Artykuł sponsorowany

Ochrona obiektów przed szkodnikami. Co warto wiedzieć na ten temat?

Ochrona obiektów przed szkodnikami. Co warto wiedzieć na ten temat?

Niezależnie od tego, w jakim obiekcie przebywamy, pojawienie się w nim drobnoustrojów, gryzoni lub insektów, nie należy do najprzyjemniejszych wydarzeń. W celu uniknięcia dużych kłopotów zalecane jest natychmiastowe podjęcie działań, które pozwolą na zlikwidowanie tych szkodników. Aby pozbyć się ich w obiektach, zazwyczaj stosuje się systemy DDD. Pod tą nazwą kryje się dezynfekcja, dezynsekcja oraz deratyzacja. Jednak w jaki jeszcze sposób możemy zabezpieczyć budynek przed szkodnikami?

Jak należy postępować w przypadku pojawienia się szkodników?

Informacje o tym, jak w prawidłowy zabezpieczać się przed szkodnikami znajdziemy w przepisach zawartych w regulacjach prawnych krajowych, europejskich, a także w różnych normach i standardach. Zapoznanie się z nimi jest bardzo ważne, szczególnie dla obiektów, które podlegają branży gastronomicznej. Jak wynika z ogólnych wymagań, szkodniki są bardzo niebezpieczne dla produktów żywnościowych. Przyczyniają się między innymi do pogorszenia ich jakości, a co więcej, mogą roznosić na nich rozmaite, szkodliwe dla ludzi patogeny. To właśnie sprawia, że w branży gastronomicznej likwidowanie szkodników jest istotne. Jednak w pozostałych obiektach walka z insektami, gryzoniami i drobnoustrojami jest równie ważna, ponieważ roznoszą one różne choroby, które są niebezpieczne dla człowieka.

W przypadku zauważenia gniazd rozmnażania się szkodników niezwłocznie należy wdrożyć procedury higieny. Tylko podjęcie odpowiednich kroków pozwoli na uniknięcie stworzenia środowiska, które będzie odpowiadało szkodnikom. W zależności od tego, z jakimi szkodnikami mamy do czynienia, zastosowane zostaną różne metody zwalczania ich. Jak tłumaczy specjalista od takich zadań z firmy Mkm z Torunia, jeśli dojdzie do wykrycia drobnoustrojów, czyli wirusów, pleśni, bakterii i grzybów, najlepszym rozwiązaniem będzie dezynfekcja. Jeżeli konieczne będzie zlikwidowanie owadów i insektów, wówczas sprawdzi się dezynsekcja, z kolei pozbycie się gryzoni jak np. szczury, myszy itp. to deratyzacja. Należy jednak zaznaczyć, że w obiektach o charakterze gastronomicznym dość istotne jest to, aby podczas zwalczania szkodników ograniczyć stosowanie pestycydów, które także niekorzystnie działają na żywność.

Uniemożliwianie dostępu szkodnikom, czyli najprostszy sposób ich zwalczania

Abyśmy nie musieli zamartwiać się pojawieniem się szkodników, obiekty budowlane, w których przebywamy, muszą być utrzymywane w dobrym stanie technicznym. Dzięki temu znacznie ograniczymy ryzyko pojawienia się szkodników. Wszelkie otwory i kanały, a także miejsca, którymi mogłyby wejść insekty i gryzonie, należy właściwie zabezpieczyć. W tym celu używa się między innymi specjalistycznych osłon, czy siatek, które montowane są w oknach, drzwiach i innych otworach. Wskazane jest także ograniczenie wprowadzania zwierząt na teren danego obiektu, ponieważ mogą one mieć różne szkodniki, np. pchły. Kolejną ważną rzeczą jest utrzymywanie obiektu budowlanego w czystości. Te proste czynności pozwolą nam uniknąć spotkania ze szkodnikami.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz