Artykuł sponsorowany

Naturalne i sztuczne wędliny – czym się różnią?

Naturalne i sztuczne wędliny – czym się różnią?

Współcześnie w sklepach niczego nie brakuje i wybór produktów jest bardzo duży. W lodówkach możemy znaleźć wędliny, które zachęcają nas swoim apetycznym wyglądem oraz cenami. Jednak nie każda z nich zasługuje na uwagę, ponieważ w wielu z nich znajdziemy substancje chemiczne i ulepszacze smaku, które mogą prowadzić do rozwoju różnych chorób. Dlatego, jeżeli chcemy zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy posiąść wiedzę jak odróżnić te naturalne od tych sztucznych.

Czytaj skład!

Najprostszą i najskuteczniejszą metodą na rozpoznanie naturalnych wędlin jest czytanie składów. Tylko w ten sposób przekonamy się, czy oferowane produkty są wysokiej jakości. Głównymi składnikami dobrych wędlin powinny być mięso, solanka i przyprawy typu pieprz, sól czy czosnek. Może być ono wieprzowe, drobiowe, wołowe bądź mieszane. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Oczywiście osoby będące na diecie powinny spożywać je w ograniczonych ilościach. Natomiast substancjami, które pod żadnym pozorem nie powinny znajdować się, w ich składzie są:

  • glutaminian sodu i skrobia roślinna,           
  • białko sojowe,          
  • azotyn,           
  • fosforany,           
  • mięso oddzielone mechanicznie,           
  • E407 i inne karageny,           
  • gumy roślinne np. guma arabska.

Jeżeli kupimy szynkę z powyższymi składnikami, to będzie ona miała w sobie dużo wody i będzie kiepskiej jakości. To wszystko sprawi, że szybko stanie się nieświeża, a jej konsumpcja źle wpłynie na nasze zdrowie.

Istotny jest również wygląd szynki

Często dajemy się oszukać pięknym różowo czerwonym kolorem, jednolitą strukturą oraz niską ceną. Naturalna wędlina nie wygląda tak ładnie, jak ta pełna substancji chemicznych, ponieważ ma szarą barwę, tłuszczyk oraz włókna. Dodatkowo kosztuje około 40 złotych lub więcej. Oczywiście w sklepach często nie mamy dostępu do składów, więc kierujemy się aspektem wizualnym. Jednak dla naszego dobra powinniśmy z tym skończyć i zacząć prosić ekspedientów o czytanie składów. Dzięki temu będziemy pewni, że dokonujemy właściwego wyboru.

Wybieraj świadomie

Jeżeli chcesz kupić pyszne i naturalne szynki, to warto zapoznać się z ofertą firmy Wołex. Produkuje ona naturalne wędliny, których receptury sięgają lat przedwojennych. Ich flagowym wyrobem są oryginalne Wędliny Lisieckie, które otrzymały przyznany przez Unię Europejską certyfikat produktu regionalnego. Mają one niesamowity smak i ściśle strzeżone receptury. Wytwarza się je zgodnie z obowiązującymi wymogami, GMP, GHP, a w przedsiębiorstwie jest wdrożony system HACCP. Zapewnia on bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację i oszacowanie zagrożeń pod względem wymagań zdrowotnych żywności oraz podczas wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz