Artykuł sponsorowany

Niezawodne meble dla gastronomii

Niezawodne meble dla gastronomii

Specjalistyczny sprzęt jest niezbędnym wyposażeniem kuchni w placówce czy firmie, która oferuje zbiorowe żywienie. Urządzenia gastronomiczne są wsparciem dla kucharza, ale też bez ich udziału nie byłoby możliwości przygotowania takiej ilości produktów. Równie ważną rolę w kuchni odgrywa umeblowanie.

Meble gastronomiczne o wysokiej trwałości

W wyposażeniu profesjonalnej kuchni liczą się dwa elementy – funkcjonalność, czyli najlepsze z możliwych dostosowanie do warunków pracy kuchni, oraz trwałość, czyli odporność na przetwarzanie za pomocą ostrych narzędzi. Nie trzeba być profesjonalistą, aby wiedzieć, że produkty spożywcze mają negatywny wpływ na nasze blaty kuchenne, pozostawiając na nich kolorowe plamy z soków owocowych albo odbarwiając laminaty zawartymi w produktach kwasami. Specjalistyczne meble kuchenne nie są być może tak designerskie, jak te w kuchniach domowych, ale wykonane ze stali nierdzewnej wykazują wyjątkową odporność na wszystkie kuchenne zagrożenia. Trudno porysować ich powierzchnię ostrymi nożami, nie odkształcają się od gorących garnków i patelni, nie odbarwiają się, a utrzymanie czystości nie stanowi najmniejszego problemu, bowiem można je zmywać środkami chemicznymi. Czystość w zbiorowym żywieniu jest priorytetem, dlatego ta cecha jest szczególnie ceniona.

Funkcjonalność mebli dla gastronomii

Meble w profesjonalnej kuchni powinny wypełniać wolne przestrzenie w taki sposób, aby zawsze były pod ręką,  we właściwym miejscu i nie przeszkadzały, zagradzając ciągi komunikacyjne. Kierując się zasadami urządzania kuchni w kontekście długości blatów roboczych, położenia zlewozmywaka i kuchni można urządzić wnętrze o wysokich walorach ergonomicznych. To nie tylko sposób na zaoszczędzenie kucharzowi zbędnego chodzenia, ale też szybsza, sprawniejsza praca i czystsza kuchnia. Produkowane przez firmę Da-Maz gastronomiczne meble ze stali nierdzewnej projektowane są w taki sposób, że można je zestawiać w zwarte, komfortowe ciągi, tworząc pomieszczenie spełniające wszystkie standardy dobrej kuchni. Stal nierdzewna jest też bezcenna z uwagi na to, że powierzchnia takich szafek czy stołów doskonale nadaje się do bezpośredniej obróbki produktów bez potrzeby stosowania dodatkowych desek czy podkładek. Metalowe meble gastronomiczne doskonale nadają się do zabudowy.

Systemy, wózki i okapy

Odpowiednio dobrane szafki czy stoły kuchenne to jeszcze nie wszystko, co powinno znaleźć się w dobrej kuchni. Jednym z typowych elementów wyposażenia są specjalne systemy wydawnicze i produkcyjne, dzięki którym porcjowanie posiłków złożonych z kilku składników jest szybkie, proste i komfortowe, podobnie jak ich wcześniejsze przygotowywanie. W dużych kuchniach, w szpitalach lub w firmach prowadzących catering, w których konieczne jest przemieszczanie naczyń z potrawami, niezbędne są odpowiednie wózki gastronomiczne. Wykonane ze stali nierdzewnej i wyposażone w system solidnych kółek umożliwiają transportowanie nawet dużych, gorących garnków i pojemników z potrawami wprost do szpitalnych łóżek czy stolików gości. W profesjonalnych kuchniach niezbędne są też odpowiednio pojemne zlewozmywaki ze stali, okapy kuchenne, szafy i regały magazynowe oraz wiele innych tego typu akcesoriów.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz