Artykuł sponsorowany

O produkcji popcornu opowiadają specjaliści z firmy EDRO

O produkcji popcornu opowiadają specjaliści z firmy EDRO

Hurtownia EDRO to prawdziwe eldorado słodyczy. Firma jest jednym z największych polskich importerów słodkości z Niemiec. Przedsiębiorstwo z Katowic posiada w ofercie różnego rodzaju żelki, lizaki, papier jadalny, monety czekoladowe, rurki z kremem, szyszki ryżowe, słomki oranżadki, banknoty do jedzenia oraz inne słodycze z uwielbianymi przez dzieci ukrytymi zabawkami. EDRO nie zamyka się jednak tylko na oferowanie produktów słodkich. Hurtowo sprzedawane są tam również słone przysmaki, w tym przepyszny popcorn własnej produkcji. Jak on powstaje? Poznaj sekrety prażonej kukurydzy.

Sekretna receptura popcornu

Jak tłumaczą specjaliści czuwający nad procesem produkcyjnych popcornu w zakładzie EDRO, by stworzyć przepyszny, rozpływający się w ustach i wyrazisty w smaku przysmak należy przede wszystkim wybrać do jego tworzenia najwyższą klasę kukurydzy. Sprowadzana jest ona specjalnie z Argentyny, a jej odmiana to tzw. kukurydza pękająca. Nie tylko zapewnia ona proste prażenie ziarenek, ale także wyróżnia się bogactwem minerałów w swoim składzie. Musi ona być specjalnie składowana, oczyszczana, a także selekcjonowana. Właściwe przygotowanie kukurydzy do produkcji to zatem połowa sukcesu.

Przy tworzeniu popcornu w masowych ilościach ważne jest też zastosowanie odpowiednich dodatków. Najważniejszym z nich jest sól, która warto, by była ekologiczna.  Firma EDRO dba bowiem, by wykorzystywać tylko składniki naturalnego pochodzenia, tworząc tym samym swoisty BIO popcorn.

Ściśle kontrolowany proces prażenia

Popcorn firmy EDRO powstaje w sterylnych i ściśle kontrolowanych procesach, które wykonywane są dzięki specjalistycznym maszynom do prażenia ziarenek kukurydzy. Dokładnie wyznaczony jest czas poddawania ich wysokiej temperaturze, a ta musi również być idealnie określona. Wszystko po to, by popcorn był chrupiący, delikatnie zarumieniony i oczywiście przepyszny. Nikt bowiem nie lubi nadmiernie sprażonej kukurydzy, która nabiera wtedy gorzkiego smaku. Konsumenci nie przepadają również za popcornem giętkim, czyli zbyt słabo wypieczonym.

Jeśli chodzi zaś o sam proces prażenia, należy wiedzieć, iż podczas niego ziarenka kukurydzy po prostu pękają. Wysoka temperatura wytrąca wodę z bielma kukurydzianych nasion, a to powoduje ich rozsadzenie i wydostanie miąższu na zewnątrz. Firma EDRO dzięki wieloletniej praktyce produkuje przy tym taki popcorn, by pozbawiony był on pozostałości po skorupkach ziarenek. Ważne jest zatem sprawdzenie jakości przysmaku po jego wyprażeniu. W zależności od rodzaju kukurydzy popcorn może mieć zaś kształt grzybka lub też motylka.

Hermetyczne pakowanie popcornu

Po wyprażeniu popcornu i pozytywnym przejściu zakładowej kontroli musi być on dobrze zapakowany. Firma EDRO wykorzystuje technologię hermetycznego pakowania, która pozwala w naturalny sposób utrzymać kukurydziany przysmak w pełnej świeżości nawet przez kilkanaście miesięcy od zamknięcia. Wykorzystane opakowania nie zmieniają własności odżywczych czy smaku popcornu, który pozostaje aromatyczny, chrupiący i przepyszny. Warto dodać, iż jest on zabezpieczony przed atakami insektów, przed działaniem wody i wilgoci oraz przed innymi czynnikami zewnętrznymi.

Wysoką jakość popcornu EDRO potwierdzają zaś liczne sklepy i hipermarkety, a także kina. Firma słynie jednak nie tylko z przepysznej przekąski, ale ciekawych opakowań oraz oczywiście z atrakcyjnych cen i terminowości dostaw. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz