Artykuł sponsorowany

Nowoczesne wesela, czyli plener, catering i atrakcje

Nowoczesne wesela, czyli plener, catering i atrakcje
Obyczaje weselne w naszym kraju wiążą się przede wszystkim z przepychem kulinarnym, imponującym gronem gości, muzyką na żywo i zabawą do białego rana. Pomimo przeniesienia wesel do nowoczesnych lokali tradycje wciąż pozostają żywe, a wesela, jak za dawnych lat.

Po pierwsze - odpowiednie miejsce

Ślub i następujące po nim wesele to najważniejsze wydarzenie w życiu, dlatego pary młode i ich rodziny przykładają szczególną wagę do ich organizacji. Pierwszym krokiem w planowaniu wesela jest wybór odpowiedniego miejsca – dziś niekoniecznie już pod dachem, w świetlicy czy remizie strażackiej, ale coraz częściej w specjalnie do tego celu przygotowanych salach weselnych. Eleganckie lokale to nie tylko odpowiednia przestrzeń, w której nawet duże grono gości nie będzie tłoczyć się i przepychać między stolikami. To również klimatyzacja i nowoczesne dekoracje, które sprawiają, że przyjęcie weselne zyskuje wspaniałą i niepowtarzalną oprawę. W ciepłych miesiącach roku do dyspozycji pozostają też wesela plenerowe, organizowane w specjalnych halach namiotowych wyposażonych w drewnianą podłogę, na której bez problemu można ustawić stoliki, a nawet zatańczyć. Namioty mają tę zaletę, że są przewiewne, a podczas imprezy zawsze można wyjść na świeże powietrze i pospacerować. Bez względu na miejsce zawsze przykłada się dużą wagę do wystroju, a w sali weselnej na stołach pojawiają się świeże kwiaty, świece w pięknych aranżacjach oraz motywy nawiązujące do okoliczności.

Po drugie – stół biesiadny

Tradycyjne wesela, których wspomnienie towarzyszy nam z czasów dzieciństwa to prawdziwa uczta kulinarna, której sednem są nie tylko doskonałe potrawy, ale też sposób ich podawania. Pomimo popularności cateringu i mody na małe przekąski trudno wyobrazić sobie udane wesele bez suto zastawionego stołu, na którym nie brakuje pieczonych mięs, dobrych wędlin, sałatek i śledzi. W staropolskiej tradycji, a nawet w niezbyt odległych latach drugiej połowy ubiegłego wieku szczególnie na wsi obowiązkowe było poświęcenie dzika lub prosiaka na weselne zakąski. Dzisiejsze biesiady są znacznie bardziej eleganckie, a w miejsce prosiaka na stole pojawiają się wykwintne rolady, faszerowany drób i ryby, eleganckie galarety i nietuzinkowe sałatki, a także obowiązkowy obiad i kilka ciepłych dań serwowanych do rana. Menu cateringowe przygotowane przez firmę Bankietowa Strzelnica specjalizującą się w organizacji przyjęć, to zarówno zimne przekąski, jak i talerze wędlin czy ciepłe dania obiadowe, podawane w określonych porach podczas przyjęcia. Obfitości towarzyszy niezapomniany, domowy smak potraw oraz ich wyjątkowe podanie w towarzystwie pięknych dekoracji, zastawy i sztućców.

Po trzecie – oprawa i atrakcje

Wesele to oczywiście tańce do białego rana, dlatego niezbędna jest odpowiednia oprawa muzyczna i parkiet, na którym nowożeńcy oraz ich goście mogą się doskonale bawić. Tradycją każdego wesela są także oczepiny, będące symbolicznym pozbyciem się dziewiczego wianka i zastąpieniem go czepcem statecznej żony. Coraz częściej też młode pary sięgają po różne dodatkowe atrakcje, które nie tylko mają sprawić, że goście nie będą się nudzić do ostatniej chwili, ale też na długo zapamiętają niezwykłe wesele. Ilość i rodzaj atrakcji uzależniona jest od miejsca, organizatora i jego możliwości, dlatego warto wybierać takie sale weselne, które poza tradycyjnym cateringiem i obsługą kelnerską mają coś więcej do zaoferowania. Niesamowitą nowością jest oferta Bankietowej Strzelnicy w Tarnowie Podgórnym. Właściciele zadbali, aby młodzi podczas wesela, czy poprawin mogli urozmaicić gościom czas turniejem strzeleckim. Zawody o puchar Pary Młodej cieszą się tam wielką popularnością, będąc uzupełnieniem tradycyjnych oczepin. Rywalizacji towarzyszy mnóstwo zabawy, a Państwo Młodzi mogą być pewni, że zaprosili gości na wesele jak żadne inne.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz