziełem, więc trudno ją naruszyć nożem
– mówi ekspert.

Jakie dekoracje tworzone są na tortach okolicznościowych?

Zdobienia na każdą okazję, są wręcz zjawiskowe. Przepiękne dekoracje na torty są prawdziwą sztuką. Cukiernia Śnieżka Marcin Frank przygotowuje na każdą okoliczność, zgodnie z zamówieniem. Cukiernicy aranżują zdobienia z fantazją, mając odpowiednią koncepcję. Najbardziej urzekające są torty dla dzieci, ozdabiane postaciami z bajek. Przepięknie wyglądają ciasta weselne i pierwszokomunijne. Mogą natomiast zawstydzać dekoracje na wieczory kawalerskie. Tak naprawdę nie ma ograniczeń, więc cukiernicy popisują się swym kunsztem. Wygląd nie jest jednak najważniejszy, bo liczy się doskonały smak. Mamy ogromny wybór kremów: czekoladowy, bezowy, owocowy, śmietankowy, orzechowy, z bitą śmietaną, mniej lub bardziej słodki.
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz