Nektarynki – owoce pełne wartości odżywczych

Nektarynki – owoce pełne wartości odżywczych

Nektarynki to odmiana brzoskwiń, którą wyróżnia idealnie gładka skórka. Te pyszne owoce są świetną przekąską na letnie dni. Nie psują się pod wpływem ciepła i zawierają sporo wody, dlatego też doskonale gaszą pragnienie. Zawierają również mnóstwo wartości odżywczych. Przeczytaj, dlaczego warto jeść nektarynki i poznaj pyszne przepisy z tymi owocami w roli głównej.

Strony www Strony www

Nektarynki – owoce pełne wartości odżywczych

Nektarynki to pyszne owoce, które wielu z nas przypominają brzoskwinie. Różnią się tym, że mają idealnie gładką skórkę. Zbiera się je od lipca do października i właśnie w tym okresie w sklepach jest ich najwięcej. Świeże nektarynki zawierają mnóstwo wartości odżywczych, m.in.:

  • witaminę C – która zwiększa naszą odporność i zapobiega starzeniu się,

  • antyoksydanty – które chronią przed wolnymi rodnikami,

  • witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz K,

  • beta-karoten i inne karotenoidy, między innymi luteiny, zeaksantyny i beta-kryptoksantyny.

Nektarynki i brzoskwinie polecane są osobom cierpiącym na anemię czy kobietom w ciąży, bowiem wspomagają działanie układu krwionośnego, dostarczając żelazo oraz witaminę A. Potęgują też produkcję czerwonych krwinek, a witamina C zawarta w owocach ułatwia wchłanianie żelaza.

Sprawdzą się również w diecie odchudzającej, ponieważ mają mało kalorii i niski indeks glikemiczny.

Przepisy na nektarynki

nektarynki

Koktajl z liczi i nektarynek

Świetnym pomysłem na letnie dni jest koktajl z nektarynek. Aby zyskać jeszcze większe orzeźwienie, warto połączyć ten gatunek brzoskwini z liczi, które ma niepowtarzalny smak i aromat oraz z miechunką. To świetny napój na upalne dni, który przygotujesz w kilka minut. Zakup w tym celu następujące składniki: 

  • owoc miechunki – 8 szt.,

  • owoc liczi – 10 szt.,

  • nektarynki – 2 szt.,

  • napój ryżowy – 150 ml,

  • kilka orzechów nerkowca.

Owoce obierz, usuń pestki i pokrój na mniejsze cząstki. Umieść wszystko w blenderze razem z napojem ryżowym i orzechami. Miksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie rozlej napój do szklanek. Nektarynkowy koktajl najlepiej podawaj schłodzony.  

Sałatka caprese z nektarynek i łososia

Szukasz pomysłu na kolorową, aromatyczną, niespotykaną i niezwykle zdrową kolację? W letnie dni świetnie sprawdzi się sałatka z nektarynką. Aby ją przygotować, potrzebujesz:

  • 1 szalotkę,

  • 4 dojrzałe nektarynki,

  • 2 kulki mozzarelli,

  • 5-6 listków bazylii,

  • sól,

  • pieprz,

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,

  • sok z połowy limonki,

  • 150 g surowego łososia w plastrach.

Szalotkę obierz i pokrój w cienkie krążki. Nektarynki umyj, podziel na pół, usuń pestki i pokrój w cienkie plasterki. Mozzarellę pokrój w plastry. Bazylię umyj, osusz i oberwij listki. Na dużej paterze rozłóż nektarynki i przykryj je mozarellą. Dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z limonki i oliwą. Następnie rozłóż na carpaccio plastry łososia. Całość posyp krążkami szalotek i listkami bazylii. Podawaj z bagietką.

Dżem nektarynkowy z wanilią

Czy wiesz, że dżem z nektarynek jest łatwy do zrobienia, zdrowy i smaczny? A do tego dużo trudniej spotkać go w sklepach spożywczych niż wersje morelowe czy brzoskwiniowe. Jeśli chcesz przygotować nektarynkowe przetwory, to przygotuj: 

  • 1 kg nektarynek,

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,

  • 300 g cukru,

  • 1 cytrynę.

Nektarynki umyj i usuń pestki. Przełóż do garnka, dodaj cukier wanilinowy i cukier. Wyciśnij sok z cytryny, usuń pestki i wlej do garnka. Całość gotuj na małym ogniu 30-40 minut. Gotowy dżem nektarynkowy przełóż do wyparzonych słoiczków.

Szukasz więcej zdrowych przepisów? Zainspiruj się naszymi propozycjami z sezonowymi owocami w roli głównej. Sprawdź, co zrobić z malin.   

Opracowanie:
Martyna
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz