Artykuł sponsorowany

Nowoczesne fartuchy dla gastronomii

Nowoczesne fartuchy dla gastronomii

Gastronomia to szeroko rozumiana dziedzina obejmująca wszystko, co jest związane z przetwarzaniem, przygotowywaniem i serwowaniem żywności. Zarówno w przetwórstwie, jak i w restauracjach czy barach pracownicy wymagają odpowiedniej odzieży ochronnej w formie estetycznych i funkcjonalnych fartuchów.

Odzież ochronna dla kucharza

Zawód kucharza wiąże się przede wszystkim z przygotowaniem potraw, a więc z bezpośrednią pracą przy piecach, garnkach i patelniach. Odzież ochronna, jakiej wymaga takie zadanie, ma spełniać przede wszystkich funkcje zabezpieczające odzież codzienną przed zabrudzeniem tłuszczem, krwią czy sokami warzywnymi, dlatego powinna zakrywać większą część ciała pracownika. Z drugiej strony ważne jest też zachowanie odpowiedniej higieny. Ze względu na te funkcje i konkretne potrzeby fartuchy produkowane dla kucharzy są długie, zapinane na guziki i zazwyczaj w kolorze białym, który najbardziej kojarzy się ze sterylnością towarzyszącą przygotowywaniu posiłków. W eleganckich restauracjach, w których kucharz bywa niekiedy gościem na sali, dla szefa kuchni i jego podwładnych wybierana jest kucha, czyli specjalna kurtka ze skośnym, dwurzędowym zapięciem, wykonana z czarnego lub białego materiału.

Fartuszki dla kelnerek

Kelnerki, a także panie pracujące przy wydawaniu żywności w szkołach, barach, przedszkolach czy szpitalach, powinny posiadać strój, który nie tylko zapewni ochronę odzieży i zabezpieczenie sanitarne, ale będzie też estetyczny i wzbudzi pozytywne skojarzenia. Nie tylko czyste ręce wpływają na dobry apetyt i docenianie walorów posiłku, ale również wygląd osoby, która nam je podaje. W ofercie producentów takich jak Kuczyński Maciej znalazło się wiele ciekawych propozycji wykonanych w atrakcyjnych fasonach i z kolorowych tkanin. Kelnerki mają do dyspozycji atrakcyjne fartuszki wiązane i wykonane z lekkiego stylonu, dostępne w dziesiątkach wzorów i kolorów, dekorowane falbankami, kolorowymi kieszeniami czy lamówkami w kontrastowych barwach. Wybór odpowiedniego modelu to nie tylko estetyka wyglądu, ale też możliwość podkreślenia stylu jadłodajni czy stołówki i sposób na identyfikację firmy.

Odzież dla pracowników przetwórni

Przetwarzanie produktów w gastronomii to strefa najbardziej narażona na zabrudzenie, najmniej wymagająca pięknego designu, a nastawiona raczej na funkcje ochronne i sanitarne. Z tego powodu u producentów wędlin czy potraw z ryb i na innych tego typu stanowiskach pracy niezbędne są specjalne fartuchy olejo- i wodoodporne. Te najbardziej praktyczne i najlepiej sprawdzające się w takiej pracy mają formę zapasek zakładanych na szyję i wiązanych na plecach, dzięki czemu skutecznie chronią odzież pracownika. Zaletą takich fartuchów jest też wysoki komfort zakładania i zdejmowania, bowiem nie wymagają one żmudnego odpinania guzików. Liczba rodzajów fartuchów dla gastronomii jest bardzo duża, jednak cechą, która łączy wszystkie te modele, jest ich funkcjonalność, a przede wszystkim łatwość utrzymania w czystości, bowiem jest to warunek niezbędny w każdej odmianie branży gastronomicznej.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz