Nektarynki – owoce pełne wartości odżywczych
Nektarynki to odmiana brzoskwiń, którą wyróżnia idealnie gładka skórka. Te pyszne owoce są świetną przekąską na letnie dni. Nie psują się pod wpływem ciepła i zawierają sporo wody, dlatego też doskonale gaszą pragnienie. Zawierają również mnóstwo wartości odżywczych. Przeczytaj, dlaczego warto jeść nektarynki i poznaj pyszne przepisy z tymi owocami w roli głównej.
Nektarynki – owoce pełne wartości odżywczych
Nektarynki to pyszne owoce, które wielu z nas przypominają brzoskwinie. Różnią się tym, że mają idealnie gładką skórkę. Zbiera się je od lipca do października i właśnie w tym okresie w sklepach jest ich najwięcej. Świeże nektarynki zawierają mnóstwo wartości odżywczych, m.in.:
witaminę C – która zwiększa naszą odporność i zapobiega starzeniu się,
antyoksydanty – które chronią przed wolnymi rodnikami,
witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz K,
beta-karoten i inne karotenoidy, między innymi luteiny, zeaksantyny i beta-kryptoksantyny.
Nektarynki i brzoskwinie polecane są osobom cierpiącym na anemię czy kobietom w ciąży, bowiem wspomagają działanie układu krwionośnego, dostarczając żelazo oraz witaminę A. Potęgują też produkcję czerwonych krwinek, a witamina C zawarta w owocach ułatwia wchłanianie żelaza.
Sprawdzą się również w diecie odchudzającej, ponieważ mają mało kalorii i niski indeks glikemiczny.
Przepisy na nektarynki
Koktajl z liczi i nektarynek
Świetnym pomysłem na letnie dni jest koktajl z nektarynek. Aby zyskać jeszcze większe orzeźwienie, warto połączyć ten gatunek brzoskwini z liczi, które ma niepowtarzalny smak i aromat oraz z miechunką. To świetny napój na upalne dni, który przygotujesz w kilka minut. Zakup w tym celu następujące składniki:
owoc miechunki – 8 szt.,
owoc liczi – 10 szt.,
nektarynki – 2 szt.,
napój ryżowy – 150 ml,
kilka orzechów nerkowca.
Owoce obierz, usuń pestki i pokrój na mniejsze cząstki. Umieść wszystko w blenderze razem z napojem ryżowym i orzechami. Miksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie rozlej napój do szklanek. Nektarynkowy koktajl najlepiej podawaj schłodzony.
Sałatka caprese z nektarynek i łososia
Szukasz pomysłu na kolorową, aromatyczną, niespotykaną i niezwykle zdrową kolację? W letnie dni świetnie sprawdzi się sałatka z nektarynką. Aby ją przygotować, potrzebujesz:
1 szalotkę,
4 dojrzałe nektarynki,
2 kulki mozzarelli,
5-6 listków bazylii,
sól,
pieprz,
3-4 łyżki oliwy z oliwek,
sok z połowy limonki,
150 g surowego łososia w plastrach.
Szalotkę obierz i pokrój w cienkie krążki. Nektarynki umyj, podziel na pół, usuń pestki i pokrój w cienkie plasterki. Mozzarellę pokrój w plastry. Bazylię umyj, osusz i oberwij listki. Na dużej paterze rozłóż nektarynki i przykryj je mozarellą. Dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z limonki i oliwą. Następnie rozłóż na carpaccio plastry łososia. Całość posyp krążkami szalotek i listkami bazylii. Podawaj z bagietką.
Dżem nektarynkowy z wanilią
Czy wiesz, że dżem z nektarynek jest łatwy do zrobienia, zdrowy i smaczny? A do tego dużo trudniej spotkać go w sklepach spożywczych niż wersje morelowe czy brzoskwiniowe. Jeśli chcesz przygotować nektarynkowe przetwory, to przygotuj:
1 kg nektarynek,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
300 g cukru,
1 cytrynę.
Nektarynki umyj i usuń pestki. Przełóż do garnka, dodaj cukier wanilinowy i cukier. Wyciśnij sok z cytryny, usuń pestki i wlej do garnka. Całość gotuj na małym ogniu 30-40 minut. Gotowy dżem nektarynkowy przełóż do wyparzonych słoiczków.
Szukasz więcej zdrowych przepisów? Zainspiruj się naszymi propozycjami z sezonowymi owocami w roli głównej. Sprawdź, co zrobić z malin.